Vizitator smilex Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Daca condensatorii raman acolo, taie terminalele. Sursa va functiona oricum intr-un fel sau altul.Nu cred ca e cazul sa te gandesti la CI, dar schimba-l daca ai cu ce.Monteaza un rezistor de 10-15k intre in- (AO tensiune) si masa, sa nu fie chiar referinta ci un pic mai mic la intrare, teoretic ar citi referinta dar pentru linistea noastra... Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Samxon GF... Nu am chiar cuvinte de lauda de spus despre ei. Restul seriilor sunt bune, GF am gasit trozniti. Ma rog, daca ii racesti bine...O sa fac si eu calculele pe softurile mele, revin cu niste valori pt compensare, daca merge pun toate datele ca sa fie de folos si altora care urmaresc acest topic.Edit: Ce dimensiuni au? In foaia de date vad 2 inaltimi diferite pentru 1000u 63v, fiecare cu alt ESR si riplu. A, si... R11-C3 ce cauta intre inversoare si referinta? Nu prea vad ce fac acolo. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Samxon GF... Nu am chiar cuvinte de lauda de spus despre ei... Ce dimensiuni au? In foaia de date vad 2 inaltimi diferite pentru 1000u 63v, fiecare cu alt ESR si riplu...Condensatorii sunt verificati pe punte LC si arata ok din punct de vedere al capacitatii, dimensiunile ar fi:-Diametru 13mm;-Inaltime 35mm;-Distanta intre pini 5mmPe de alta parte sursa asta inainte sa o modific nu vreti sa stiti ce condensatori avea la filtrare, si totusi mergea fara prea mare stres, asadar desi respect opinia ta in legatura cu electroliticii de filtrare, peronal nu am nici un motiv sa imi fac griji in privinta lor.R11-C3 ce cauta intre inversoare si referinta? Nu prea vad ce fac acolo.Pai inseamna ca nu ai urmarit subiectul, sunt cateva pagini bune in urma cu discutii tocmai pe seama lor, ele alcatuiesc reteaua de compensare, dimpreuna cu R31 R32 si C18, reteaua care aduce panta de -20db la intersectie, retea sugerata de @smilex, mai precis R11 si C3 stabilesc polul de la 10Khz, in fine detalii in urma. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Conzii: In foaia de date nu e niciunul cu 13x35. Sigur nu sunt 16x35? In cazul asta ESR'ul lor ar fi de 0.036 ohmi. Apropo, pe capacimetru aproape toti condensatorii dau buni. Fara ESR metru nu ai de unde sti. In orice caz, fiind noi, nu se pune problema asta acum. Inteleg ce face o retea de compensare. Numai ca din cate stiu eu, compensarea se pune intotdeauna intre inversoare si iesirea operationalului, eventual se mai pune un grup RC peste rezistorul de sus al divizorului de tensiune. Nu pricep ce cauta R11-C3 cu un capat in referinta, scopul referintei este sa prezinte o tensiune stabila, cu o impedanta redusa si in continuu si in alternativ, ca de aia se numeste asa. Eventual il astept pe smilex sa clarifice. Oricum, ideea e ca ori nu ai panta de -20dB/dec inainte de trecerea prin 0dB, ori ai defazajul prea mare la trecerea prin 0dB. Adica acea compensare nu face ce trebuie. Am vazut mai devreme o oscilograma, dar e cam mare baza de timp si se vede inghesuit sinusoida. Ai putea sa determini la ce frecventa oscileaza sursa? Si crede'ma ca am urmarit topicul si ma intereseaza sa te ajut. Daca te deranjez cu ceva nu ma mai bag, si imi vad de sursele mele. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Condensatorii sunt 13X35mm asa cum am zis, i-am masurat iarasi, nu-i problema mea de ce nu sunt exact la dimensiunile specificate in pdf-ul ala, tme-ul a prezentat acel pdf ca fiind al lor asa ca pe ala l-am postat si eu, evident ca este irelevant masurarea capacitatii, conteaza mult ESR-ul dar cum condensatorii sunt noi nu am motiv sa imi fac griji.Nu as putea sa iti explic la fel de bine precum @smilex motivul pentru care reteaua este conectata astfel ( desi inteleg scopul sau vreau sa evit debitarea de aberatii ), si nici nu voi incerca, mie personal imi este deajuns sa stiu ca el a sugerat ideea ca sa fiu convins 100% ca este una demn de urmat.Pe de alta parte am inlocuit diodele redresoare cu unele duble cu catod si anod comun astfel incat m-am putut folosi de traseele existente pe placa in acel loc si am inbunatatit si modul de pindere al toroidalului astfel incat am avut loc mai bun pentru conzi si arata totul mult mai aproape de normal ( important nu era estetica oricum, insa trasee scurte si bine definite da ), am testat din nou fara modificari la retea insa nu s-a inbunatatit nimic, am pus apoi rezistenta de 10K de la pinul 2 la masa si oscilatia ( care oscilatie are aproximativ 6,2Khz sau cam pe acolo oricum ), cu acea rezistenta isi pierde din amplitudine, insa destul de putin, fara R11 oscilatia dispare complet, nu pricep care e schepsisul...PS: Nu interpreta te rog mesajele mele, n-am zis si nici nu voi spune niciodata ca nu vreau sau ca ma deranjeaza ajutorul/sugestiile tale, ar insemna sa fiu un incapatanat arogant, si-mi place sa cred ca nu-i asa. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Nu prea e nimic de explicat. Panta globalului e de -40dB/dec fara acea panta de +20dB/dec care s-o transforme in -20dB/dec. nu ai panta de -20dB/decChichita e ca merge mai stabil cu -40 decat cu -20. Asta presupunand ca intersectia are loc pe cei +20 ca sa se faca -20.Avem niste variante. Hai sa facem un compromis. In locul lui 180+82n pune 470+33n. Scade panta si defazarea. Daca tine, urmarim pe multisim. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Am inlocuit asa cum ai spus 470+33n si oscilatia a disparut cu desavasire, sursa e complet muta Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Ai testat si cu un curent de 3A numai pe pozitiv? Cat e pozitivul si negativul atunci? Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Testul de mai devreme a fost facut cu sarcina de 3A numai pe ramura monitorizata, nu am masurat insa si tensiunile, am pus acum sarcina similara si pe ramura negativa si pret de cateva secunde totul a fost ok, apoi insa a aparut oscilatie destul de mare pe pinul 3 si instantaneu a iesit foc de artificii din sursa, nu am apucat sa verific exact ce s-a intamplat dar la prima vedere unul din cei 2 bipolari de putere 13007 a busit si a luat dupa el si componentele din jur, ii schimb acum pe amandoi si mai verific ce altceva s-a mai dus si vedem...PS: Sa inteleg ca 3A pe fiecare ramura este sarcina prea mare? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Nu poate fi mult 60V/3A. Se preconizau 5A. N-ai avut o siguranta? Care era temperatura? Era cumva afectat anterior cablajul? Trebuie sa determini cauzele. Si cred ca trebuie sa pui in functie al doilea operational. Masoara si diodele. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Am masurat diodele si sunt ok din fericire, se pare ca doar tranzistorii au cedat, de fapt doar unul din ei si rezistenta de 1 Ohm din baza sa, radiatorul lor era rece, dar oricum nu avea timp sa se incalzeasca deoarece in nici 10 secunde de la alimentarea cu sarcina simetrica pe ambele iesiri a pocnit, si cred ca si anume cauza tot eu sunt, din comoditate ( ca sa nu zic lene ) n-am mai montat siguranta, pe langa asta ieri stresat fiinde de faptul ca nu rezolvam oscilatia am cam umblat la P1 si n-am mai verificat apoi la ce valoare a ajuns rezistenta adaugata de el, momentan problema n-ar fi prea serioasa, inlocuiesc bipolarii aia cu o pereche de 2SC4460, insa nu vreau sa-i crap si pe astia ca sunt ceva mai buni ca aia de au pocnit, de aceea as intreba P1 cam la ce valoare trebuie reglat inaintea alimentarii? ( este vorba despre semireglabilul din ultima schema postata, de 5K de la al 2-lea operational ), ca nu mi se pare normal ca la 3A sa buseasca sursa cand eu am nevoie de 5A...deci cum este mai bine sa il reglez inainte sa alimentez, la rezistenta maxima sau minima sau la 50%? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 O siguranta buna nu te scapa de componente arse, dar nu-ti ofera artificii.Semireglabilul muta-l de asa natura incat sa aiba maximul de rezistenta introdusa (cursor spre masa). Daca apare o limitare de curent prea mica, modifici ulterior.Ai facut ceva anume cand s-a ars sursa sau doar stateai langa ea? Adrenalina a aparut? Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Pai nu-i prima sursa care mi-a busit pe birou mesterind la ea asa ca adrenalina a cam somat Speram sa pun la punct sursa asta fara sa busesc vre-un tranzistor dar se pare ca mai e de mancat mamaliga pana sa ajung la stagiul ala, dar oricum erau tranzistori destul de slabi asa ca nu-i regret prea tare, important e sa nu repet experienta si cu astia. Nu am facut nimic altceva decat sa alimentez sursa, toate cablurile erau cositorite cu atentie deja pe placa, asa cum am facut si pana acum, scurt accidental nu am ca am verificat, traseele sunt ok asa ca singura diferenta fata de ieri cand a mers fara probleme cu aceleasi sarcini este ca am umblat la semireglabilul ala, eu doar am alimentat si ma uitam la osciloscop, in primele secundee a fost ok ( vizualizam pinul 3 ) apoi a aparut o oscilatie care crestea exponential in amplitudine pana a facut bau. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Eu iti propun ceva: ramai la -40dB/dec. Ce-i in mana nu-i minciuna. Macar pana pui sursa la punct functional si cu protectie. Nu-i prea eroic, dar traim intr-o societate mercantila, asta e. Fa pentru tine noul RC (68k+22n si 2k2) pe multisim sa vezi ce global obtii. Macar ca sa-ti faci o idee despre ce obtii. Cred ca 70% din sursele PC sunt asa, sunt relativ stabile. Ramane de vazut in cazul unui amplificator...Nu cred ca ai postat pana acum valoarea diferentei de tensiuni intre ramuri cu una din ramuri incarcata. Sa zicem 3A pe + si 0,02A pe -.Nu te mai lega la integrat, ca sa vezi umplerea, leaga-te inaintea inductantei (masa-plus sau masa-minus). Daca forma de unda e constanta, nu exista instabilitate. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Cred ca 70% din sursele PC sunt asa, sunt relativ stabile.In sursele de PC panta la crossover este tot 20dB/dec, de asta sa fii sigur. Se foloseste alta smecherie - valorile pieselor sunt alese in asa fel incat se compenseaza polul LC cu zeroul din ESR'ul condului. De aceea nu merg pusi conzi ultra low ESR (de placa de baza) in surse, fac urat. Toate sursele PC care mi'au trecut prin mana pana acum bazate pe controler voltage mode (TL494, SG6105, DR0183, AT2005B, 2003, 2005, etc) folosesc figura asta, ceea ce le permite sa foloseasca pentru compensare un singur grup RC, intre intrarea inversoare si iesirea amp. eroare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum