Vizitator Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 1)cum pui sonda in montaj pt ultimele 3 oscilograme?Pui sonda pe cele 2 capete ale trafului?Daca da nu se face asa.Daca ai traf separator masa oscului se pune pe MASA intrare care este minusul tensiunii de retea redresata, minusul puntii redresoare.Nu se pune masa sondei(oare de ce s-o numi masa?) pe potentiale variabile mai ales daca este legata la impamantare.Sursa are 2 mese,una la intrare si una la iesire.Cea de la iesire se leaga la impamantare,cea de intrare are potential letal fara traf separare.2)Trebuie gasita explicatia diferentei de delta intre cele 2 semialternante la 5a.Se pune si oscilograma din mediana traf driver la 5a pt a vedea daca dezechilibru intre faza apare si in primar driver.Asa poate fi numai din reteua din baza unui tranz de forta. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Stiu despre chestia ca nu este o ideie stralucita conectarea oscului direct pe primar, mi-ai mai zis mai demult chestia asta cu evitarea conectarii masei de la sonda pe potentiale variabile si nu am uitat promit, doar ca nu am traf separator si momentan nici nu pot face unul asa ca nu am avut de ales, nu pot conecta masa sondei direct pe masa de intrare ca e ca si cum as baga oscul in priza intr-o oarecare masura si nu-mi permit artificii in ceea ce-l priveste, asadar din pacate alta solutie nu am, te asigur ca incerc sa urmez cat posibil sfaturile postate de tine ( nu numai la tema mea ) si sa invat din ce postezi ca vad bine ca am de unde, doar ca in cazul asta nu am incotro cred Pe de alta parte spre rusinea mea abea acum am vazut si eu diferenta de delta intre cele 2 semialternante la curentul maxim, si asta doar pentru ca ai facut observatia asupra acestui fapt, si iti multumesc mult, o sa verific cele ce spui sa vad ce gasesc si voi reveni. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Faptul ca i pus masa oscului pe primar nu reduce riscurile.Sau pui mereu masa pe pinul ce duce la cond de 1/2,2 micro/250v nepolarizatSi la ICE Felix unde se lucra cu osc TEKTRONIX se scotea impamantarea oscului si se punea masa sondei pe masa de intrare.Singura grija a tehnicienilor era sa nu atinga masa oscului si impamantarea in acelasi timp si ani de zile nu a fost nici-un incident.Cand am fost numit tehnolog de sectie(nu era o functie,era un fel de bagator de seama pt ca directivele veneau de la partid,de aceea am stat putin) am avut o singura satisfactie:am reusit sa impun folosirea trafuriler separatoare la fiecare post de reglaj final.Asa ca daca oscul/priza nu are impamantare se poate pune masa sondei pe masa de intrare si apoi bagi sursa in priza.Un covoras de cauciuc pe jos este ideal. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Asa am pus mereu, masa sondei de la osc intotdeauna pe pinul de traf de la condul nepolarizat, la detaliul asta am avut mereu mare grija, pe de alta parte oscul are impamantare dar priza nu, astfel incat daca spui ca nu este un risc pentru osc conectarea direct la masa de intrare atunci asa voi face, eu oricum nu exista nici o sansa sa ating carcasa oscului cat timp acesta este conectat la priza si fac verificari cu el, din simplul motiv ca stiu ca este riscant asa ca evit intotdeuna cu orice pret atingerea sa, ating doar fata care este de plastic, pentru a face diferite reglaje.PS: Pe jos am parchet laminat sub care sunt cateva straturi de folie din aia de spuma sau cum ii zice, de izolatie, deci si aici sunt acoperit cum s-ar zice. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Osciloscop cu alimentare la baterii ( gen scopmetru ... ) . Transformatorul de separare rezolva numai electrosecuritatea ... nu elimina perturbatiile de mod comun , zgomotele electrice , armonici , etc. ... . Sau sonda diferentiala cu alimentare izolata ... ( Fluke , Tektronics , etc . - au si acestea un pret ... ) . Peste aceasta , unele osciloscoape si scopmetre de virf au intrarile separate optoelectronic , se pot folosi 2 canale si un multimetru incorporat la masuratori simultane fara restrictii privind referinta si potentialele care se masoara ... Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Sau daca osciloscopul are 2 canale,nu se poate folosi pt a indica diferenta dinte varfurile celor 2 sonde?Traful separatoare se poate face din 2 trafuri asemanatoare,legate secundar la secundar. Atentie la scaderea tensiunii in sarcina Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Stiu domn' Doctor, si aveam 2 trafuri mari tomnai bune pentru asa ceva si am tot amanat sa le fac ( vroiam sa fac cate o infasurare pentru retea de 230V si una de vreo 10 sau cat aveam loc pe ele si sa le inseriez ) numai ca intr-o zi m-am trezit fara ele, motivul fiind acela ca tatalui meu i s-au parut inutile asa le-a dat la fier vechi iar eu mai mai sa fac infract de nervi da apoi mi-o trecut ca fapta era...infaptuita Asa ca momentan nu am trafurile necesare, si oricum stau foarte prost cu sarma asa ca mai degraba as achizitiona 2 trafuri de retea identice pe care apoi le-as inseria, nu sunt sigur insa cat consuma oscul ( ca pentru el as face asta ) si amaratul meu de multimetru ( dai-as cu el in cap comerciantului care l-a tot laudat de m-a convins sa-l iau ) nu stie sa masoare amperi pe alternativ, ramane impasibil atunci cand il inseriez la retea indiferent de cum setez eu comutatorul, asa ca...numai nefacute vorba tatalui meu Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 20-30W maxim trage osciloscopul.Eu (de fapt miticamy) ziceam sa pui traful inainte de sursa,nu inainte de osc Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Mi-am dat seama de asta ( traf separator pt sursa ) numai ca si anume acuma chiar nu am de unde, ca tre sa fie probabil la minim 500W ca sa pot face ceva cu el Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 22, 2012 Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Eu folosesc un invertor si o baterie de 12v in loc de traf separator, poate ai de unde sa imprumuti. Felicitari pt descoperirea diodei lipsa din driveri, diodele alea au un rol destul de important, practic unul din driveri dadea semnal aiurea, si de aia se incalzeau tranzistorii in primar.In legatura cu acea instabilitate, o sa ma mai holbez un pic la oscilograme, mai puric schema, si poate imi vine vreo idee. Parerea mea ar fi sa maresti limitarea putin peste 5A daca zici ca asa merge si sa o lasi asa. Tranzistorii aia duc mai mult de atat. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 22, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2012 Am UPS evident ( la cat de aiurea se comporta reteaua nu se pune problema sa-mi lipseasca asa ceva pt PC ), numai ca imi descarca acumulatorul destul de repede, are un randament foarte prost si o sa ii schimb complet sursa cu una in comutatie, numai ca...nu e momentul acum.Pe de alta parte multumesc pentru aprecieri numai ca nu prea le merit ca tot eu am fost blegul care a lasat sursa fara acea dioda ( ma mir ca n-a facut bau ), cat despre tranzistori, astia ce ii folosesc acum duc un maxim de 10A si au un SOA destul de bun din cate vad asadar intr-adevar ar duce fara probleme mai mult decat le cer eu acum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 Ce spune dl GAUSS este pt nepotul lui Dan Diaconescu.Putem doar sa visam la aceste lucruri in saracia noastra.De exemplu tu nu ai nici macar osc cu 2 canale.Cum si tu mai atentionezi pe incepatori/neaveniti despre respectarea unor reguli/norme/metode asa si eu pot sa-ti spun ca nu prea mai ai voie sa lucrezi fara impamantare.Pt ca stai la curte poti sa o realizezi singur.Si avand impamantarea la masa sondei multe din problemele spuse de @gauss se vor atenua.Pune oscilograma din mediana traf driver la sarcina 5a sa vedem de unde pleaca dezechilibrul comenzii.Si DA, traful separator este pt sursa de reparat si nu pt osc.Acesta are o sursa interna separata de retea dupa toate normele,de ce sa-i mai pui o separare?Cum am mai spus traful separator in afara de electrosecuritate permite conectarea impamantarii la masa circuitului verificat. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 Nu e dracu ' chiar asa de negru ... Am sa pun aceasta scula la vinzare cu 1000 RON ... Are ambele canale la osciloscop total separate , este alimentat din baterii , contine si un multimetru bun ...nu poti sa lucrezi surse in comutatie doar cu un creion de tensiune , sau se poate si nu stiu eu ... Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 1000ron e totusi o suma pt profesionisti,care castiga bani din asta,nu pt cei care fac surse ca hobby Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 23, 2012 Partajează Postat Septembrie 23, 2012 Foarte adevarat ... ma tem , privind forumul , ca multe rezultate sint pe masura investitiilor , nu ca ar fi neaparat o cauza determinanta , mai conteaza si bagajul de cunostiinte si experienta , dar sint si alte modalitati de a petrece timpul liber , poate mai aducatoare de satisfactii ... la ce doresc userii sa construiasca , parca se cam apropie cu pasi mari de ceva profesional , sau cel putin asa cred eu ... insusi subiectul acestui topic ma duce cu gindul ca pentru a modifica o sursa , trebuie macar sa fii in stare sa o concepi si construiesti de la zero , ori asta nu prea mai e hobby , cu scuze daca am gresit ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum