Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplituner DELIA - Electromures

Postări Recomandate

• Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• madkat

10

• zal

7

• remus68

7

• valytzu1207

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Masoara pe iesire si vezi sa nu ai componenta continua pe boxa ,vezi rezistenta in serie cu condensatoru pusa la masa pe iesire(circuitul antioscilant al amplificatorului final),schimba cele doua bc307 sunt proaste de obicei.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Am pus iar amplitunerul Delia pe masa de operatie ,m-am apucat iar de blocul de UUS făcînd ultima modificare dupa o schema de un tuner philips si un mic calcul inspirat din revista tehnium,dupa modificarea tunerului de UUS din Gloria,a rezultat urmatoarea operatie dupa scoaterea si punerea la loc de nu stiu cite ori ca sa vezi ce usor se poate aduce in norma CCIR acest bloc de UUS,care sa modificat astfel:L1 va avea 3,25 spire (ceea groasa argintata),L4 va avea 3,25 spire,L5 va avea 4,25 spire (eventual 4,5 daca nu coboara destul de jos sa ajunga la 87,5 Mhz),C1=1,8-2,2pf,C9=1,2-1,5pf,C13=1,2-1,5pf.Cei doi semireglabili de la capetele de scala, la cea inferioara se afla pe condensatorul variabil,iar celalalt linga tunerul de UUS,sa nu uitati de ei de acolo se stabileste tensiunea de varicap pentru capetele de scala.Reglajul la frecventa joasa se efectueaza din cele trei bobine modificate (87,5) iar la 108,5 din condensatori trimeri C2,C12,C14,efectuati de doua saun trei ori acest lucru,prima data la capetul inferior al benzi pe urma la capetul superior al benzi.Aceasta este toata operatiunea,acopera cu succes toata banda si are o sensibilitaate mult mai buna ca inaite cu modificarea descrisa de mine cu diodele varicap si cu celelalte modificari la capacitati.Sunt mult mai multumit acuma cu aceeasta modificare,scala este mult mai liniara incomparabil ,cu ce a fost mai inainte .La bobine eventual mai faceti alta gaura ca sa iasa pozitionarea spirei unde se poate,asta ca aspect,daca aveti rabdare.Sa aveti grija si la capacitatile mai sus precizate,sa stiti ca conteza acei 0,3-0,4pf,si asta datorita si capacitatilor parazite.Am modificat si un Gloria si este mai slabut decit Delia nu are aceeasi sensibilitate,iar ca o mica paranteza va sfatuiesc la Gloria sa lasati la L104 3,5-3,75 spire in loc de 3,25 pentru ca nu coboara in partea de jos cit ar trebui,in rest scala este destul de liniara .Acestea sunt toate modificarile necesare si in sfirsit ma pot declara multumit,chiar daca a fost modificat si in alt fel se poate poate modifica iar,asa cum am descris mai fara sus, fara frica domnilor iese la fix.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Poate cineva mai este activ pe acest topic. Am un tuner ANDA, produs tot de Electromures, dar in banda est (ca si Delia). Am inteles ca schema este cam aceeasi. Merge tras in banda vest dupa metoda userului sla ? (Prima pagina din topic). Va multumesc.

post-46864-139829507508_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Daca este aceasi schema nu ai de ce sa-ti faci probleme,zile acestea a venit unul la reparat ,urmeaza sa-l desfac si sa vad ce este cu el,ma apuc si de blocul de uus,am gasit intr-o alta postare intr-o traducere precara din poloneza cum ca s-ar elimina C1,C9,C13,pentru a urca in frecventa,la capatul de sus la 108,8,iar pentru a cobori se ajusteaza L1si L4,sa vedem daca iese,daca nu merg pe variant de mai sus.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Janek

Salutare pentru toti!Nu de mult am achizitionat si eu un amplituner Delia si asi dori sa modific tuneru sa prinda intre 85 109 fm, nu i-mi puteti sa mil descrieti si mie un pic mai bine cu ceva desene sau poze cu ceva sa vad si eu mai bine, nu prea ma stiu cu electonica doar i-mi place foarte mult!nu stiu exact la ce trebuie sa umblu ce inseamna acele c1 9 13, L...

Link spre comentariu

Acele C1,C9,C13,sunt condensatoare ceramice,iar L1,L5,sunt bobine cu miez de alama.C1=20pF,C9=16pF,C13=16pF.Aceste condensatoare trebuiesc eliminate,dar daca nu ai cunostinte despre electronica,si nu sti descifra o schema a unui recetor de radio este foarte greu,cel mai bine ar fi sa te consulti cu cineva care este in domeniu si sa te ajute,altfel risti sa-l faci varza,si pe urma trebuie muncit mult.Din pacate in blocul de UUS nu sunt numerotate aceste componente si din aceasta cauza daca nu ai anumite cunostinte despre electronica nu reusesti sa le indentifici.Scoti capacul metallic la Blocul de UUS,dezdoind cele doua cleme,se ridica din partea din spate si se impinge putin spre partea din fata pe urma se scoate capacul cu grija de sub firele de la potentiometru de pe condesatorul variabil,si de sub ata de la scala.Blocul este impartit in doua,in partea cea mai mica se afla circuitul de intrare,C1,L1,T1 etc.Aici este un singur condesator ceramic cu valoarea de 20pF,pe el scrie 20 si nimic altceva,este rotund si plat,il tot misti pina i se rup piciorusele si in acest mod l-ai eliminate fara sa mai deface blocul de UUS de pe placa de radio.La fel se procedeaza si cu celelalte doua condensatoare ceramice de 16pF,scrie pe ele doar 16,altele nu mai sunt cu aceasta valoare,le identifici si le rupi miscindule pentru ca na-i cum sa le tai cu sficul.L5 este in partea dinspre fata a amplitunerului si este bobinata cu sirma de cupru argintat,si are miez de alama,sirma este 1,2-1,5mm diametru,este bobina oscilatorului local.Dupa eliminarea celor trei condensatori trebuie sa-ti intre un post din norma 88-108MHz,din L1 se regleaza sensibilitatea,iar din L5 frecventa oscilatorului local care trebuie sa fie mai mare cu 10,7 MHz decit postul receptionat,daca bagi miezul in bobina urca in frecventa oscilatorul ,scade inductanta bobinei, la bobinile cu miez de alama si creste la bobinele cu miez de ferita (la cele cu miez de ferita nu se umbla,decit la L1 si L5).Daca nu reusesti sa acoperi toata banda se scoate o spira din L5 se taie cu sficu din partea superioara a bobinei si se desface o spira pe urma se taie si se cositoreste,se lasa capet scurt la taiere,acelasi lucru se face si cu L1 daca nu se reuseste o sensibilitate buna.La partea de jos a benzi reglezi plaja din bobina L5 pt oscillator,L1 circuitul de intrare,iar la partea de sus a benzi din condesatoarele trimer C14 la oscillator si C2 la circuitul de intrare.Acest process de reglare se reia de citeva ori,eventual se mai poate regla din tensiunea de varicap ale celor doi potentiometri semireglabili la capat de scala.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Janek

Pana la urma am reusit si eu, va multumesc mult de ajutor, imi prinde un intreval de la 88 la 104 mhz, doar cu reglaje din bobone,fara sa umblu la spirala si i-mi este de ajuns asa,va multumesc inca o data !

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
Vizitator ciudec

Dl. Dorfu, am urmat pasii descrisi la postul 83, am scos si cate o spira din L5 si L1 si intra multe posturi (era si greu, in Bucuresti sunt zeci) ....singura problema ar fi ca la actionarea condensatorului variabil, aproape ca asta nu are niciun efect, posturile le "prind" in special din L5 si trimerul alaturat, (se aud superb). Si pana la urma l-as lasa asa, pe PRO FM de exemplu, numai ca dupa acordare postul respectiv se "pierde" singur si cat de curand intra alt post, care nici acela nu "sta" prea mult si tot asa.....Intra intr-un ciclu de autosearch si nu mai iese. Cred ca am cam zapacit total modulul UUS, in mintea mea era ceva gen sa ma duc din L5 si trimer la un post bun in capatul de jos al benzii vest, sa duc cursorul la capatul din stanga al scalei si sa fixez acolo din L1 o sensibilitate cat mai buna, pe urma sa actionez CV-ul la maxim spre dreapta, sa gasesc ultimul post si cam asta ar fi fost, numai ca am avut surpriza sa constat ca invart degeaba de CV ca nu se intampla nimic, posturile superioare le gasesc din C14 si/sau L5.... Vreo sugestie, va rog? In afara de a merge la doctor cu amplitunerul ...... CV-ul n-are nimic, pe medii, lungi sau scurte isi face treaba normal....

Link spre comentariu
Vizitator ciudec

Revin cu noutati!

Cum se stie ca fudulia si prostia se platesc, in cazul meu e vorba de prostie! Am apasat din greseala al cincilea buton din stanga de la programatorul FM, sau mai corect "memoratorul" FM (butoanele mici in linie cu cel de retea) si am descoperit ca acum se schimba posturile si din CV cu era si normal si nici nu se mai pierd......Nu am manualul de utilizare si nici inscriptionarile nu se mai vad, e posibil ca asa trebuie sa fie pe UUS pentru selectare manuala a posturilor, ideea e ca, una peste alta, am acoperita plaja de la 97 MHz pana in jur de 107 MHz, dar totul in jumatatea stanga a scalei, de la mijloc spre capatul din dreapta nu mai e nimic, adica se deplaseaza degeaba cursorul. Ma gandesc daca sa mai umblu la reglaje sa incerc sa mai "centrez" putin posturile pe scala, poate mai intra si posturi mai jos de 97 MHz sau sa-l las asa, sa nu raman si fara ce am deja....

Dl. Dorfu, ce ma sfatuiti? Sa duc cursorul la stanga scalei si sa caut din C14 si L5 posturi mai jos de 97 MHZ? Si daca gasesc, inseamna ca automat se translateaza toate posturile pe scala spre dreapta sau mai trebuie facut si altceva? Stima!

Link spre comentariu

ce atata tevatura ? exista convertoare  cu 3fire ca la tv masa , alimentare si semnal . simplu si eficace .Am montat de mult nu mai stiu de unde era dar trebue cautat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări