Vizitator pisica matache Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Dr.L: Mesajele din subiectul asta provin de aici: viewtopic.php?f=41&t=76798&start=345 Deci aici se vor posta metodele de realizare a trafurilor surselor in comuatie Legat de driverele mosfet...N-ar merge folosit un driver inversor,ieftin,gen TC4426A,ca prefinal,care sa comande doua mosfeturi ?S-ar obtine un driver de peste 10A,la jumatate de pret fata de 4422,avand avantajul histerezisului... Vreau sa testez si varianta cu traf driver,dar nu ma incanta folosirea unui traf EE.E complicat de obtinut o izolatie corespunzatoare.As vrea sa folosesc un tor de ferita,suficient de mare,ca sa-mi permita bobinarea simultana a sase infasurari cu conductor izolat corespunzator, sau eventual sase infasurari care sa nu se suprapuna,bobinate cu CuEm, pentru un invertor in punte.Nu stiu insa ce tor sa folosesc,sau sa cumpar... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Un trafo driver dintr-un ATX se prea poate sa rezolve problema torului... . La tensiunile fantastice dintr-un driver despre ce izolatii e vb? Cred ca mai degraba stilul bobinajului -apropos ,cand il desfaci pe acel traf de sursa (chinezeasca) vezi cum sant facute infasurarile . Si dupa aia ai de toate -miez,carcasa,pini. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Nu asta e schema exacta,dar configuratia si comanda seamana;te las pe tine sa-mi spui la ce tensiune trebuie sa reziste izolatia dintre infasurarile A,B,C,D.Poti sa-mi spui si la ce tensiune trebuie sa reziste izolatia secundarelor la un traf driver ATX... http://vadne1.narod.ru/DC40.gif Dupa parerea mea,un miez toroidal ofera cel putin doua avantaje,racirea mai buna a infasurarilor,respectiv posibilitatea de a bobina simultan toate cele sase infasurari,obtinand inductante identice si un cuplaj mai bun intre primare si secundare .Daca torul e suficient de mare,s-ar putea bobina separat,fiecare infasurare,pe un arc de cerc de 360/6=60 grade.N-ar exista riscul strapungerii izolatiei,infasurarile nefiind suprapuse.La varianta asta nu stiu insa cat de bun este cuplajul.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Daca la IGBT -uri ai 20V max UGE ,cam la ce tensiune trebuie sa tina izolatia? In trafo driver de ATX cred ca se vehiculeaza tensiuni de la 5 la 15V.La aceste tensiuni exista un risc major de strapugere a rezistentei de izolatie.Daca doua saibe le pui pe un surub iar dupa aceea srtangi piulita peste ele se cheama ca acele saibe sant cuplate strans ...asa e si cu circuitele magnetice : strans e cand spirele sant perpendiculare pe liniile de camp si infasurarile cat mai apropiate . Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Dupa parerea mea,un miez toroidal ofera cel putin doua avantaje,racirea mai buna a infasurarilor,respectiv posibilitatea de a bobina simultan toate cele sase infasurari,obtinand inductante identice si un cuplaj mai bun intre primare si secundare1) e un traf driver,nu cred ca ar trebui sa se inacleasca ceva acolo2) pe e+i poti bobina fara probleme infasurari simultanIzolatia trebuie sa reziste la >400Vcc. Mai exact intre trz legati la +,trz legati la - si secundar Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 1)Sa comanzi patru mosfeturi cu Ciss mare,la 100khz,implica ceva putere; am ars un traf driver,asa ca suflu in iaurt;la un invertor de cativa kw,nu-mi pot permite riscul sa pice traful driver.Mosfetii nu-s chiar ieftini....2)ca sa poti bobina simultan sase infasurari,pe un miez EE,sau EI,trebuie conductor al carui izolatie sa reziste la cel putin 400V,fara insa ca grosimea izolatiei sa fie prea mare.Nu cred ca CuEm,se preteaza la asa ceva.Sau trebuie un miez mai mare,pe care se poate bobina conductor cu izolatie mai groasa.Pana la urma solutia asta o aleg,daca nu gasesc un tor potrivit.''Izolatia trebuie sa reziste la >400Vcc. Mai exact intre trz legati la +,trz legati la - si secundar''Aici sunt de acord;nu stiu daca si @tyc,e de acord.... Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 1) pai daca suflii in iaurt,pui sarma suficient de groasa,ca sa nu se incalzeasca. Deci n-ai nevoie de racire suplimentara2) chiar nu vad cu ce ajuta torul la izolatie. Daca bobinezi cu mai multe sarme deodata,tot la fel de apropiate sunt. Iar intre straturi poti pune izolatie.Exista si sarma dublu-izolata,poate poti folosi asa cevaApoi,un toroidal e mai complicat de bobinat (fata de un e+i de aceeasi sectiune).Cum e vorba de o aplicatie care trebuie sa reziste,chiar nu vad avantajul unui toroidal fata de un e+i (sau e+e) generos dimensionat Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Poate nu m-am facut inteles;cand spun ca bobinez sase infasurari simultan,eu inteleg ca iau sase fire si bobinez cu toate o data nr necesar de spire.Pe un toroidal,sa bobinezi cca 30-40 spire,cu sase fire simultan,nu-ti ia mai mult de cateva minute,daca torul are diametrul necesar.Se poate folosi conductor cu izolatie din teflon sau chiar PVC,sau ce-o fi ala,folosit la cablurile telefonice....Pana la urma astept sugestii de a folosi un tor,nu discutii pro sau contra toroidal/EE... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 PVC-ul (policlorura de vinilin) nu rezista la temperatura ,daca se incalzeste traful ,urmeaza driveri.Portile IGBT-urilor nu rezista la 400V asa ca daca sant 200V pe ele ce importanta are ca traful rezista? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Nu doar tensiune de 320V (cea de alimentare) ci si variatia ei cu 60kHz (sau cat o fi). Ceea ce presupune ca si eventualele capacitati parazite intre bobinaje pot naste curenti in ele. Daca folosesti tor, iti trebuie fara intrefier. Cam asta e singura conditie. Puterea nu e deloc mare, sub 5W, cam orice dimensiune satisface.Iti recomand EE. Izolatia este sub controlul tau. Exista, daca doresti, conductor (KYNAR) izolat cu plastic (pvc, teflon etc). Dar poti folosi cu succes banda izolatoare PVC (2x) intre straturi. Dezavantajul e grosimea ei, exista si mai subtire cu aceleasi performante de izolatie si mai bune de temperatura, dar costa. Poti creea doua bobine un pic distantate pe acelasi strat. Poti folosi conductor mai subtire (0,2-0,3), media ai masurat-o, de 0,1A. Exista si carcase cu mai multe sectiuni separate, special pentru astfel de cazuri.Nu cred ca poti arde traful, numai la tine am auzit de asa ceva, alimentarea driverului de dupa 3844 trebuie cumva limitata in curent, eventual folosirea LM7812. In cazul tau, acel MOS s-a strapuns, trebuia asigurata o protectie pe alimentarea lui, poate fi aceiasi ca si cea pt. UC.Nr. spire poate fi acelasi, nu vad necesitatea bobinarii a toate odata.Daca traful/torul e suficient, permite-ti o inductie mai mica (0,05-0,1T?) la calculul nr. spire pe trafo driver. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 9, 2012 Partajează Postat Iulie 9, 2012 Pe un toroidal,sa bobinezi cca 30-40 spire,cu sase fire simultan,nu-ti ia mai mult de cateva minute,daca torul are diametrul necesarSi daca miezul EE are aceelasi diametru,iti ia mai mult? Portile IGBT-urilor nu rezista la 400V asa ca daca sant 200V pe ele ce importanta are ca traful rezista?Tensiunea GS a fiecarui mos-fet e de 15V.Dar tensiunea S-S intre un mos-fet de sus si unul de jos e cea de pe condensator,>300Vcc Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iulie 10, 2012 Partajează Postat Iulie 10, 2012 La folosirea EE,sau EI,ar trebui o carcasa cu 12 pini,dintre care patru intr-o parte,pentru primar,opt in partea cealalta,pentru secundar.Nu am o astfel de carcasa,ar trebui comandata.Sa scoti opt fire,intre care exista diferenta de potential de peste 300V,pe aceeasi parte,pe pini la care exista o foarte mica distanta intre ei,personal nu mi se pare chiar in regula.Asta in conditiile in care,de multe ori in situatii similare,se prefera ca izolator aerul,facandu-se fante pe cablaj,intre terminalele intre care exista diferenta de potential mare si frecventa mare.Nu am experienta in bobinarea trafurilor in comutatie,evit cat pot complicatiile. De aceea vedeam si vad in continuare mai simpla bobinarea simultana cu sase fire,a caror izolatie sa suporte 300V;as conecta capetele direct pe cablaj,cu o distanta sigura intre trasee,sau de ce nu direct la drivere integrate.Chiar daca nu gasesc un tor care sa-mi permita bobinarea,o sa folosesc EE,sau EI,dar sigur infasurarile vor fi bobinate simultan,cel mai probabil cu conductor izolat in PVC,cum e cel folosit la telefoane;asta daca nu gasesc ceva mai bun... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 10, 2012 Partajează Postat Iulie 10, 2012 Pt izolarea intre straturi folosesc banda de teflon (de instalatii) ;problema e fixarea capatului ,dar cu putin scoci ... Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 10, 2012 Partajează Postat Iulie 10, 2012 @pisica matacheIncep sa inteleg ce vrei sa zici.Dar: daca izolatia rezista la 300V,poti sa scoti fara probleme sarmele prin aceelasi loc. Si nu trebuie sa le prinzi pe toate de pini,poti sa le prinzi direct de cablaj,ca-n cazul toroidalului.Sper ca nu te deranjeaza insistenta mea. Pana la urma tu folosesti ce vrei,dar sa ramana aici comparatia intre toro si e+i,poate mai au so altii nevoieFirul de telefon e un cosmar,incearca sa-l cositoresti si o sa vezi ce spun. Prin sertizare isi face treaba,dar cositorit iti mananca zilele Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iulie 10, 2012 Partajează Postat Iulie 10, 2012 Nu la firul telefonic acela ma refeream,ala stiu ca nu se cositoreste,ci la cel folosit pentru liniile telefonice exterioare,format din una sau mai multe perechi de fire.Pana la urma am folosit fir litat,izolat cu PVC,recuperat din cablul unui maus tip vechi,cu bila.E mai subtire si mai flexibil...Am incercat ambele variante,cu tor,respectiv un miez ETD39,(de astea am mai multe bucati,noi noute,fara carcasa insa) sa am mai mult spatiu de bobinare.Am bobinat simultan cu sase fire,de culori diferite,pentru o usoara identificare a capetelor,si intr-un caz si in altul.La primele teste rezultatele sunt identice...O sa incerc si varianta clasica de bobinare,daca gasesc o carcasa cu nr de pini corespunzator si distantati suficient intre ei,dar orium mi se pare mai migaloasa operatia,pe langa bobinarea simultana.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum