Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglare turatie motor asincron

Romica_t

Postări Recomandate

.

Ola te-ai abatut prea tare de la titlul topicului,omul vrea se regleze turatia (daca se poate) nu are nevoie de date care il depasesc din punct de vedere teoretic.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Romica_t

11

• em2006

11

• gica70

5

• mihaighe

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ok! De acord cu observatia - desi eu am intervenit de abia dupa cam o pagina intreaga de dispute offtopice pe marginea compatibilitatilor dintre motoare. Asadar, daca pe cineva intereseaza intr-adevar subiectul, il rog sa deschida un topic destinat acestuia. Sau colegul yo9hnf, ar putea sa separe cele aproape doua pagini de offtopic si sa le faca subiect aparte, cu un nume adecvat.

Link spre comentariu

Scurt si la obiect-reglarea turatiei unui motor asincron (din punct de verere electric)se poate face prin variator de frecventa sau prin scimbarea nr de poli,sau mecanic cu reductor de viteza(continuu sau in trepte).

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator sorinmircea

eu am facut probe cu un motor de ventilator de 50 w de genul celor dincentrale pe gaz(motor asicron cu spira in scurtcircuit).. suflante. am inseriat cu motorul un condesator de 1,8 microfarazi s i-a scazut turatia la jumatate fara ssa se incalzesca.. apoi am pus 1, 5 mcro si i-a scazut si mai mult.. cu 2,2 micro le puteai numara turatiilele s tot nu s-a incalzit.. .. care este de fapt teoria?

Link spre comentariu

eu am facut probe cu un motor de ventilator de 50 w de genul celor dincentrale pe gaz(motor asicron cu spira in scurtcircuit).. suflante. am inseriat cu motorul un condesator de 1,8 microfarazi s i-a scazut turatia la jumatate fara ssa se incalzesca.. apoi am pus 1, 5 mcro si i-a scazut si mai mult.. cu 2,2 micro le puteai numara turatiilele s tot nu s-a incalzit.. .. care este de fapt teoria?

Da dar mai au putere? teoria e simpla scade tensiunea datorita reactantei capacitive deci scade si puterea deci scade si turatia.Metoda nu se prea foloseste pentru ca scade puterea(poate pe la ventilatoare).
Link spre comentariu
Vizitator sorinmircea

pai asta era si ideea. la ventilatoare.. sascada puterea si sa bage mai putin aer..daca se folosesac ca suflante la centrala termice este ok.. caci la o anume temperatura fecul numia are nevoi de aer.. s cand se ajunge la 90 grade aerul trebuie sa fie minim sau deloc

Link spre comentariu

pai asta era si ideea. la ventilatoare.. sascada puterea si sa bage mai putin aer..daca se folosesac ca suflante la centrala termice este ok.. caci la o anume temperatura fecul numia are nevoi de aer.. s cand se ajunge la 90 grade aerul trebuie sa fie minim sau deloc

Vrei sa spui ca atunci cand apa din circuitul de incazire ajunge la 90 grade atunci nu mai este nevoie de aer si se opreste ventilatorul?--si cu gazele de la carbuni si lemnele nearse ce faci?
Link spre comentariu
Vizitator sorinmircea

se innabuse o peroada pana ce scade temperatura si apoi vntilatorul pleca pe turatie maxima fara a avea condensatorul inseriat...... camna ajunge de ex ;a 88 grde un termostat de retur nseriza condensatorul si turatia scade,,. la 95 se opreste... etc

Link spre comentariu

...Vrei sa spui ca atunci cand apa din circuitul de incazire ajunge la 90 grade atunci nu mai este nevoie de aer si se opreste ventilatorul?--si cu gazele de la carbuni si lemnele nearse ce faci?

Nu asta vrea sa spuna, insa este probabil mai greu de explicat. Aerajul la focarele cazanelor, poate fi natural, fortat (supra-alimentare) sau mixt. Eu am intalnit arareori cazane cu aeraj fortat in exclusivitate. De regula acesta este mixt. Atunci cand ventilatorul se opreste arderea se autoregleaza prin tiraj natural. Controlul acestui tiraj natural, este facut de un obturator reglabil. Acest obturator, se inchide complet doar atunci cand functionarea cazanului se opreste.
Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Vrei sa spui ca atunci cand apa din circuitul de incazire ajunge la 90 grade atunci nu mai este nevoie de aer si se opreste ventilatorul?--si cu gazele de la carbuni si lemnele nearse ce faci?

Ideal ar fi sa nu se ajunga la asta, ori prin buna dimensionare a instalatiei si centralei, ori prin adaugarea unui puffer care sa inmagazineze surplusul. Caci aceste arderi lente nu reprezinta decat pierderi.

Aerajul la focarele cazanelor, poate fi natural, fortat (supra-alimentare) sau mixt.

Corect, de obicei cazanele pe peleti au tiraj exclusiv fortat. Cele cu ardere inversa (gazeificare numite in comert) mixt si cele clasice, tiraj natural.Dar, revenind la subiect, cum coboram turatia unui motor alimentat in CA si cu rotor in scurtcircuit?Pe mine ma intereseaza pentru reglarea turatiei pompei de circulatie, odata cu inchiderea robinetilor termostati, sa scada si viteza pompei (deci implicit si debitul). Puterea acesteia este de max 56 wati.Din cate am inteles, am nevoie de un convertizor de frecventa. O schema se poate? Caci cele in rusa imi sunt ...Multumesc anticipat.
Link spre comentariu

La motoarele monofazate asincrone se face un defazaj artificial al fazelor (vezi transformarile din motor trifazat in mono), deci ele au acelasi principiu de functionare, unde turatia este data, in principal, de frecventa. Deci iti trebuie o sursa cu frecventa variabila de, cel putin, aceeasi putere cu a motorului.Posibil, daca ai un amplificator de j.f. de 100 de W, un traf dimensionat corespunzator pe iesire, intrarea amplifiului este atacata cu semnal sinusoidal de 30-50 hz, sa iti mearga.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări