Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am facut aparat de SUDURA in COMUTATIE.

Vizitator Marus_Rockeru

Postări Recomandate

Vizitator Marus_Rockeru

Am facut un aparat de sudura in comutatie.Nu merge chiar cum trebuie de aceea va cer niste pareri.Asa cum e acum sudeaza cu 2.5 binisor iar cu 3.25 se cam chinuie.Aparatu e facut in felu urmator (simplu):220V de la priza se redreseaza, se filtreaza, si intra intr-un oscilator de 100KHz cu 4 MOS-FET-uri, mai departe merge in transformatorul pe ferita, iar din secundar se redreseaza cu niste diode Schottky si ...gata.Ceea ce am observat eu ca nu ar fi in regula (ca ceva sigur nu e in regula :smt003 ) ... este ca scade prea mult tensiunea in sarcina, de la 50V cit este in gol scade la ... in jur de 10V in sarcina.De la ce ar putea sa fie asta ?Banuiesc ca de la ferita.... oi avea sectiunea prea mica ... Ar duce asta la scaderea tensiunii in sarcina ?Eu am facut transformatorul pe ferita cam la ...."seminimereala" :smt003 ca nu am avut cum sa fac rost de ferite de la Amidon. Am luat de la Comet.Sa-mi zica si mie cineva, care stie, cum trebuie sa fie ferita pentru un transformator in comutatie de genu asta ?Adica, la Comet in catalog zice asa :ferita cutare = AL 8600 f 10-100kHz Ae 685mm2 Br 0.2TDeci, frecventa e buna 100KHz ... in schimb nu stiu ce si cum e cu AL-ul ala. Nu stiu ce reprezinta si ... cum trebuie sa fie , mai mare sau mai mic ca sa fie bun pt. ce vreau eu ?Hai ca v-am pus la intrebari ... :smt003 Dar vreau sa se faca odata lumina in problema asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• psanyi

2

• unGuru

2

• pisoiu

2

• tiristor

2

Top autori în acest subiect

caderea de tensiune se datoreaza sectiuni mice a conductorului din secundar,Al este initzialele aluminiului.Caderea de tens.. apare la toate traf..de sudura caci lucreaza in scurtcircuit. :smt004

Link spre comentariu

Daca este in comutatie...nu poti face o reactie negativa care din factorul de umplere sa mai compenseze din tensiunea de la iesire ?Daca ar fi transformatoarelle ... cred ca ar trebui sa fie aproape rosii daca caderea de tensiune este de la ele... :violent3: La curenti mari ma gandesc ca mai ai caderi importante si pe semiconductoare , fire etc...

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Esti sigur ca "Al = Aluminiu " ? Adica o avea el simbolul chimic Al , dar ce cauta aici la ferita ?Eu, as crede mai mult ca e ... propietatea aia a feritei ... permeabilitate parca , sau cam asa ceva ....Pai stiu ca tre sa scada tensiunea la scurt , dar nici in halul asta ... sa ajunga la 10V ... stiu ca ar trebui sa mai ramina macar un 25V.Transformatorul are sectiunea de "7cm patrati"...si se incalzeste cind functioneaza ... cred ca din cauza sirmei din secundar care e mai subtire decit trebuie ca n-am avut loc sa bag mai groasa ... rezulta => tre sa iau o ferita mai mareSau ar mai putea fi din cauza ca are 2 spire in secundar ? :smt003

Link spre comentariu

Aluminiu pe saracia, Al este inductanta caracteristica a miezului. Este valoarea inductantei obtinute de o spira bobinata pe acel miez (in cazul tau 8,6 microhenry). Ea depinde de tipul de material, de sectiunea miezului si de valoarea intrefierului folosit.

Daca traful e facut la nimereala, e bine ca merge si asa. Iti recomand sa dai jos Switching Mode Power Supplies (Billings) si sa o studiezi. E cam tot ce iti trebuie ca sa faci design de surse in comutatie (inafara de acordarea primului-ajutor, apropo de o gluma citita zilele trecute...)

ed2k://|file|(Ebook%20-%20Electronics)%20-%20Switchmode%20Power%20Supply%20Handbook%20(Billings%201989).pdf|36180427|7649BB2990CBA998294FC738B5616C46|/

/pisoiu

Link spre comentariu

Scuze nu am fost atent,dar cu Al se marcheaza si simbolul chimic al aluminiului.Nu stiu cu ce e mai rentabil un ap.de sudura in comutatie in comparatie cu un traf de sudura?Eu mi-am facut traf de sudura cu reglare in primar si redresor in secundar si merge brici. :supz:

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

Este valoarea inductantei obtinute de o spira bobinata pe acel miez (in cazul tau 8,6 microhenry).

Se poate calcula si numarul de spire pe volt ?P.S. > Tot nu pot sa iau cartea aia. Va rog, daca poate cineva sa o ia (sau care o are) sa o uploadeze undeva (daca nu e mare) , de ex. aici : http://www.yourfilehost.com/index.php , sau aici pe forum sau un e-mial ...
Link spre comentariu

Este valoarea inductantei obtinute de o spira bobinata pe acel miez (in cazul tau 8,6 microhenry).

Se poate calcula si numarul de spire pe volt ?P.S. > Tot nu pot sa iau cartea aia. Va rog, daca poate cineva sa o ia (sau care o are) sa o uploadeze undeva (daca nu e mare) , de ex. aici : http://www.yourfilehost.com/index.php , sau aici pe forum sau un e-mial ...
Calculul de numar de spire pe volt nu e asa de simplu ca si in cazul trafurilor de 50 Hz. In cartea aia o sa gasesti tot ce ai nevoie ca sa il calculezi. Eu nu am facut surse in comutatie de putere, ci doar de mica putere (<100W), si asta mai demult. Am calculat traful pentru topologie flyback, dar la puteri mari tb. sa folosesti alte topologii, iar procedura de calcul poate fi diferita. Nu mai tin minte pe de rost procedura de calcul. Cartea are vreo 40 mega, e scanata (e in engleza).http://www.emule-project.net/home/perl/general.cgi?l=1 , aici este un link pentr emule, tb. instalat si dupa aceea la rubrica transfer se poate face paste la link-ul ce l-am dat. Dupa aceea, rabdare, poate dura cateva ore bune pana vine./pisoiuP.S. Fara intentia de a face reclama la alte forumuri, o sursa buna de carti si documentatii e http://www.edaboard.com . Cartea asta am uploadat-o acolo, cautati posturi de-ale mele (user name tot pisoiu). Daca vreun mod imi da permisiunea, o pot uploada pe forum.
Link spre comentariu
Vizitator dj_radu

o am eu si am pus-o pe pagina mea

http://djradu.electromania.ro/fisiere/S ... _1s_Ed.zip

mai gasesti si altele aici http://books.electromaniacs.org/viewcat.php?id=4

m-am apucat si eu de studiat sursele in comutatie dar m-am lasat pagubas ca nici nu am nevoie neaparat si nici nu prea mi-au iesit calculele :rolleyes: . la un moment dat m-am plictisit si am zis sa ii las pe altii sa le faca :) .

m-am tot chinuit sa uploadez aici mai multe fisiere dar vad ca nu prea merge .

in documentul asta http://djradu.electromania.ro/fisiere/s ... cation.zip o sa gasesti mai la sfarsit niste calcule rapide pt bobine . bafta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări