Vizitator Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Da, mai trebuie lucrat pe la "fineturi"Mi-am cam irosit viata cu mica mea electronica si am neglijat alte aspecteSi de aici cred dificultatea de a scrie un text rapid,inteligibil,zemuind de informatieLa literatura romana am stat f prost in scoala chiar daca aveam numai note maxime.Asa era sistemul,trebuia partidul sa aibe si elemente de viitor si eu am cazut in capcana aceasta crezand multi ani ca daca am note mari sant si "destept"Sa revenim la oile sursei:un eveniment reprezentat printr-un grafic nu transmite neaparat informatie daca nu are si o referinta Pt ca nu pot sa sintetizez recurg ca de obicei la exemple:si 20% si 80% poate reprezenta aceeasi informatie daca-i atasez intelesul.Adica pot spune la fel de bine ca la un liceu au promovat bacul 80% sau au picat 20%Asa si cu un integrat de sursa;el poate fi definit asa:fara reactie si alte conditionari tranzistorul de iesire conduce 90%(45% la push-pull) din timp si este blocat 10%(55%)--este cazul lui tl494 ca sa fie mai versatil(adica pot pune sarcina fie in colector fie in emitor la tranz finalAlte integrate gandite pt o comanda si cu injectie de curent la iesire si cu absorbtie de curent(nu am gasit rapid alt termen,sant sourse si sink din engleza) si cu mai putini pini cum este cazul lui sg3525 pot fi definiti asa:fara bucla si alte conditionari o iesire are tensiune la iesire si poate genera un anume curent 45% din timp si are zero la iesire si poate prelua curent pt restul de 5%Numai dupa ce ai aceasta reprezentare a functionarii in cap poti trece la proiectarea unui driverAm spus ca driverul de atx este mai special: montajul fiind cu automentinere prin traf de curent singura modalitate de a-l tine sub control sa nu conduca este punerea in scurt a trafului driver pe ambele sensuri lucru ce se poate realiza numai prin deschiderea concomitenta a celor 2 tranz drivere.Aste se face simplu prin conectarea in baza a unor rez spre +12---24vStiind ca blocarea unui tranzistor declanseaza un nou ciclu de conductie a tranz forta ma gandesc cum as putea sa fol un integrat pt a prelua in acest fel controlul.Stiind ca eu "modulez" cu tl494 durata activa prin conductia unui tranzistor nu ramane decat acest tranz din tl sa blocheze un driver ce comanda traful.Acum ajungem la schemele invatate in primele clase:ca sa blochez un tranz npn ce emitor la masa pun un alt tranz npn cu emitorul la masa si colectorul in baza driver.Si iata "marea proiectare" a comenzii sursei atx redusa la cunostintele din clasa11-12 de la liceele de specialitateEu am facut liceul UNIREA care era ceva electrotehnica,despre tranz ne-a vorbit cam o lectie,mai mult ca sigur proful nu avea pregatire pt asa ceva(1971-probabil era prea devreme)Dupa aceea liceul a devenit de 4 ani(noi am facut 5) si manualul de electronica vazut la un elev-veneau in practica la FCE--era foarte bine conceputDeci nu totdeauna prezenta tensiunii pe o oscilograma inseamna si "delta" cum prescurtam noi, mare atentie la inversarile ce pot aparea pana in baza/poarta elementului comandatSi scriu si in speranta ca vor citi mai multi;multe dintre acestea ar trebui scrise la "totul despre surse" dar am sentimentul ca putini vor citi acoloAsa macar unul va fi "fortat" sa citeascaPlus ca puterile mele scad pe zi ce trece,vechile boli s-au hotarat sa se reactiveze la un nivel "superior"Vad ca ai mai primit informatii Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Este o veritabila placere sa citesc asemenea postari lungi atunci cand contin atata informatie importanta si din nou iti multumesc @miticamy pentru timpul acordat, spre rusinea mea am comis o eroare ( legata de umplerea asta ) majora pentru care imi cer scuze mai ales catre @smilex, citind mesajul tau si revizuind in minte circuitul tranzistorilor driveri si a celor de la iesirile CI-ului am realizat ca mi-a scapat un lucru atat de banal, si nu pricep cum este posibil ca nu-s chiar atat de bleg, si totusi...poate ca sunt? In fine repet testele cu sarcini diferite sa vad de la ce nivel apar instabilitatile si revin. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Si scriu si in speranta ca vor citi mai multi;multe dintre acestea ar trebui scrise la "totul despre surse" dar am sentimentul ca putini vor citi acoloAsa macar unul va fi "fortat" sa citeascaReferitor la postarile dvs;daca numai o mica parte a postarilor de pe acest forum,s-ar ridica la nivelul celor scrise de dvs,nivelul forumului ar fi altul.Nu fac niciodata complimente gratuite;stiu ca postati destul de rar,de fiecare data la obiect si cu solutii salvatoare,venita cu siguranta dintr-o vasta experienta.As zice ca uneori veniti sa temperati putin elanul lui smilex,pe care il simt ca si-ar dori sa transmita cat mai mult si mai repede,din cunostintele sale.Eu unul am citit tot ce s-a postat aici,referitor la calculul reactiei;n-am priceput mare lucru,m-am lasat pagubas si mi-am zis ca si vulpea,ca nu am nevoie sa inteleg asa ceva.Adevarul e insa altul...inca nu sunt pregatit sa inteleg asa ceva.Nici nu stiu cand voi fi...Din pacate,sau din fericire nu se pot sari etape.Imi vine in minte o intamplare din primul an de liceu,in 1985,unde am primit ca premiu la un concurs pe meserii,o carte..Radioreceptoare cu circuite integrate..parca,unde era prezentat TBA570,BM3189 si BA758.Citind cartea respectiva,n-am priceput nimic.Abia peste vreo doi ani,in penultimul an de liceu,am inteles functionarea respectivelor integrate.Intre timp,acumulasem ceva cunostinte,multumita unor ingineri deosebiti pe care i-am avut in liceu.Despre sursele in comutatie,ni s-a predat putin;nici nu prezenta interes la vremea respectiva,existau doar cateva tv color,cu sursa in comutatie,cele alb-negru,aveau surse liniare destul de simple.Abia acum,dupa multi ani,datorita acestui forum,am inceput sa inteleg cum sta treaba cu ele. Tot acum,regret pentru prima data,ca am fost lenes si nu am facut o facultate,la timpul potrivit.. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2012 @pisica matache de acord cu tine in cam tot ce ai zis, numai ca ( probabil nu pare din ce spun ) dar consider ca am retinut destul de bine rolul retelei asteia si cum functioneaza, ar fi fost si culmea a nu pricep la cat de multe a explicat @smilex, e drept ca uneori par un tamp/tamb, un cap patrat care nu pricepe multe si totusi...poate nu-i chiar asa, electronica pentru mine este o pasiune ( nu meserie ), de fapt cam singura ocupatie disponibila ( motivele sunt complicate si personale, nu pot explica ) asadar am timp liber destul sa stau sa tocesc la documentatie si chiar o fac aproape zilnic, totusi nu am nici un fel de pregatire tehnica in domeniu ( scoala/liceu/facultate etc. ) situatia medicala nu mi-a permis sub nici o forma studii superioare, cu greu am terminat gimnaziul, astfel incat nu pot asimila decat pe sarite cum s-ar zice, mai cu seama atunci cand ceva este necesar, indiferent cat de mult citesti nu poti compensa lipsa unui profesor care sa te indrume, asa ca ata fiind situatia sunt constient ca am destule lacune cat priveste modul de pincipiu de functionare per ansamblu al acestei surse ina fac si eu tot posibilul sa ma corectez si asta nu se poate decat incercand, azi ceva maine ceva...in fine.Am verificat cu sarcini diferite si constat ca instabilitatea pe pinul 3 ( iesirea operationalelor ) apare pe la aproximativ 0,5A, e drept ca destul de discret insa se poate observa totusi o usoara oscilatie, cu marirea sarcinii si oscilatia creste, in schimb la indepartarea rezistentei de 180 din retea pinul 3 este ok indiferent de sarcina, acuma asa cum si @smilex a zis, in cel mai rau caz se poate ramane asa desi mi-as dori sa aflu motivul pentru care sursa se comporta astfel...sa incerc la tensiuni diferite de iesire? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Pune exact schema pe care o folosesti la 494, m'am uitat la paginile trecute dar nu am vazut'o. Cand nu merge neam compensarea inseamna ca e ceva gresit in montaj. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Cam asa arata schema intregii surse la momentul asta ( exceptand auxiliarul evident care nu este nevoie sa fie pus in schema ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Aici era bine venit si ajutorul colegului inginer despre care am amintit de multe oriNu i-am cerut permisiunea sa scriu despre unele dintre problemele lui dar pe mine m-au marcat asa mult incat am simtit nevoia sa fac astaEste ca un strigat despre cum a putut sa evolueze societatea noastra dupa rev.Cand a inceput sa stranga ceva bani pt internet i s-a spart o teava si vecinul a venit cu o firma de asigurari care i-a cerut 800 lei.Nu stiu detaliile dar cred ca au profitat de slabiciunea sa de a se apara.Asa ca proiectul de a intra in acest an pe forum a cazut.Nu accepta nici ajutorul de la mine,am aflat astfel indirect ca are si alte datorii( a mai avut si o complicatie dupa operatia de cataracta)am avut momente in care am dorit sa cer chiar ajutor material de la membrii forumului dar sant sigur ca nu ar fi acceptatAsta e viata in mandra noastra tara,a trecut de 62 ani si cine stie cat va mai putea fi activ la nivelul actualNu doresc sa spun ca ar putea spune multe in plus fata de @smilex,ma gandesc ca fiind absolvent de electronica ar putea veni cu o alta abordare sau metodologie;ar fi o echipa de "dublu"---este numai un gandCu aceste off-uri ma incarc pt noi raspunsuri,cer totusi scuze pt ele Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Incearca cu rezistentele intre referinta si inversoarele operationalelor (notate R1 respectiv R31) puse de 47k sau 56k. Daca merge asa, o sa explic mai tarziu si de ce. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Am incercat si asa, atat schimband doar cate una cat si pe ambele si nu s-a schimbat nimic, singura varianta stabila este schema de mai sus mai putin R11 si C3 care retea o data inlaturata instabilitatea dispare, sunt in continuare convins ca reteaua este ok asa cum @smilex mi-a sugerat-o dar probabil sunt alte defecte nedescoperite de mine inca, ar mai ramane varianta in care TL-ul insasi are bai, situatie in care caut maine altul si-l schimb apoi mai vedem ce-o mai fi. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Lasa'le 47k. ESR'ul condensatorilor il cunosti? Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 15, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Nu am ESR-metru insa toti electroliticii sunt noi ( aia putini care mai sunt ) si cei de pe iesire sunt low ESR. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Macar ceva foaie de date la ei, sau sunt noname? ESR'ul condului de filtraj de la iesire da un zero in functia de transfer, si s'ar putea ca asta sa fie factorul care iti da peste cap compensarea. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Condensatorii sunt Samxon 1000u/63V GF 105gr si nu am nici un dubiu asupra lor. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 ^Cred ca ai un PDF la TME. Regula stabilitatii cu panta si marginea de faza este concluzia unor ecuatii stufoase (au si un nume...), dar e matematica superioara. Eu am respectat-o intotdeauna si n-am avut probleme. Daca nu esti grabit, as vrea sa cautam sa vedem de unde instabilitatea. Daca ai un termen, las-o asa, fara panta de +20dB/dec. Am lucrat la multe surse stabile cu astfel de corectie. De fapt, RC-ul vine la fel, cu o panta de -20 pana la primul zero, si un palier ce continua teoretic la infinit dar practic exista o compensare interna a AO, deci va scadea la frecventa mare. Pe acel palier se asteapta intersectia la anulare cu LC.Exista posibilitatea ca intersectia cu panta de +20 sa fie ratata, ea sa se faca pe unul din paliere. De ce, nu stiu. Calculele sunt corecte. Daca vrei, putem cauta o solutie de a muta panta de +20 la stanga sau dreapta, dar cred ca e limpede ca ne scapa ceva, nu stiu cat de precis pot fi interpretate rezultatele astfel obtinute si nici ce siguranta vei avea la atingerea limitelor de alimentare. Asadar chiar daca gasim o solutie functionala, daca nu ne dam seama precis ce se petrece, eu iti recomand tot fara panta de +20. Sau eventual incercam la tensiunea de 180Vca cu condensatorii montati si sarcini diferite. Asta in cazul in care gasim o solutie. Si daca ai nervi pentru asta. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Intr-adevar exista PDF-ul conzilor la ei, iata-l: http://mc.tt/d14PFMGU9o, oricum nu am dubii in privinta lor, dubii insa as avea in alte privinte, mai exact la elecroliticii astia de filtraj am lasat pinii intregi ( deci cam lungi ca mi-a fost mila sa ii tai ) si diodele redresoare sunt conectate cu ajutorul unor cabluri de aproximativ 4Cm fiecare, dar o sa inlocuiesc diodele cu unele din acelea duble cu catod si anod comun astfel incat sa le conectez direct pe placa fara cabluri si voi taia si pinii electroliticilor ca sa fiu sigur ca elimin aceste 2 posibile variabile apoi reiau testele, cine stie.... sa schimb si CI-ul? In alta ordine de idei, graba nu este, sau mai bine zis nu mai este devreme ce proprietarul s-a razgandit si doreste un amplificator cu putere mai mare asadar va trebui sa ma apuc si de o sursa mai puternica ( undeva la 1Kw cred ), dar i-am zis ca intai o voi finisa pe asta totusi, si o voi folosi pentru mine deci oricum nu va sta degeaba ( intre timp mai vrea sa-i fac si un redresor de acumulator auto 12V dintr-un alt ATX, dar macar aia e ceva mai simplu decat asta ), dar sa nu ne departam prea tare de la subiect, momentan prioritatea este sursa asta si punerea ei in functiune asa cum trebuie si nu cu scurtaturi gen renuntarea la compensari asadar orice asistenta imi poti oferi o accept cu bucurie si interes. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum