Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC 80V-2kV

Vizitator sinelgy

Postări Recomandate

O problema de securitate: nu cumva sa folositi HV fara ca o borna a infasurarii sa nu fie conectata la 0V (masa alimentare). Sursa de 2x40V este separata de retaua de 220V?Poate SG3525 ar fi mai bun decit TL494.Ultima schema -> noaptea mintii !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 81
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

16

• Dr.L

1

• AdR!@N

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

nu cumva sa folositi HV fara ca o borna a infasurarii sa nu fie conectata la 0V

Nu inteleg afirmatia.Pe ultima schema masa CI trebuie sa coincida cu -300V. 2525 de jos nu e flotant, D4 e inutila. Nu se beneficiaza de curentul citit jos. Nu exista diodele pentru demagnetizarea trafului (e forward cu 2 tranz.). Trebuie consultat PDF pentru alimentarea partii flotante la 15V. Exista insa ceva extrem de interesant: protectia de sus astfel realizata, se bazeaza pe tensiunea de saturatie citita pe tranzistor.
Link spre comentariu
Vizitator sinelgy

folosind un singur trafo sigur o borna HV va fi la masa dar in cazul a 2 trafuri poate borna lor comuna sa fie pusa la masa

apropo de ultima schema cu protectie uite ce am gasit http://www.irf.com/technical-info/appnotes/an-1014.pdf, ce ziceti incropim o schema? m-iar fi util sa pot masura si curentul si tensiunea din secundar si ar mai fi o caracteristica care ar fi utila in experimentul meu aceea de avea tensiunea de 2000V reglabila,dar momentan sa am o schema functionala, mai mult ma intereseaza partea de putere circuitul generator PWM putem pune si altceva in loc de TL494,pot adapta si un microprocesor Atmega in care o sa afisez frecventa , umplerea ,perioada ,tensiunea si curentul din secundar

va multumesc pentru implicare

cu mult respect :sinelgy

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, una din bornele secundarului vine la masa, n-ar strica si la panantare daca e posibil.Tensiunea poate fi reglata prin reglajul alimentarii, dar nu sursa liniar variabila la 1kW. Tot in comutatie, presupune o sursa dubla. Poate si ceva in trepte, cu prize la secundar, e mai bine pentru traf care nu trebuie sa suporte si variatia tensiunii pe langa cea a frecventei.Masurarea curentului se poate face in multe feluri, cea mai simpla varianta poate fi aleasa dupa finalizarea schemei. Tensiunea ca varf respecta raportul de transformare, iar ca efectiv, umplerea. Programarea microcontrolerelor ma depaseste, poti deschide un astfel de subiect in alta sectiune.

Link spre comentariu
Vizitator sinelgy

da inteleg, te rog hai sa editam o schema, pai asa facem cu inca o sursa in comutatie si prize in secundar sau cum consideri ca e mai bine esential este sa obtin caracteristicile ce doresc,cu procesorul a fost doar ca varianta adica eu pot pune un procesor dar ramanem pe TL494 ca e muult mai simplu iar indicatoarele de curent/tensiune o sa pun milivoltmetre analogice cu scale modificate.hai sa vedem mai intai schema si sa o comentammultumesc de ajutor

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, nu e rau, poate fi imbunatatita, dar se poate folosi ca tensiune variabila pentru a doua sursa care va genera impulsurile de 2kV. Deci la ea mai adaugi o sursa de genul celei ce ti-am spus, cu protectie la scurt, umplere si frecventa variabila.Nu poti folosi direct pt. HV deoarece stabilizarea se bazeaza pe tensiunea continua obtinuta, ori tu esti interesat de impulsuri.

Link spre comentariu
Vizitator sinelgy

salut smilexam inteles,deci asta e buna numai pentru alimentare pentru sursa de 2Kv .Pentru sursa de 2Kv o sa incerc schema pe care mi-a recomandat-o RockDok pentru care ii multumesc.Uite am pus in loc de IRFP460 asta IRFP3415PBF in secundar nu am bobinat inca pt 2kv am bobinat pentru 20v si vad ca nu se mai incalzesc foarte tare la o alimentare de 40V dar la 80V se incalzesc si in gol, si ce nu inteleg este ca se incalzesc rezistentele din snubber foarte rau, am pus de 5W si tot se incalzesc ,care ar fi cauza ????inca o ciudatenie am observat ca pe transformator semnalul la umplere de 50% este perfect drept dar daca scad umplerea se deformeaza din ce motiv???multumesc

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu sunt la curent cu ce schema folosesti acum. E cea postata initial? Cate MOS-uri in paralel pe ramura? Schema postata de RockDok nu poate fi folosita decat cu modificari. Daca aproximezi 1kW consum, la 80V si semipunte ai 25A prin tranzistor. Pentru siguranta trebuie sa mergi cu minim de 3 ori curentul deci ti-ar trebui 3x3415 pe ramura, 6buc. in total. In care caz capacitatea de iesire echivalenta este de sub 500p (dupa grafic PDF) la 40V (tensiunea la care se poate considera blocat), adica 2,2n la snubber pentru un MOS, sau 6,8n pentru 3. Deci ai avea doua snubbere cu cate un cond de 6,8n sau unul singur pe primar cu un cond de 10-12n. Daca sunt doua, fiecare cu cate 6,8 ohmi. Daca e unul, cu 3,3-4,7 ohmi. Puterea disipata maxima e cu unul pe primar, la 50kHz si 40V, si are aprox. 1W. Adica un rezistor de 4,7/3W ar trebui sa fie de ajuns cu un cond de 12n (pt 6xirfp3415). Dar inca o data, cand expui niste rezultate, trebuie cunoscuta schema, altfel toate parerile ulterioare sunt aproximative.

Link spre comentariu
Vizitator sinelgy

imi cer scuze deci pe schema initiala push-pull am cate 2 mos-feturi pe ramura dar vreau sa renunt la acea schema,deci aceastei scheme: http://danyk.wz.cz/reg60v_en.html ce modificari ii trebuiesc aduse ca sa o pot folosi ca sursa de alimentare pentru sursa de 2kv? acesta topologie pote fi folosita si in sursa de 2kv? ce trebuie modificat? exista o formula de calcul pentru snubber? ca nu inteleg rationamentul <<<(Daca aproximezi 1kW consum, la 80V si semipunte ai 25A prin tranzistor. Pentru siguranta trebuie sa mergi cu minim de 3 ori curentul deci ti-ar trebui 3x3415 pe ramura, 6buc. in total. In care caz capacitatea de iesire echivalenta este de sub 500p (dupa grafic PDF) la 40V (tensiunea la care se poate considera blocat), adica 2,2n la snubber pentru un MOS)>>> adica de unde a iesit 2.2nf si rezistor de 3.3 ohm imi cer scuze dar intreb ca in acelasi timp cu practica vreau sa ma si documentez despre SMPS

Link spre comentariu

Exista o problema, la un moment dat s-a solicitat o schema care sa furnizeze 2kV/0.5A/discontinuu, neredresat, doar sa functioneze. Asta inseamna cam 1000W. Sa luam doar 1000W in primar, la 80V inseamna cam 13A prin IRF-uri. O pereche pe ramura ar trebui sa fie destul. OK, simplu, sa mearga. Schema livrata chiar daca partial. Apar cerinte despre un factor de umplere, asta inseamna tensiune variabila/consumator dat, daca asta nu este destul, am inteles ca sint necesare trene de impulsuri. Totusi, despre ce discutam aici? Ma "bag in seama" cu acest subiect fiindca sint interesat de vreo 1,1kV/0.5A iar o varianta care sa livreze 2kV este binevenita. Poate nu ar fi rau un rezumat cu ce se doreste si niste poze cu ce s-a facut pina acum(inclusiv schema), nu de alta dar sa intelegem ce se intimpla. De ce o borna HV sa fie conectata la 0V(GND)? Asa am citit la cei care se ocupa de "Tesla-coil". Cit despre topicul de fata, sper sa nu fie vorba despre un "electric-fence", la 2kV/0.5A nu este distractiv.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

80V si 1kW inseamna la o semipunte primar traf la 40V, adica 25A prin fiecare ramura, nu 13A. 13A ar fi media printr-un MOS (sau consumul de la alimentare) deoarece el duce 25A si apoi face pauza in care timp conduce celalalt. Dar MOS-ul nu se dimensiuneaza dupa medie, ci dupa de 2-3 ori mai mare decat curentul maxim la 100grC.Despre snubbere am mai scris punctul meu de vedere foarte personal. De 3-4 ori capacitatea la iesirea elementului comutator (tranz, dioda, th, etc), capacitate luata la tensiunea la care se poate considera blocarea efectuata (grafice PDF). In cazul tau e 40V. Pentru o dioda ar fi 0V. Rezistorul ales astfel incat pe varful de tensiune din configuratia folosita sa asigure jumatate din curentul mediu. In cazul tau maxima e de 80V, curentul mediu prin comutator e de 13A (sa zicem). Asta pentru fiecare element de comutatie. Snubberele se pot inseria sau se pot pune in paralel daca se permite asta dupa configuratie. Semipuntea permite punerea in paralel transformandu-le intr-un snubber pe primar pentru ca un capat al primarului este decuplat la masa ca si alimentarea, deci snubberul va actiona pentru ambele tranzistoare. Daca se pun in paralel doua, rezistorul se injumatateste iar capacitatea se dubleaza. Cei pretentiosi pot urmari amortizarea oscilatiilor parazite cat mai mult si intr-un timp cat mai scurt, rectificand snubberul. Este doar o metoda de plecare. In ce ma priveste, s-a dovedit suficienta. Exista pe net tone de documantatie privind rolul si proiectarea lor.

Link spre comentariu
Vizitator sinelgy

Din cate am citit pe internet se pare ca cele mai eficiente topologii sunt "full-bridge" si "pushh-pull"vad ca foloseste cel mai eficient transformatorul ajungand la dimensiuni mult mai mici fata de celelalte topologii.Daca ne luam dupa softul din atasament se pare ca asa este. Recomandarile tale care ar fi?Calculeaza corect acest soft? astept aceasta recomandare fiindca vreau sa editez o schema pe care apoi sa o comentam si sa o modernizam , prima data incepem cu schema de sursa pentru alimentare reglabila apoi sursa de 2kv.Raspuns pentru RockDok SMPS:putere 1kw,curent 0.5A,umplere reglabila(0-50%),frecventa reglabila (20-40KHz),tensiune iesire neredresata reglabila 0-2kv.Sarcina este greu de calculat o putem lua ca si o rezistenta extrem de mica (intre 0.1ohm-100ohm)O intrebare: care topologii necesita intrefier la miezuri si care nu? care topologii pot fi folosite la ambele tipuri de miez?

ExcellentIT-En(4000).zip

Link spre comentariu
Vizitator smilex

intre 0.1ohm-100ohm

Trebuie sa lamuresti afirmatia asta. Cum ti-am spus, ma cam depaseste ce doresti a face, dar afirmatia ta poate fi adevarata in sensul ca se consuma 0,5A in general, dar in momentul care te intereseaza consumul este enorm, peste 20A la 100 ohmi (poate atinge 1000A?).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări