Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu 2A3

fcon

Postări Recomandate

2A3 Sovtek este considerat un No-NOS-Standard-2A3, cu caracteristici un pic diferite fata de 2A3 RCA clasic (de ex. Uamax de 450V); nu insist...

Aveam de ales intre 2,5 K impedanta reflectata, alimentare anodica cu 250V, 60mA consum anodic si bias automat pentru max 15W disipatie (recomandat teoretic) sau impedanta 3,5K, 320V/45mA/14,4w disipatie cu bias fix.

In situatia unei tensiuni anodice crescute si a biasului fix, prefer un consum mai mic, cu impedanta reflectata mai mare.

...

Da , am înţeles , preferaţi pe durata unei perioade dezechilibru de putere între semialternanţe , cazul dumneavoastră pentru semialternanţa pozitivă de atac gc-2A3 putere utilă mai mare primar OT în schimb pentru semialternanţa negativă de atac gc-2A3 putere mai mică primar OT ,probabil acest dezechilibru teoretic semnificativ de putere se echilibrează cumva din OT(Tomiko) "fizic"...

(am verificat grafic PSF furnizat pentru 3K5 documentaţie 2A3 Sovtek ).

Ştiaţi că în cazul dumeavoastră 2A3 , 3K5 ,320V ,45mA dreapta de sarcina taie curba de disipaţie maximă(15W) în două puncte în ciuda curentului mic ?.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

ce tub este prima trioda?

Initial as fi dorit sa fie un amplificator all-DHT, dar n-am gasit o trioda prefinala cu incalzire directa potrivita; de fapt, n-am gasit deloc la vanzatorii obisnuiti de lampi de aici....Probabil ca voi folosi 6N8/6N9...
Link spre comentariu

ce tub este prima trioda?

Initial as fi dorit sa fie un amplificator all-DHT, dar n-am gasit o trioda prefinala cu incalzire directa potrivita; de fapt, n-am gasit deloc la vanzatorii obisnuiti de lampi de aici.......
Nu ai apelat la cine trebuie......... :) :) :) :)
Link spre comentariu

Se poate redresa/stabiliza tens de filament ptr prima lampă.

Sigur ca se poate, insa chiar nu este nevoie; nu am brum/hum (cel putin, in teste)! Cu mici toroidale individuale, bobinate bifilar si plasate in imediata apropiere a lampilor nu mai am nevoie de rezistente in serie cu filamentele, stabilizare, etc...
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am avut oarece retineri pentru redresarea cu tub:

- cadere de tensiune, in general de cativa zeci de volti.

- regim continuu, destul de dur de functionare a lampii

- consum mare la filament (ma refer la lampile cu 5V si cativa amperi)

- constrangeri in ceea ce priveste tensiunea minima, maxima si in ceea ce priveste impedanta minima a infasurari secundare a transformatorului de alimentare si a valorii condensatorului de filtrare

- cel mai importante motive: rezistenta/impedanta proprie a lampii contribuie ( cu sute de ohmi) la rezistenta interna totala a sursei de alimentare si, de aceea, orice lampa de redresare "are sunet propriu",

- necesitatea alimentarii cu dublu secundar + secundar pentru filament (alimentare clasica), ceea ce complica putin calculul si constructia transformatorului de alimentare,

- existenta unei alternative mai ieftine si mai fiabile, fara problemele de mai sus, la redresarea cu siliciu

- calitatea condensatoarelor actuale vs a celor de la inceputul secolului 20 si, de ce nu, posibilitatea utilizarii surselor stabilizate, a socurilor electronice, etc...

Este drept ca, intr-un final, am folosit si lampa de redresare, insa mai mult din curiozitate, decat din necesitate.

Editat de fcon
Link spre comentariu

Mie mi se pare ca sunetul este mai corect cu siliciu.

Unii afirma ca este mai placut cu lampa de redresare.

Comparativ, este ca si diferenta in sunet dintre biasul fix si cel automat: un sunet mai placut, mai rotund la biasul automat (mai multe armonice pare?) si mai corect, mai echilibrat, in cazul biasului fix.

-----------------------

Acestea sunt doar pareri personale; va rog luati-le ca atare...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări