Marian Postat Septembrie 27, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Studiind unele scheme de surse ATX care se folosesc de 494 mi-a venit o ideie, de ce n-am folosi tiristorul simulat al lui @smilex pentru limitarea curentului... atasez un pdf care sa ilustreze ceea ce vreau sa specific:Schema11.pdfAm mers pe premiza ca in unele cazuri limitarea se face cu cel de-al 2-lea operational anulat si prin intermediul unui comparator care actioneaza pinul 4, eu m-am gandit ca devreme ce am verificat deja cu succes tiristorul lui @smilex sa ma folosesc de el, si la acel divizor de la R46 si R45+P1 apare o anumita tensiune in functie de curent, nu ar trebui decat sa dimensionez acest divizor astfel incat sa fixeze aceasta tensiune undeva intr-o gama cu care acest tiristor sa poata lucra, pe langa asta si dimensionarea zenner-ului poate ajusta si mai precis acest prag, astfel incat atunci cand acea tensiune ajunge la un anumit prag tiristorul sa comande in pinul 4 si sa blocheze sursa asa cum ar face-o la subtensiune. Ce spuneti este valida ideea mea sau aberez eu? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Poti anula AO de curent (pentru el era necesar RC) dar sursa va avea un comportament asemanator celor PC: la atingerea curentului maxim, decupleaza definitiv. Poate ca e mai sigur asa, nu stiu, dar doreai altceva. Daca mergi pe ideea asta, trebuie reconfigurata comanda tiristorului simulat (nu e al meu, n-am pus cozi la prune, doar mai mananc din ele). Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2012 @Smilex, atunci fac oricum crezi tu ca este mai bine, ignora ce vroiam eu, conteaza ca sursa sa fie stabila la parametrii ceruti, asadar atunci astept sugestii legate de acel RC despre care spui. :daLE: Mi-am dat seama ca schimband limitarea sursa s-ar bloca insa am vazut ca nu prea ai timp si eram in cautare de solutii si avand in vedere ca nu stiam ce va presupune acel RC am zis sa incerc ceva ce inteleg eu, asta e singurul motiv penru care am venit cu ideea aia Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Cred ca-ti dai seama ca nu pot spune cum e mai bine, depinde de ce te intereseaza. Pe mine m-ar enerva ca la depasirea puterii sa fiu nevoit sa restartez sursa, de aceea pare mai comod sa apara o limitare si sa functioneze un pic cu ea ca la o scadere mai pronuntata sa decupleze. Limitarea duce la scaderea tensiunii si implicit aparitia distorsiunilor, dandu-ti timp sa actionezi, de regula prin scaderea volumului. Totodata, decuplarea brusca fara limitare determina inutilitatea compensarii pentru stabilitate, care vezi bine ca nu e usor de obtinut, si face sursa parca mai sigura. Nu stiu, dar daca ar fi pentru mine as merge pe limitare si decuplare la 25V. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Ok am inteles perfect si ai dreptate ( evident ca de obicei ), in audio curentul nu este extras constant ca spre exemplu la PC, ci mai degraba in varfuri si pot exista varfuri de consum peste cei 5A la volum ridicat si atunci chiar ca ar fi deranjant sa nu poti da volumul mai tare ca se opreste sursa, asadar atunci astept orice sugestie crezi ca este potrivita pentru acel RC ca astfel incat sa rezolvam instabilitatea din momentul interventiei limitarii la al 2-lea AO, orice crezi tu ca ajuta. Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Marian, eu am facut de mai multe ori limitare dinamica la surse de acest gen, la ultimul proiect(sursa de 900W din celalalt thread) a fost nevoie si de o corectie in functie de temperatura al pragului deoarece am observat o deriva puternica odata cu incalzirea tranzistoarelor si cresterea factorului de amplificare.La sursa ta poti renunta complet la alte protectii, in caz de scurt vor fi pulsuri de curent mare si durata foarte mica in sarcina pana la disparitia situatiei de avarie. Un condensator de 47-100nF intre iesirea operationalelor si intrarea negativa este suficient pentru stabilitate daca sursa este stabila in rest. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Am incercat si eu asa cum am zis mai inainte cu mai multe valori pentru condensatorul dintre iesirea operationalelor si inversoarea celui de curent, si la 100n am gasit cea mai utila valoare, sursa in configuratia din schema nr10 se comporta la atingerea pragului ca un generator de curent constant scazand tensiunea pentru a pastra curentul frix la valoarea stabilita in limitare ceea ce mi se pare ok si preferabil in aplicatii precum alimentarea de amplificatoare audio, numai ca la interventia acestei limitari apare o instabilitate pronuntata, daca setez pragul mai sus de 5A problema nu mai apare devreme ce sarcina cu care testez eu nu cere mai mult numai ca in felul asta practic nu mai am limitare la 300W si fortez sursa, daca setez limitarea ceva mai jos instabilitatea nu mai apare la 5A ci mai jos ceea ce-i si mai rau. Tocmai de aia am zis sa astept sugestiile lui @smilex pentru acel RC necesar.Pe de alta parte inca nu-mi explic de ce compensarea pentru operationalul de tensiune nu a functionat corespunzator cu valorile calculate dupa acele grafice ( cu ceva pagini in urma ), orice sugestie de-a lui @smilex pana acum a fost cat se poate de utila si exacta astfel incat cauza trebuie sa fie totusi ceva probleme in sursa mea, este posibil oare sa fi fost cauzata instabilitatea indusa de reteaua aia RC de asimetria semialternantelor care pare a fi fost provocata de probleme in reteaua tranzistorilor de putere? ( detalii cu una sau 2 pagini in urma, nu mai retin exact ), in fine cand o sa am tranzistorii ii inlocui pe cei arsi si verific din nou chestia asta in conditiile in care simetria se va fi rezolvat. Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Marian, sursa ta e stabila fara reactie(cu factorul de umplere controlat manual si diferite sarcini)?.Daca nu este, atunci nu vei avea stabilitate nici in alte cazuri.Cat ai vaux exact?Valori intre 30 si 40 de volti sunt mai bune pentru stabilitate.Ce raport de spire ai in transformatorul de comanda?Incearca si redu r85 la 470 ohm(2w).Calculele facute de smilex din pacate nu au cum sa aiba in vedere multe aspecte ce tin de aceasta sursa,de aceea nu e stabila cu acele valori.O usoara asimetrie am avut si eu in testele mele iar aceasta depindea de castigul tranzistoarelor foarte mult, chiar acelasi model dar cu serii diferite o provocau. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2012 @CPX fara reactie nu am testat decat la inceput cu factor de umplere maxim dar fara sarcini serioase, o sa reiau testele si din acest punct de vedere ca nu imi este greu. Cat despre celelalte detalii cerute, pai le poti gasi amanuntit inapoi tot ce am facut pana acum, si tot ce tine de aceasta sursa, @smilex stie tot ce am eu acolo deoarece totul s-a realizat pas cu pas astfel incat calculele lui ( De fapt si ale mele asistat de el ) sunt convins ca au tinut cont de tot ceea ce conta, citeste inapoi si te lamuresti. Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Marian, totusi sunt 24 de pagini..te rog raspunde-mi la urmatoarele intrebari:-raporturile de spire de la transformatorul driver-tensiunea vauxEventual poti modifica schema si include si aceste detalii , te poti uita si la ce am scris eu in celalat thread pentru inspiratie in acest sens. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 29, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Trafo driver a ramas nemodificat devreme ce nu ceream o putere importanta care sa fi depasit capabilitatile ale, cat despre sursa auxiliara aceasta are +5 si +12Vcc, cea din urma alimenteaza CI-ul. Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Septembrie 29, 2012 Partajează Postat Septembrie 29, 2012 Atunci te rog masora inductantele lui si estimeaza numarul de spire... un raport gresit genereaza instabilitate. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2012 Un raport gresit pe baza caror criterii si introdus de catre cine? asa cum ti-am zis trafo driver a ramas nemodificat, adica am pastrat pe cel care era deja prezent, de ce? pentru ca nu ceream o putere care sa ii depaseasca capabilitatile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2012 Partajează Postat Septembrie 30, 2012 Tot nu ai facut un test simplu:comportarea sursei cu delta reglabil manual din pin 4, adica sa vezi simetria semnalelor la sarcina de 5a dar cu iesirea variabila de la zero la val nominala.Si @CPX a spus corect:asimetria aceea poate sa introduca instabilitate pt ca face bucla sa execute o munca suplimentara de corectie. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 30, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2012 @miticamy nu am uitat sugestia ta cu verificarea stabilitatii prin modificarea delta manual, si atunci cand voi avea tranzistori disponibili asta va fi primul lucru pe care il voi testa exact cum ai specificat ceva mai in urma ( mai putin traf separator, se cunosc deja motivele ). Pe de alta parte nu stiu daca ai citit prea bine cele scrise de @CPX dar el face referire strict la raportul de transformare din trafo driver si la tensiunea auxiliara, nu la asimetria indicata de tine si banuita apoi de mine printre ultimele mesaje ( care oricum se pare ca disparuse o data cu inlocuirea intregii retele din primar ). Ca sa nu lungesc vorba, @CPX cred ca a banuit ca as fi rebobinat trafo driver si ca am facut-o la un raport de transformare gresit, insa am specificat in ultimul mesaj ca nu am umblat la el pentru ca nu era cazul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum