Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orientare automata panou solar

Vizitator raig

Postări Recomandate

Vizitator raig

Vreau sa-mi fac in curte , pentru incalzirea apei (vara) , un panou solar . Eficienta este mult mai mare daca acesta e orientat perpendicular pe soare si am primit o idee care mi-a placut tare mult - sa folosesc niste elemente fotosensibile care sa "caute soarele".Necazul e ca sunt chimist si electronica este pentru mine (inca) un mare mister , asa ca daca puteti sa ma ajutati trebuie sa o faceti cu rabdare ca s-ar putea sa pun intrebari de-a dreptul stupide :partyman: .Pentru inceput m-as multumi sa reusesc o miscare automata pe orizontala , verticala sa o fixez eu (asta nu se modifica asa mult pe parcursul unei veri). Daca montez pe un suport doua fotocelule , una cu inclinatie stanga , cealalta spre dreapta ele vor da acelasi curent doar daca lumina cade egal pe amandoua , mai trebuie sa pun ceva 'in spate' care sa compare curentul (lumina) si sa comande motorul care roteste panoul (un sistem ca la antena de satelit).Partea asta din spate m-a facut sa aflu ca exista forumul electronistilor :wav: .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Arcer

1

• one

1

• tiristor

1

Top autori în acest subiect

Daca montez pe un suport doua fotocelule , una cu inclinatie stanga , cealalta spre dreapta ele vor da acelasi curent doar daca lumina cade egal pe amandoua , mai trebuie sa pun ceva 'in spate' care sa compare curentul (lumina) si sa comande motorul care roteste panoul (un sistem ca la antena de satelit).:wav: .

O alta idee ( mai precisa, pt ca de multe ori e innorat neuniform si s-ar putea sa fie mai multa lumina in alta directie decit inspre soare ) ar fi ca pur si simplu panoul sa se miste in raport cu ora pe niste pozitii prestabilite ( calculate sau scrise intr-un tabel ). O rezolutie din ora in ora de exemplu cred ca ar fi mai mult decit suficienta.
Link spre comentariu
Vizitator raig

M-am uitat pe adresele pe care mi le-ai dat ONE. Am vazut ca e exact ceea ce ma intereseaza (am inteles ce face dar nu si cum e facut ) si , pentru ca nu am pregatire si experienta te rog , cand ai cateva minute libere , sa te uiti si sa incerci sa apreciezi daca pot gasi piesele in Arad (sau pot avea acces la ele) , daca nu sunt prea scumpe si daca le pot monta singur sau am nevoie de ajutor de specialitate.

Am vazut ca se folosesc LED-uri pentru senzor. Sunt LED-urile fotosensibile? Nu exista variante mai simple? Eu m-am gandit la doua "nu-stiu-ce" fotosensibile (sa-mi ziceti voi :smt003 ) despartite de o placa verticala (sa fie luminate amandoua doar cand planul in care se afla este perpendicular pe directia soarelui), cand cade umbra pe una sa se roteasca panoul. In idee mi se pare destul de simplu , practic nu am idee.

M-am gandit si la o miscare programata in functie de ora dar mie mi se pare mai complicat. Nu am nici o idee cum sa programez asa ceva . Ca e innorat nu e nici o problema , sursa cea mai puternica de lumina da si cea mai multa caldura (nu?).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări