zapezel Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Salut,Mi-a cazut o intrebare acum in cap.Daca iau un bec incandescent de un leu , d'asta de Wolfram clasic de 100W si nu-l mai alimentez la 220V, vreau sa-l alimentez de la 1000V si 0.1A; filamentul de Wolfram se va aprinde?Ma gandesc ca el emite lumina din cauza rezistentei sale electrice , ce-l face sa se incalzeasca puternic, rezultand lumina ca efect secundar al arderii acestuia;(tocmai d'aia se numeste incandescent).dar daca maresc amperajul si scad voltajul (tot 100 de W), sa zicem ca-l montez pe-o baterie de masina, de ce nu s-ar aprinde si are nevoie de aproximativ 220V?Nu ma descurajati, sunt incepator. Link spre comentariu
Spitfire Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Alimentat cu 1000V, va absorbi mult mai mult de 0,1A, din moment ce la 230V consuma 0,43A, daca insa sursa de 1000V nu poate furniza decat 0,1A, tensiunea va cadea corespunzator. Filamentul unui bec cu incandescenta are o caracteristica neliniara, la temperatura camerei are o rezistenta propie de 13 ori mai mica decat la 2700 gr.C.Daca sursa de 1000V poate sustine consumul, filamentul becului de 100W va lumina orbitor(pentru scurt timp insa, fiindca se va evapora rapid). ar daca maresc amperajul si scad voltajul (tot 100 de W), sa zicem ca-l montez pe-o baterie de masina, de ce nu s-ar aprinde si are nevoie de aproximativ 220V?Consultati Legea lui Ohm ca sa intelegeti de ce nu e posibil asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Ideea este că, pentru un consumator dat - de exemplu becul tău, nu poţi dicta, în acelaşi timp, şi curentul, şi tensiunea. Dacă alimentezi cu tensiune fixă, atunci curentul va fi cât vrea becul. Dacă alimentezi cu curent fix, atunci tensiunea va fi cât vrea becul. Totul depinde de bec, nu poţi controla şi tensiunea şi curentul în acelaşi timp. Tu poţi să impui doar una din cele două mărimi (ori curentul, ori tensiunea, care vrei tu, dar nu ambele deodată), cealaltă mărime o impune becul, nu tu. Link spre comentariu
zapezel Postat August 5, 2012 Autor Partajează Postat August 5, 2012 Daca il conectez la 1000V ar trebui sa extraga 0.1A,iar daca-l conectez la 12V, automat ar trebui sa extraga 8.3A ca sa ajunga la 100W, intrebarea era daca o sa functioneze normal sau se va arde ? Link spre comentariu
Kuki Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Mai simplu, la 1000 v se arde si la 12 v nu arde...Ohm nu era acasa, ca ti s-a sugerat sa il intrebi ? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Daca il conectez la 1000V ar trebui sa extraga 0.1A,iar daca-l conectez la 12V, automat ar trebui sa extraga 8.3A ca sa ajunga la 100W... Nu este aşa, pentru că nu puterea (W) contează. Puterea aia scrisă pe bec este valabilă numai dacă îl alimentezi la tensiunea pentru care a fost fabricat. Dacă alimentezi becul la altă tensiune, puterea absorbită nu mai este cea scrisă pe bec. Parametrul determinant este rezistenţa (Ω) internă, dar asta variază puternic cu temperatura filamentului, aşa că nu este specificată. În schimb, se presupune că vei folosi becul la tensiunea (V) înscrisă pe el, şi atunci becul va absorbi puterea specificată de fabricant. Repet, dacă pui becul la altă tensiune, va absorbi altă putere. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Intensitatea curentului electric, desemnată uneori în limbajul curent prin anglicismul "amperaj", sau numită eliptic curent electric, este o mărime fizică scalară ce caracterizează global curentul electric. Se definește ca măsurând sarcina electrică ce traversează secțiunea unui conductor în unitatea de timp, sau debitul sarcinii electrice printr-o suprafață dată, de obicei aceasta fiind secțiunea transversală a unui fir conductor: Un amper corespunde unui debit de sarcină electrică de un coulomb pe secundă. Amperul este definit ca fiind intensitatea unui curent constant care, menținut în două conductoare paralele, rectilinii, de lungime infinită, de secțiune transversală circulară neglijabilă și plasate la o distanță de 1 metru unul de celălalt, în vid, produce între aceste conductoare o forță egală cu 2·10-7 N pe unitatea de lungime (metru)[1]. Deci, tensiunea electrica , U este lucrul mecanic efectuat de forta F, a campului electrtic de intesitate, E pentru a deplasa unitatea de sarcina q. Sau ca o alta formulare, tensiunea electrica repezinta diferenta de potential dintre doua puncte aflate in interiorul campului electric. Numim tensiune electrică între două puncte mărimea fizică scalară calculată prin împărţirea dintre energia degajată la transportul de sarcină netă între cele două puncte şi cantitatea de sarcină transportată: CONCLUZII Curentul electric este efectul existenţei câmpului electric, a diferenţei de potenţial definită prin mărimea fizică numită tensiune electrică – lucrul mecanic efectuat de forţele electrice pentru deplasarea sarcinii electrice între două puncte ale câmpului : UAB= VA-VB = LAB/q. =1 J/C=1V (volt). Dispozitivul de măsurare este voltmetrul. Dispozitivul electric care menţine diferenţa de potenţial este generatorul electric. Condiţia rezultată din aceasta este formarea unui circuit închis între cele două surse de câmp. !Generatorul electric nu produce sarcină electrică ci doar dirijează transportul acesteia; energetic vorbind îi conferă energia necesară deplasării. Sensul intensităţii curentului electric este identic cu sensul câmpului electric (de la + la -) şi opus sensului deplasării electronilor. Dispozitivul de măsurare este ampermetrul. Sarcinile electrice : ioni –electroliţi, electroni – metale. LUATE rapid de pe google legea lui Ohm nu te ajuta daca nu intelegi ce este curentul si tensiunea dacat eventual sa iei o nota mare la o lucrare de control in liceu Link spre comentariu
icar Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Zepezel, un loc sa pui intrebarea asta, mai bine citeai o carte de fizica, din liceu. Link spre comentariu
lorik199 Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Zepezel, un loc sa pui intrebarea asta, mai bine citeai o carte de fizica, din liceu. In generala se preda legea lui ohm... Link spre comentariu
leoncris Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Depinde cine o ... preda ! Link spre comentariu
radusa Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 ........ si cine e in clasa sa asculte (daca e in clasa si nu pe terenul de fotbal).........vezi rezultatele la bacalaureat din ultimii ani. Link spre comentariu
dan cod Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 Mie discutia mi se pare puerila.Pe orice bec sau ma rog asa ar trebui sa fie este trecuta tensiunea de alimentare.Asta este importanta.Puterea este trecuta ca sa sti cat va consuma si binentels ca de aici vei sti ca un bec de 100w va lumina mai tare decat unul de 25w.Sa alimentezi un bec de 220v la 1000v este cum ai alimenta un bec de 24v la 220v.Incearca si vei vedea rezultatul. Link spre comentariu
zal Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 Începători - începători, dar nici chiar aşa. Link spre comentariu
zapezel Postat August 6, 2012 Autor Partajează Postat August 6, 2012 Intrebarea mi-a venit dupa ce mi-am adus aminte de un experiment facut pentru determinarea temperaturii unui corp cu legea lui Planck avand unui pirometru, iar becul incandescent era conectat la un autotransformator.Becul lumina(destul de ok dar putin, ce-i drept) si la 60 V. Eu nu intelesesem care-i faza cu puterea.Mai sus eu m-am gandit la W = V *A .Ma gandeam ca daca-i dau puterea de care are nevoie folosind ce valori am chef eu ale Voltajului si amperajului, va functiona normal...dar nu e asa. Acum am inteles ca luminozitatea becului incandescent tine de rezistivitatea filamentului, iar daca R= U/I depasesc ca valoare rezistenta filamentului (sau ...depasesc cu mult rezistenta filamentului), acesta se va arde.Fabricantul a ales lungimea si grosimea filamentului stiind ca becul se va alimenta la 220V.Deci un bec de 75W alimentat la 220V o rezistenta de 647 ohmi si o sa extraga o intensitate de 0.34A. Începători - începători, dar nici chiar aşa.Explicatii nu vorbe-n vant !offtopic: Am terminat filologia si am luat si bacu'.In generala/liceu n-am facut prea multa fizica(desi imi placea mecanica newtoniana).Problema nu e de-nvatat, problema e ca le inveti aiurea ca papagalu', nu te chinui sa le intelegi(ca toti elevii de astazi).Imi place sa gandesc singur de ce functioneaza cum functioneaza pentru ca-mi raman in cap si le inteleg perfect.Mi-e mai usor sa aplic Ohm sau Kirchhoff gandindu-ma singur ce si cum se intampla decat sa-mi explice altcineva sau sa citesc exemple.Fizica nu tine de ce inveti tu ca zic altii, fizica tine de refacerea experimentelor pe care le-au facut altii ca sa ajunga la o concluzie (Ohm,Kirchhoff ,Planck,Newton) si intelegerea acestora pe deplin.Nu inveti daca citesti ci facand experimente,gandind si intreband.Astazi am invatat chestii noi. Link spre comentariu
zal Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 Punctul slab al raţionamentului tău, e că nu-ţi va ajunge o viaţă să refaci toate experimentele din fizică-electricitate-electrotehnică-electronică... cînd să mai şi înveţi?Axează-te pe un domeniu şi studiază-l pe acela. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum