Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC ATX modificata pentru alimentare Etaj Final 2

Marian

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Pe torul pe care am facut masuratoarea,pentru 300 micro,e nevoie de doar 58 spire;asta daca am calculat corect..As zice ca incap fara probleme doua infasurari care sa duca lejer 5A.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 379
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

169

• Th3_uN1Qu3

14

• Ciprian Alexandrescu

9

• gauss

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator tyc

Intr-o gaura cu dia =11,5 mm cate fire de 1,2mm incap? La inteior e problema ,pe exterior cat permite carcasa :ras: Trebuie bobinat (fizic) si cu asta basta! Incape sau un tor mai mare.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Eu nu te pot ajuta. De acele dimensiuni n-am decat albastru+verde.

@pisica matache Si mie imi vine 58 spire. Crezi ca ai putea sa le bobinezi cu orice fel de fir? Rezultatul e mai precis in preajma realului. E pentru o cauza dreapta.

Link spre comentariu

@marian:am pus un montaj si o metodologie de a vedea cum s-ar comporta in circuit traful sau socul la "totul despre surse"cauta o ruda sau un coleg de scoala/vecin/prieten ce trece prin BUC si da-i o lista de piese (mai ales recuperate din surse) pe care ti le pot da gratuitcd40106 am 2 cumparate,cred ca au costa 80 bani buc, mai putin de un mar--ti le pot da si pe acestea

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Mi-e teama ca nu pot fi de ajutor;torul pe care il am,e galben cu albastru,nu galben cu alb.Habar nu am ce reprezinta aceste culori,dar daca pot fi de ajutor cu masuratori facute pe acest tor,nu ezitati sa-mi spuneti ce sa masor.Din pacate altul de aceste dimensiuni nu am...

Link spre comentariu

este offffff-ul colegului de care amintesc din cand in cand:a construit mental un aparat cu care masoara totii parametrii unui miez necunoscutdar este relativ scump,putini l-ar realiza si el ar primi cel mult o inghetata sau gratarul acela de pe forumrevenind la putintele noastre,masuratori ca cele postate de mine azi la "totul despre surse" pot spune multe despre cele 2 toruri

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

As zice ca si o simpla punte care masoara inductanta,este suficienta.Eu am cumparat de aici de pe forum una,pot spune ca este extrem de utila.Cea mai interesanta utilizare,mi s-a parut aflarea nr de spire primar/secundar al unui traf,fara demontarea acestuia.As indrazni sa spun,ca dupa osciloscop,e a doua ca utilitate in ceea ce priveste comutatia.Abia pe locul trei vine multimetrul digital si asta datorita gamelor de masurare a frecventei si a factorului de umplere,gama pe care ,din pacate multe multimetre ieftine nu o au.

Link spre comentariu

Ma simt simt dator vandut fata de voi toti si oarecum vinovat ca v-am supus la atata stres pentru chestia asta, cred ca cel mai bine ar fi sa fac tot posibilul sa pun la punct o metodologie de masurare a inductantelor si abea apoi sa ma apuc deoarece sursele astea cand pocnesc fac ravagii si nu vreau sa cauzez eu asta prin ignoranta.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Bobineaza cu un conductor simplu 60spire. Pana atunci caut ce-am postat. Poti masura inductanta cu un voltmetru.viewtopic.php?f=41&t=76798&start=195#p9471411A prin bobina, dioda schottky, 10u. Valorile nu sunt batute in cuie, dar trebuie citite corect, acuratetea citirii determina precizia. Masoara condul, daca poti. Reia procedeul de mai multe ori, cu condul de la zero mereu (il descarci).

Link spre comentariu

imi place ca incepem sa avem eficienta guvernantilor nostri dragi!l-am batut la cap pe colegul meu sa-mi faca o schema de oscilator sigur cu inductante mici ca sa puteti masura bobine cu frecventmetruazi am lucrat numai de 20 lei si restul timpului pana la aceasta ora am desenat schema si am facut masuratorile pt a va ajuta sa stiti inainte sa puneti in sursa daca un miez necunoscut va face fata la solicitarea doritasi primesc raspunsul ca este suficienta masurarea inductantei sau ca se va gandi cineva la o metologie de masurare a inductantelorse poate masura si cu voltmetrul,si cu osciloscopul si generatorul de calibrare al acestuiadar oscilatorul acela duce miezul la o frecventa apropiata de cea de lucru si in plus reuseste sa masoare si un miez cu pierderi mari,masuratoare fiind mai precisaprobabil ca trebuie sa-mi iau un concediu mai lung

Link spre comentariu

Ok @smilex o sa fac asa cum ai zis, acel 1A ( care banuiesc ca tre sa fie fix ) se poate rezolva cu un generator de curent constant, este corect? am capacimetru la aparatul de masura pana la 200u care desi nu ajunge cu masuratoarea pana acolo totusi pana la 100u merge ok asa ca am cu ce verifica condul pentru capacitate ( mai putin ESR, dar fac tot posibilul si ma pun la punct si cu chestia asta curand sper eu ).

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Acel 1A nu trebuie sa fie exact, exact este sa citesti tu cat curent trece prin bobina inainte de a o decupla. Si tot exact este sa vezi ce tensiune apare pe cond la un singur impuls. Si sa stii cat mai exact valoarea condului. Nu te juca cu mai multe impulsuri, intotdeauna sa descarci condul, tensiunea poate urca periculos daca aplici impulsuri si nu descarci. Recomand solutia cu BD140 (sau alt tranzistor de 1A si oarece viteza), nu depinde de imperfectiunile contactelor, dar merge cu un buton bun. Cu BD140, apesi butonul, tii apasat (sa faca contact) si citesti tensiunea cunoscand in prealabil condul si curentul. Ar fi bine sa ai ampermetrul separat de voltmetru, deci doua aparate. Cu butonul e invers. Intereseaza ca decuplarea sa se faca rapid si corect. Se poate cu contacte ND sau NI, nu conteaza, conteaza decuplarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări