Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

clasa precizie mandrina


philiprobz

Postări Recomandate

"Clasa de precizie defineste gradul de prelucrare al unei piese in scopul stabilirii diferitelor cote dimensionale cu precizie mai mica sau mai mare - sistemul ISO cuprinde 18 clase de precizie notate cu cifre arabe: 01; 0; 1; 2; 3; ... 16, în ordinea descrescânda a preciziei" -citat dintr-o postare mai veche a domnului ola_nicolas . eu unul inteleg ca o piesa prelucrata in calsa II de precizie e mai putin "precisa" decat una din calsa III si tot asa , clasa 0 fiind cea mai imprecisa. daca gresesc vreau sa fiu corectat. Trebuie sa ma lamuresc cu privire la acest aspect intrucat am cumparat o mandrina avand inscriptia CL I si are o bataie mai mare chiar de o zecime, masurata pe coada unui burghiu prins in ea. Pe conul morse al masinii de gaurit bataia maxima a fost de 2 sutimi masurata cu comparatorul . de aici am dedus ca respectiva mandrina e slaba rau sau cu vreun defect de fabricatie nu stiu. Deesemeni as vrea sa stiu ce semnifica inscriptia B16 de pe mandrina . am atasat si pozele aferente. Consider ca r trebui sa fie si o echivalare a abaterilor permise aferente fiecarei clase de precizie .Ceva de genu " in clasa I abaterile sunt cuprinse intre atatea si atatea zecimi sau sutimi. Pe unde as putea gasi asa ceva ?

post-56016-13982947047_thumb.jpg

post-56016-139829470481_thumb.jpg

post-56016-139829470493_thumb.jpg

post-56016-139829470503_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • philiprobz

    4

  • katran

    3

  • Badman

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

B13/B16, indica probabil faptul ca in functie de tipul bacurilor cu care este prevazuta mandrina, poate fixa scule cilindrice cu diametrul maxim al cozii intre 13 si 16 mm. Marcajul CL I, nu stiu ce reprezinta. Daca are sens de clasa, atunci se refera probabil la una comerciala si nu tehnica. Clasele de precizie pe care le-ai amintit, sunt aplicabile pieselor individuale, sau ajustajelor, iar precizia cea mai mare se obtine pentru clase de precizie descrescand catre zero. In industria sculelor si dispozitivelor, in cazul ajustajelor (perechi de doua piese, una cuprinsa si alta cuprinzatoare) se utilizeaza in mod normal (din ratiuni economice) clasele de precizie 5...8. Clasele de precizie 4 si 5, se utilizeaza in cazul aparatelor de masura si control. Cele mai mici de 4 sunt utilizate in cazuri cu totul speciale, cum ar fi etaloanele de masura - spre exemplu - sau in industria aero-spatiala. Preciziile 9...11, sunt pentru piese ajustate nepretentioase, cum ar fi spre exemplu ajustajul dintre o pana prismatica si canalul sau. Preciziile 12...16 sunt de regula pentru cotele libere, fara indicatie de toleranta in desene, conform STAS 2300-88. Treburile sunt mult mai complicate decat le-am descris eu mai sus. Pentru hobby-isti, sunt insa suficiente aceste precizari. Cine vrea sa aprofundeze, poate consulta un manual de tolerante si masuratori tehnice.

Link spre comentariu

deci e total invers fata de ce credeam eu. bun asta am retinut si multumesc mult pt lamuriri. trebuie sa pun totusi o alta intrebare. pt a alege o mandrina de calitate cu o precizie multumitoare ce anume trebuie sa urmaresc cand o achizitionez . ce ar trebui sa scrie pe ea ? tot dintr-o postare a unui coleg am retinut ca bataia maxim admisa la axul papusii fixe a unui strung nu ar trebui sa depaseasca 2 - 3 sutimi pentru a putea face prelucrari corespunzatoare . plecand de la aceasta premisa imi doresc sa ma incadrez in aceasta abatere si la masina de gaurit montand o mandrina de calitate care sa nu accentueze prea mult bataia deja existenta din fabricatie. mai trebuie sa tin cont si de factorul bani si de aceea tr sa stiu ce sa cumpar.

Link spre comentariu

Putin probabil sa reusesti sa te incadrezi la o precizie de 2-3 sutimi cu o masina de gaurit , mai ales daca e low cost ( apropo de factorul bani ... ) . Daca poti , scoate adaptorul de mandrina ( ar trebui sa fie un Morse 1 , 2 sau 3 , depinde ce spindle are masina . Apoi cauta o mandrina cu coada integrata , alea sunt mult mai o.k . din punct de vedere al preciziei ...

post-14796-139829470715_thumb.jpg

Link spre comentariu

...tot dintr-o postare a unui coleg am retinut ca bataia maxim admisa la axul papusii fixe a unui strung nu ar trebui sa depaseasca 2 - 3 sutimi pentru a putea face prelucrari corespunzatoare...

Nu am inteles ideea. Vrei sa o folosesti (mandrina) fixata in locul universalului?...
Link spre comentariu

Cred ca referirea la precizia papusii fixe , este folosita ca premisa de plecare / comparatie pentru ce vrea sa realizeze in legatura cu masina de gaurit ... Cel putin asa am inteles eu ... Chestia este putin exagerata , dupa parerea mea ... Cele doua masini unelte ( masina de gaurit cu sau fara coloana versus strung ) nu suporta comparatie in privinta acestui gen de precizie ( TIR ) .

Link spre comentariu
  • Administratori

mandrina din poza este asase deschide pana la 13 si are con interior B16 La mandrine Clasa de precizie 1 este cea mai prosta si exista pe piata cu clasa de precizie pana la 3, mai sus nu am vazut.Una cu clasa de precizie 3 este peste 100 de euro

Link spre comentariu

Oricare ar fi scopul pentru care utilizeaza mandrina si/sau clasa ei de precizie, operatia de gaurire nu va avea niciodata precizii de ordinul sutimilor de milimetru. Motivele sunt multe, incepand cu ascutirea asimetrica a flancurilor burghiului si terminand cu chestiuni de dinamica si vibratii. De altfel eu am obiceiul, ca oridecate ori este posibil, sa utilizez scule cu un singur tais - inclusiv burghie. Este singura modalitate de a centra gaura si de a mentine o traiectorie dreapta pe toata lungimea de prelucrat. Ca fapt divers, tevile armelor de foc se prelucreaza in mod exclusiv, folosind burghie lungi cu un singur tais, dupa care se finiseaza si se ghintuiesc, prin brosari succesive. Altminteri, mandrina este un sistem cu rigiditate insuficienta - indiferent daca coada este atasabila, sau dintr-o bucata. Mai degraba pentru o buna rigidizare, burghiul se poate fixa direct intre bacurile universalului - rectificate in prealabil.

Link spre comentariu

Katran a inteles corect. cu strungul a fost doar o comparatie . la conul morse al masinii de gaurit abaterea maxima a fost asa cum se vede in foto de 2 sutimi . dupa montarea mandrinei in cauza , "bataia" era de peste o zecime ceea ce nu prea mi-a convenit. daca asa se comporta toate mandrinele inseamna ca asa tr sa fie si inchei subiectul. Bine ca m-am lamurit cu clasa aia de precizie . I- cea mai slaba . Cat despre conul morse tot sunt in ceata. Masina de gaurit are con morse 2 -asta daca nu ma insel . conul B16 se refera la conul interior al mandrinei? de ce nu se foloseste tot terminologia de con morse 2 si pt interior ca sa nu mai confundam lucrurile? Cat despre precizia gauririi inteleg ca nu pot sa am pretentii foarte mari doar ca la montarea unui burghiu mai lung in mandrina, la capatul taietor deja bate ca la balamuc si nu pot sa dau o gaura decat in lemn in cel mai fericit caz. Folosec metoda gauririi succesive pt gauri mari dar cand burghiul bate 1 mm la varf =adio gaura. vibratiile sunt asa mari ca nu pot tine piesa pe loc.

Link spre comentariu

Nu poti avea pretentia sa dai gauri ROTUNDE cu o masina de gaurit , indiferent de cat de buna/solida/rigida e masina . @ola_nicolas are dreptate , un burghiu nu poate sa faca asta , indiferent de prindere . Una din solutiile corecte ar fi folosirea unui boring-head ( pentru gauri cu diametre mari ) , sau frezarea prin helical boring ( tollpath spirala ) . La nivel de hobby , probabil ca nu ai nevoie de asa ceva ... presupun ca o bataie de 2-5 sutimi nu te va deranja ( desigur , depinde si de genul de ansamblu mecanic care vrei sa-l realizezi ) .

Link spre comentariu

...Bine ca m-am lamurit cu clasa aia de precizie . I- cea mai slaba...

Din al doilea link al lui laolinux, ar rezulta ca nu prea este asa. La o mandrina de 13, bataia radiala pentru clasa I este de 0,08mm, in timp ce pentru clasa II, de 0,18 mm. Deci totusi clasa I este mai precisa. Daca ai cumparat-o noua si ai certificat de garantie, atunci cred ca ar fi bine sa reclami situatia. Probabil ca este un lot care contine rebuturi. Daca nimeni nu reclama, atunci situatia se va perpetua.
Link spre comentariu
  • Administratori

Din al doilea link al lui laolinux, ar rezulta ca nu prea este asa

Dupa cate ai vazut aia inca lucreza cu standardele STAS romanesti care nu totdeauna corespund cu cele internationale. In cazul asta atunci este asa cum scrie daca mandrina a fost facuta dupa STAS
Link spre comentariu

In general STAS-ul romanesc este foarte bine documentat - urmeaza indeaproape DIN-ul german - si este actualizat la intervale scurte de timp. Dar eu nu sunt un bun cunoscator al standardelor comerciale, deci nu neg ceea ce spui. Am remarcat doar in acest caz care este situatia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări