Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptor masuri in inalta tensiune-pina la 5KV

yo2mhj

Postări Recomandate

In experimentarile mele m-am lovit de nevoia de a masura tensiuni mai ridicate decat gama uzuala a

majoritatii multimetrelor-1000V.

Din fericire am gasit un articol simplu si practic -HV meetkop/EHT probe- pe site-ul lui PA0FRI: http://www.pa0fri.com/.

L-am construit si a functionat perfect-cel putin asa cred... :jytuiyu -am masurat tensiuni continue de pina la 2400V.

Surpriza a fost insa atunci cand am vrut sa masor cu acelasi adaptor o tensiune de 2500 V curent alternativ-imi indica ciudatenii,undeva la jumatatea valorii-1250V.

Asa ca ma intereseaza o solutie relativ simpla sau un aparat de masaura sau sonda dedicata pentru asa ceva.

Nu tin la o precizie de zecimi de volt ci...pe acolo pe undeva sa stiu pe unde ma aflu.

Va multumesc. :aplauze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo2mhj

4

• franzm

3

Pt c.a. va trebuie un divizor de tensiune compensat in frecventa, precum sondele de osciloscop.

Si la frecventa retelei?-50Hz. Nu l-am folosit la masuratori in alte frecvente si nici nu intentionez sa-l folosesc decat la tensiunea de retea.Stiu ca sunt probleme cu voltmetrele analogice ,adica daca in CC aveau 20Kohmi/V in CA 6Kohmi/V.E drept ca am folosit o pocnitoare digitala 830...dar si masuratorile nu necesita super precizie.
Link spre comentariu

Da, pt. ca valorile rezistoarelor folosite sunt f. mari. Totusi eroarea ar fi mult sub cei 50% de care e vorba aici.Multe 830 nu au redresor activ bialternanta (convertor ca/cc cu operational), ci redresare monoalternanta si domeniul ACV minim de 200V. Aceasta este foarte probabil cauza celor observate de dvs. Incercati cu un aparat ceva mai performant sau redimensionati divizorul de tensiune.

Link spre comentariu

Stiti ce este ciudat,fara divizorul rezistiv,aparatul(830) masoara bine,si cu divizorul,la tensiuni relatic mici-380V,CA-a masurat corect.Cand insa am trecut de 600V...erori grosolane.Va relatez de unde am "depistat" problema:am achizitionat un transformator cu 2 infasurari.Una scoate 600C ca,cealalta 1200+1200 V ca,priza mediana.Am masurat tensiunea de pe capetele infasurarii mari=1200V,la priza mediana=600V ca,la infasurarea de 600V-300V ca...astea toate cu divizorul.In prima faza am crezut ca am fost "tepuit",apoi am masurat tensiunea pe infasurarea de 600V,fara divizor-600V.Asa ca o sa caut alt aparat sau o sa calculez alt divizor pentru un aparat analogic,am o trasnaie ruseasca din anii 80,ceva cu 20K ohmi/V.Va multumesc.

Link spre comentariu

Ati masurat 1200V direct cu 830?

Vedeti aici documentatia lui 830: http://cxem.net/izmer/izmer48.php Se observa ca pe domeniile de ca are rezistenta de intrare mai mica (451k in loc de 999k, corespunzator factorului de forma), deci divizorul va avea alt raport de divizare ("incarcat" cu multimetrul).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări