Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bias module leach

Postări Recomandate

Am doua module leach de la sorin alimentate la 55vcc, racite activ, care vor functiona pe boxe pe 4 ohmiCe parere aveti despre valoarea curentului de bias? momentan l-am pus la 100ma (sau 25ma/ tranzistor) si nicun semn de incalzire a radiatoarelor, nici macar catusi de putin.Am primit cateva recomandari, insa as vrea sa mai aud cateva opinii eventual de la posesorii de leach-uri.Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Verifica dacă este suficient curentul de repaus mai practic . Obligatoriu acest test se face doar cu radiatorul rece !Pune o sarcina de 8 Ohmi rezistiva pe ieșire si urmărește cu osciloscopul forma semnalului pe ieșire , cu semnal sinusoidal la 20 KHz , la puterea de 0, 05 W pe ieșire . Cele doua semialternante trebuie sa se compuna perfect într-o sinusoida curată . Folosește cel de al doilea canal al osciloscopului ca sa monitorizezi ieșirea generatorului , in așa fel încât dacă suprapui cele doua sinusoide ( evident , una trebuie atenuata ) ele sa coincide perfect . Abia atunci poți considera ca este încheiat reglajul curentului de repaus ...dar vezi sa nu depășești 5W disipati in repaus de fiecare dintre tranzistorii finali , altfel vei fi nevoit sa imperechezi finalii si prefinalii intr-o clasa de toleranta mult mai strânsă , ceea ce implica costuri foarte mari !Dar asta este o alta poveste...ar mai fi o soluție ( care evita fara compromis audio ambalarea termică si accepta un curent mare de repaus ) adica cea pe care am aplicat-o la superdioda proiectului AE150S ( varianta finala ) , dar nu face obiectul discuției noastre aici .Pentru un reglaj cinstit , mareste din aproape in aproape valoarea curentului de repaus . Dacă ai posibilitatea , urmărește valoarea curentului de repaus cu instrumente analogice , cu ac . Poți vedea diverse oscilatii , dacă este undeva o problema...Da, nu este o eroare , testul se va face doar la puterea de 50 mW pe sarcina rezistiva !Auditii placute si succes in construcții de calitate !

Link spre comentariu

...Am primit cateva recomandari, insa as vrea sa mai aud cateva opinii eventual de la posesorii de leach-uri.Multumesc anticipat!

Se reglează ca orice alt amplif cu trz bipolari, nu sînt metode diferite în funcţie de firmă, schemă sau fiţe audiofile.De ce nu studiezi saitul răposatului Marshall Leach?
Link spre comentariu

Din pacate nu detin un osciloscop pt a regla biasul dupa metodele descrise mai sus. Leach recomanda pe site un curent de 40-45ma per tranzistor, insa o parte din componente difera ca valori fata de proiectul lui.. Ma interesa sa-i gasesc valoarea corecta a biasului in special in speranta ca se va imbunati raspunsul pe joase, care este destul de lipsit de vlaga

Link spre comentariu

Poți vedea cu suficientă precizie sinusoida cu ajutorul unui osciloscop PC obișnuit , prin intermediul păcii de sunet . Chiar si semnalul sinusoidal poate fi generat cu aceeași placa de sunet ! Leco a postat de curând soft-ul unui generator audio cu placa de sunet , iar pentru a găsi un soft de osciloscop PC cu placa de sunet trebuie o simpla căutare cu Google...Nu te da bătut , sunt multe asemenea softuri free !

Link spre comentariu

... vezi sa nu depășești 5W disipati in repaus de fiecare dintre tranzistorii finali , altfel vei fi nevoit sa imperechezi finalii si prefinalii intr-o clasa de toleranta mult mai strânsă !

5W per final este foarte mult, inseamna 22-23W disipati permanent pe fiecare canal.Este adevarat ca player4 foloseste un tunel de racire f eficient, dar oricum, 5W la 56V - cu cat alimenteaza el, insemana cam 90mA pe tz. Ceea ce este prea mult pt tz. neimperechiati (macar 10%, preferabil 5% - cum de altfel recomanda si Mr. Leach). As sugera sa nu depaseasca 1,5W per tz. ( 25mA la 56V inseamna 1,4W; 45mA insemna 2,52W/tz - pt finali imperechiati)In plus, din cate stiu, 90mA pe tz pt 2SC5200 este cam la limita overbiasului.Se poate incerca dar merita pus osciloscopul si distorsiometrul.
Link spre comentariu

Sa nu depaseasca 5W ...nu inseamna ca obligatoriu trebuie sa disipe neaparat cei 5W / capsula .

Merge si cu mai putin...

La tensiunea de + / - 55V , recomand valoarea de curent de repaus 55 - 70 mA pentru " puristii " cu finali 1943 / 5200 originali .

Amplificatorul poate functiona , evident in clasa HiFi , cam de la 2,5W in sus ...parerea mea .

Indiferent de toleranta imperecherii finalilor si a prefinalilor !

Totusi s-ar justifica un mic test : sa simuleze " cineva " cat mai independent ( asa cum de altfel i-am rugat pe userii mai priceputi ) la subiectul Simulari viewtopic.php?p=1064214#p1064214 , functionarea unor scheme gen Leach / ZAL / Low TIM ( Barbu Popescu ) .

Pentru ca simularea sa fie cat mai corecta , evident ca trebuie sa modificati modele SPICE la valori realiste , fara ca sa fie imperecheati ( dispersie 30% ) perechile prefinali / finali .

Daca analizati diagrama FFT la diferite valori ale curentului de repaus , puteti trage concluzii pertinente .

Restul sunt basme de net , cum ar fi reglajul la " sange " prin masuratul tensiunii BE ... Ala este un simplu sfat mostenit de la televizoristul satului care repara intre doua pahare de tuica amplificatoare si combine audio , doar cu un simplu aparat de masura semidefect ( AVO ) ... si masura beta cu centimetrul de croitorie si voltii " din privire " deoarece acel AVO nu avea scala de 1000V .

Este pseudostiinta 100% , promovata din pacate si pe forum .

Noroc ca se cunoaste " reputatia " celui care macelareste amplificatoare...si ofera sfaturi doar la habarnisti .

Aici nu este cazul .

Invit habarnistul ( se stie el ) sa se abtina de la orice sfaturi generale , aici nimeni nu repara gunoaie second hand .

Sfaturile le poate acorda ca de obicei doar la sectiunea incepatorilor sau pe privat , ca sa nu se faca de ras ( in cazul cand ar interveni ) .

HiFi-ul nu are nicio legatura cu basmele...

Link spre comentariu

Din pacate nu detin un osciloscop pt a regla biasul dupa metodele descrise mai sus. Leach recomanda pe site un curent de 40-45ma per tranzistor, insa o parte din componente difera ca valori fata de proiectul lui.. Ma interesa sa-i gasesc valoarea corecta a biasului in special in speranta ca se va imbunati raspunsul pe joase, care este destul de lipsit de vlaga

25-35 mA pe tranzistor e mai mult decat suficient... Leach recomanda appx 45 mA pe altfel de tranzistori.Daca vrei sa imbunatatesti raspunsul la JF incearca sa pui pe intrare capacitori de calitate de minim 10 uF... Maniera constructiva a modulului meu de Leach Amp nu-i una HI-END, dar tu poti sa-i aduci o serie de imbunatatiri.
Link spre comentariu

multumesc la toata lumea pentru sfaturi. Acum ma familiarizez cu TrueRTA-ul si voi incerca sa reglez biasul cu datele pe care mi le furnizeaza acest soft...Condensatorii de intrare (cei doi pusi in paralel) i-am schimbat la un modul cu un elna silmic de 10uF+ unul de poliester de 0.1uF, insa nu am simtit nicio schimbare a raspunsului in frecvente joase? Schimbarea celoi doi conzi cu unul singur dein polipropilena metalizata dedicat audio de 15uF ar face vre-o diferenta?PS> sau ma mai gandesc la un wima de 1uf cu un black gate de 20Uf. in locul celor de 68nf + ruby10uF

Link spre comentariu

boxele pe care fac testul sunt cele din proiectul meu diy, si au extensie la joase foarte buna sursa este aceeasi ca si la amplificatorul precedent. basul exista, este conturat, insa parca nu are atata hotarare ca inainte..cred ca e o chestie de gust pana la urma.. :rade:

Link spre comentariu

Amplificatoarele de acest tip prezinta o "transparenta " superioara amplificatoarelor uzuale, astfel incat testele comparative realizate au aratat o superioritate de 3-6db. in domeniul frecventelor inalte ,comparativ cu amplificatoarele obisnuite(inclusiv cu lampi).E posibil ca Dvs.sa percepeti cele de mai sus ca o lipsa de"joase",amplificatorul comportandu-se normal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări