Marian Postat August 6, 2012 Autor Partajează Postat August 6, 2012 Ok @smilex, scuze pentru neintelegere, am compactat schema modificata de tine si atasez pdf-ul:Schema3.pdfAcum ramane sa ma apuc de defrisat ce nu mai este necesar si intre timp astept sugestii despre ceea ce consideri ca trebuie modificat/ajustat sau adaugat. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 Va trebui sa adaugi si sa refaci schema. De fapt, trebuie completata pe masura ce avansam. Pe terminalul 4 va mai veni ceva care sa opreasca sursa la scaderea tensiunii cu cca 10%.In prelungirea lui R45 vine semireglabil 5k cursor spre masa. Intre 3 si 15 am adaugat un condensator 2,2n. Intre 15 si referinta am inserat 4k7 si pe 16 am pus un cond de 330p. Rolul lor este de a crea o anume caracteristica Bode pe raspunsul la limitare curent. Da-le cate un numar componentelor.Cu terminalul 1 vei citi tensiunea de la iesirea pozitiva. Divizor 6k8 cu 1k+semireglabil 1k cursor spre masa. Punctul dintre 6k8 si 1k la terminal 1.Pe R31 vine in paralel o retea RC. Urmeaza a fi calculata pentru o caracteristica corespunzatoare pe tensiune.Secundar traf cu mediana. Diode redresoare preferabil cu catod comun si anod comun (ex: MUR1620CTG si MUR1620CTRG). Doua snubbere pe cele doua infasurari secundare sau patru snubbere pe diode (fa schema cum crezi, calculam ulterior).Inductante serie pe acelasi tor pe cele doua ramuri de tensiune.Sa vedem cum arata…Pozitioneaza cumva 494 in dreapta driverilor. Link spre comentariu
Marian Postat August 6, 2012 Autor Partajează Postat August 6, 2012 Am efectuat ajustarile sugerate ( sper sa fie ok ce am facut ) la schema si atasez pdf-ul:Schema4.pdfM-am oprit la diode care par a fi mai greu de procurat in genul celor sugerate insa as avea posibilitatea de a folosi BYV79/200 ( diode ultra-rapide, 14A/200V in capsula T220 ), ce spui sunt ok? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Aranjeaza schema cam asa: Incearca sa obtii trasee mai scurte.Pune si redresarea, inductantele de pe tor si filtrajul. Terminalul 1 va lua informatia de pe ramura pozitiva. Link spre comentariu
Marian Postat August 7, 2012 Autor Partajează Postat August 7, 2012 S-a facut, am adaugat si redresarea care va fi cu diodele pe care le-am mentionat eu mai sus; torul si filtrarea si prezint pdf-ul:Schema5.pdf Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Un cond de 100n trebuie plasat in imediata vecinatate a CI. Torul are una dintre bobine invers. Cu o ramura se ataca intr-un sens de bobinare, si invers pe cealalta. Ramane sa calculam valorile ramase si o configuratie de stop pe pinul 4. Link spre comentariu
Marian Postat August 7, 2012 Autor Partajează Postat August 7, 2012 Condul de 100n banuiesc ca te referi la pinul 12, alimentarea controlerului, nu-i asa? Cu torul nu stiam de chestia cu inversarea bobinelor pentru fiecare ramura...e bine de stiut si se rezolva la realizarea practica, in chema e mai dificil pentru ca trebuie ori sa editez simbolul ori sa inversez legaturile si iarasi fac un paianjen Acum n-am decat sa ma apuc de defrisat de pe placa tot ce nu mai este necesar si apoi sa rebobinez traful, asta va fi ceva mai spre seara acum am alte probleme de rezolvat. Si ca veni vorba despre traf, ce imi recomanzi despre primar sa il lasa asa cum este sau sa-l refac si pe el cu sarme mai multe in paralel pentru un curent mai mare?LE: Secundarele ma gandeam sa le fac cu sarma de 0,8mm ( recuperata din niste bobine de deflexie de pe la un CRT, sarma arata tare bine ), 5 astfel de sarme in paralel, corecteaza-ma te rog daca gresesc dar gandesc ca sectiunile lor se insumeaza, adica un singur fir de 0,8 are o sectiune de aproximativ 0,5mm^2, si inmultit cu 5 fire ar fi 2,5mm^2 si alegand o densitate de 3A/mm^2 ar fi ceva mai mult de 7A curent suportat, ce zici este ok? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Da, la alimentare ma refeream. N-am fost complet in exprimare.Nu trebuie schimbat nimic, doar mutat unul din puncte ce arata inceputul infasurarii, adica bobinate la fel, una se ataca in inceput, cealalta in sfarsitul infasurarii. Nu conteaza care-cum, dar una din ele invers (punctul).Prea mult nu te pot ajuta nici eu acum, postez din tren, resurse minime. Link spre comentariu
Marian Postat August 7, 2012 Autor Partajează Postat August 7, 2012 Ok nici o problema, nu-i vina ta ca uneori sunt mai greu de cap Am pus si 100n la alimentare si am mutat punctul ce marcheaza inceputul la tor modificand simbolul in editor ( altfel nu a mers, oricum sunt deja obisnuit sa creez simboluri in functie de ce am nevoie in editor ), atasez pdf-ul actualizat pentru a primi confirmarea ca e ok. Schema6.pdf Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Mie imi arata bine schema (6). Cam asta ar trebui sa pui in locul R34, C19, D16. Discutam si despre functionare, dar deocamdata lasa protectia cu decuplare pe mai tarziu. Am pus schema informativ. D16 poate fi extrasa acum, ramane pentru teste R34 si C19.Valorile de la corectii trebuie calculate dupa tor. Voi presupune 2000uF filtraj pe o ramura, daca mai exista si alte capacitati de filtraj (importante) prin ampliu, trebuie stiut. Informatia de tensiune ar fi mai bine luata de pe primul cond de filtraj (C10).La traf, pastrezi nr. spire initial. Adancimea de patrundere la 27kHz este 0,4mm. Adica daca nu vrei sa pierzi material inutil, poti folosi 0,8mm diametru conductor. Pentru 3A in primar ar trebui doua in paralel, iar pentru 6A, patru in secundar. Pentru 7,5A, cinci. Important e sa incapa. Ca sa asiguri 60V in secundar (tot secundarul) chiar si la 100V in primar, raportul de transformare ar fi 1/1,7. Dupa finalizarea trafului, putem calcula torul. Nu tine tare de limite, ele sunt rar atinse in audio. Ascultand o piesa la 100W maxim atins, media va fi 50-70W, maximul atingandu-se atunci cand intervin anumite instrumente in functie de ritm. Ori puterea disipata tine de medie, nu de varfuri. Deci poti fi flexibil daca nu se poate altfel. Link spre comentariu
Marian Postat August 8, 2012 Autor Partajează Postat August 8, 2012 Ok o sa mai revizuiesc schema atunci cand vom adauga si protectia ta, si asa fac, citirea tensiunii pentru stabilizare o voi face de pe primul cond de filtrare, In amplificator pe fiecare modul mai exista cate 1 condensator de 2200u pe fiecare ramura montati in apropierea finalilor ( aceia insa fara ESR mic ), asadar in total ar fi 4200u capacitate de filtrare. Link spre comentariu
Marian Postat August 8, 2012 Autor Partajează Postat August 8, 2012 Imi cer scuze pentru dublu post nu mai pot edita mesajul anterior.Asadar am scos traful de pe placa si l-am desfacut ( prin fierbere a mers usor fara probleme ), am gasit primarul impartit in 2, 19 spire deasupra si inca 19 spire dedesubt, asta ar insemna un total de 38 de spire, nedumerirea mea apare din faptul ca in secundar am gasit la infasurarile de 5V cate 3 spire ceea ce ar sugera aproximativ 1,66V/spira, dar in primar numarul spirelor pentru cei aproximativ 150V ar sugera un 3,9V/spira, de unde diferenta asta si dupa care este indicat sa ma iau? daca as face dupa ceea ce am gasit in secundar ar fi 2 infasurari de cate 18 spire pentru cele 2 secundare de 30V, e corect asa sau ma insel eu? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 nr de spire pe volt este o unealta de lucru la obisnuita noastra retea de alimentare de 50hz care este sinusoidalanu se foloseste la sursele in comutatie mai ales ca acestea sant in 2 categorii(flyback si forward) ce functioneaza dupa reguli total diferitetrebuie sa faci un rationament:sursa atx modificata care scoate sa zicem 1--20v pe aceeasi iesiretraful este acelasi,adica are un raport fix intre nr spirelor din primar si cel din secundaratunci de unde posibilitatea de a obtine un ecart asa mare pt tensiunea de iesire?chiar gandind asa simplist poti sa-ti dai seama ca nu mai poate exista acelasi nr de spire/volt in primar si secundartensiunea depinde de timpul de conductie al tranzistoarelor si nu de raportul de transformare;acesta da insa tensiunea maxima posibila la iesire Link spre comentariu
Marian Postat August 8, 2012 Autor Partajează Postat August 8, 2012 Atunci in situatia data dupa ce este cel mai indicat sa ma ghidez la stabilirea numarului de spire pentru secundarele de 2x30V? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Raportul trebuie ales in asa fel,incat daca tensiunea retelei e minima,sursa sa poata asigura tensiunea necesara pt amplificator. Daca tensiunea retelei va creste,atunci factorul de umplere va fi mai mic,si tensiunea la iesire va ramane aceeasi (stabilizare deci) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum