Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul tensiuni sursa

doru77

Postări Recomandate

Va salut. Va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: Plecand de la tensiunea care trebuie livrata de sursa, cum se calculeaza tensiunea infasurarii secundare a transformatorului, stiind ca pe puntea redresoare cade tensiune, iar condensatorii de filtraj ridica tensiunea. Am auzit diverse pareri despre condensatorii de filtraj. Un singur set de 2 condensatori (alimentare simetrica), condensatori de valori diferite care insumati sa dea valoarea capacitatii necesare (22 000 microF), sau de capacitate egala (cineva imi recomanda un ``carnat`` din conzi de 1000 micro). Dumneavoastra ce solutie recomandati?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

2

• doru77

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Chestiile astea s-au mai discutat de atatea ori, oare e asa de greu sa cauti si sa citesti? :nas:

Pe scurt:

-Ai nevoie spre exemplu de 30Vcc, imparti valoarea asta la 1,41 si apoi adaugi tensiunea ce cade prin redresare, si 30/1,41=21,2, si daca redresarea este in punte atunci se adauga 1,4V reprezentand caderea pe diode, si 21,2+1,4=22,6Vca, se rotunjeste la 23Vca=Tensiunea necesara la iesirea trafului.

-La sursele liniare ( in special cele destinate audio ) se cer capacitati mai mari, chiar foarte mari, insa aici nu are importanta cum obtii aceasta capacitate, fie cate 1 singur condensator de valoarea respectiva fie mai mult in paralel, influenta este minora.

-La sursele in comutatie insa ( unde de obicei capacitatile necesare sunt mai mici ) se prefera varianta cu mai multi condensatori in paralel pentru un ESR cat mai mic.

PS: Mai multa atentie pe viitor la apasarea butonului Subiect Nou, sunt deja destule informatii scrise si repetate de "n" ori, trebuie doar sa lasati lenea deoparte si sa va apucati de cautat si citit, si asta se refera la toti cei care se grabesc sa deschida subiect nou.

Link spre comentariu

Am citit, dar nu am reusit sa citesc toate cele cateva mii de postari.Am gasit si multe din postarile dumneavoastra, pe acelasi ton. Multumesc de raspuns, dar nu trebuia sa va deranjati.

Link spre comentariu

...Am gasit si multe din postarile dumneavoastra, pe acelasi ton...

Inseamna ca n-ai citit decat selectiv cateva postari...ok nu-i bai, nu te poate obliga nimeni sa citesti dar asa cum spui si tu nimeni nu ne obliga sa iti raspundem, si e problema ta cum ai inteles mesajul meu dar cand vei ajunge sa te vezi nevoit la a raspunde la aceleasi intrebari neincetat atunci vei intelege de ce am spus ce am zis, si n-ai motiv sa te consideri jignit/ofensat, trebuie sa te gandesti si la moderator care trebuie sa tot inghita intrebari de incepator si subiecte banale la nesfarsit, si deasemenea la utilizatorii mai avansati de aici care trebuie sa raspunda mereu acelorasi intrebari, te mai miri acum de ce am scris ce am zis in mesajul anterior? cred ca nu... :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări