Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC ATX modificata pentru alimentare Etaj Final 2

Marian

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Da, asta trebuie sa se petreaca.Am spus ca toata sursa poate fi impartita in doua. Ce-ai facut pana acum, este o parte. Urmeaza "amplificatorul de putere". De fapt, tot un virtual cu o amplificare anume. Hai sa luam o tensiune in primar medie, de 120V. Vezi care e tensiunea in secundar, care e raportul cu cei 3,5 si care e amplificarea partii a doua. Si gandeste-te daca e inversor sau nu in functie de ceea ce trebuie sa faca. Apoi pune-l in continuarea primului AO pe multisim. Desfa bode plotter temporar.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 379
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

169

• Th3_uN1Qu3

14

• Ciprian Alexandrescu

9

• gauss

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai stai putin ca s-ar putea sa ma fi pierdut pe drum la ultima postare... -La o tensiune de 120V in primar si un raport de transformare prezent de 1/1,25 inseamna in secundar 96V;-Raportul cu cei 3,5V ai operationalului ar fi de 27,4X, adica 28,7db, asta ar fi amplificarea din cate pricep eu;-Pana aici sa zicem ca as fi pe acolo ( poate/sper ) dar faza cu inversor sau nu, ma depaseste cred :nas: Apoi ce circuit ar trebui pus dupa asta in multisim? altul similar cu asta la care se recalculeaza valorile sau se refac intai toate calculele ca mai inainte?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Practic, exista doua grafice pe diagrama care combinate dau globalul. Noi l-am facut pe cel mov, la care aplicand divizorul am obtinut verdele. Acesta trebuie combinat cu rosu ca sa vedem albastrul.Deci avem nevoie de inca un operational care sa aiba amplificarea de 27 de ori pentru 120V, si sa prezinte o caracteristica LC ca pe diagrama. Caracteristica se obtine punand filtrul LC real cu 300uH+2000uF. Dar LC simplu nu ofera castigul, de aceea al doilea AO. Trebuie sa interpretezi ce face acest al doilea AO. Daca tensiunea la iesire creste, primul AO fiind neinversor (caz 494) va creste si el tensiunea cu care il comanda pe al doilea. Al doilea trebuie sa realizeze compensarea prin scaderea tensiunii dar o face cu comanda de crestere, deci e inversor. Schema arata astfel:post-1-139829487828_thumb.gifDeci toata sursa este interpretata si pusa pe multisim. Asta e schema cu care te vei juca. Modificand rezistorul de 27k, interpretezi o alta tensiune de la retea prin schimbarea acelui castig. Filtrul LC se modifica prin schimbarea a 2m cu 6,4m. Si pentru toate cazurile, bode plotter iti prezinta globalul. Se vede clar frecventa corespunzatoare intersectiei, panta, iar la acea frecventa de intersectie, verifici defazarea. Daca aplici limitele prin modificarea C si R, atunci pentru tot intervalul de frecvente obtinute la intersectie, poti aprecia acea defazare.Orice sistem, sursa sau ampliu sau altceva, poate fi interpretat printr-o schema echivalenta si pus pe multisim. Este importanta interpretarea corecta a functionarii si alegerea corecta a schemei corespondente.Am uitat divizorul 5k+1k. Era chiar culmea sa nu uit ceva...Si m-am luat dupa tine. Nu sunt 96V ci jumatate. Asta se monitorizeaza. Maxima era parca 66. Deci nu 27k ca pe schema.

Link spre comentariu

Constant ca sunt taaaaare departe de tine, va mai trece timp desul pana sa posed macar partial capacitatea ta de intelegere, dar sunt persistent :da In fine, acum am inteles ideea, se necesita interpretarea comportamentului sursei per ansamblu si asta face circuitul potat de tine, al 2-lea operational reda cumva caracteristica cu rosu din grafic ( sper sa nu ma insel ) si astfel se poate vizualiza daca calculele si interpretaile sunt ok, ce interesant, si totodata simplu...bine simplu pentru tine ca stii sa interpretezi cum trebuie, nu cred ca este si cazul meu :aplauze PS: Scuze ca te-am indus in eroare cu cei 96V, evident ca nu atat se monitorizeaza ci jumatate doar ca probabil eram obosit intr-atat incat am uitat de detaliul asta, pun si eu circuitul in multisim si urmaresc caracteristica globala, sunt curios ce a iesit :freaza:

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ceea ce poti observa pe graficul multisim este realul, nu idealul obtinut de noi pe diagrame. Exista o amplificare la rezonanta, o panta de -20dB/dec ce taie 0dB si daca te uiti atent, vezi polul de la 12kHz (frantura obtinuta si de tine pe global) si panta de -40 ce urmeaza.Ramai cu 6400, trece corespondentul amplificarii cu tensiune minima la retea. Cele doua conditii muta intersectia spre maxim stanga. Vezi frecventa atunci. Apoi trece pe 2000u cu alimentare maxima de la retea, deci intersectia maxim dreapta. Vezi frecventa. Apoi treci pe defazare si vezi toata defazarea dintre cele doua frecvente.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Dupa cum vezi, defazarea depaseste 60 grade. Trebuie sa ne intoarcem la graficul RC si sa scurtam panta de +20. Calculul RC s-a facut pe graficul mov, deci pe el vei lucra. Zic eu sa lasi primul zero unde este, deci panta de -20 si palierul raman, muti al doilea zero la dreapta, sa zicem 900Hz si cobori polul la 10kHz. Cred ca e suficient asa, intotdeauna pe o decada (1kHz-10kHz) de panta pozitiva defazarea e foarte buna. Daca primul zero si palierul raman, 62k+27n+2k2 trebuie sa ramana identice. Deci inapoi la calcule.

Link spre comentariu

Sunt constient ca ai dreptate, probabil dupa mai multe grafice calculate voi putea a fac totul direct din multisim, mai vedem.

Asadar revin cu noutati, noul mov ar trebui sa arate dupa sugestiile tale cam asa:

post-15007-139829488091_thumb.jpg

Conform datelor din grafic si sugestiilor tale calculele n-ar mai fi totusi la fel de stufoase, deja din schema de mai jos R1, R2 si C1 raman asa cum sunt:

http://www.elforum.info/download/file.php?id=26797&mode=view

Amplificarea este pastrata la 28x de R1/R2, 62K/2k2, trebuie aflate valorile R3 si C2, care C2 formeaza noul zero de la 900Hz impreuna cu 2k2, deci C2 80,4n, aleg eu 82n; si R3 frormeaza noul pol la 10Khz cu 82n deci R3 194 Ohm, aleg eu 180;

Daca pana acum stau bine atunci trec la modificarile in multisim.

Link spre comentariu

Ok pai iata noile teste:

6400u/tensiune minima:

http://img825.imageshack.us/img825/6338/6400ufuminamplitudine.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/314/6400uumindefazare.jpg

2000u/tensiune maxima:

http://img831.imageshack.us/img831/2917/2000uumaxamplitudine.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/3403/2000uumaxdefazare.jpg

Si defazarea

http://img802.imageshack.us/img802/2377/defazare2.jpg

Din cate vad nu se mai depasesc cei 60gr, un maxim de 56,8, e totusi la limita sau poate ramane asa? :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări