Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare schema simpla. (incepator)

cusnir

Postări Recomandate

• Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cusnir

11

• The Stressmaker

2

• winston

2

• nostrom

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Doua verificari de facut. Prima ar fi ca sa nu se depaseasca 15V (un alimentator care da "impulsuri" la alimentare poate arde 555-ul) si a doua este ca 555-ul pe care il aveti sa aiba iesirea "push-pull" functionala pentru ca sunt variante care nu au asa ceva plus ca in varianta CMOS capabilitatea de curent a iesirii este mult mai mica decat cei 200mA pe care il asigura celelalte variante clasice, fiind de 50-100mA. Reverifica toate componentele inclusiv condensatorul de 10uF din oscilator si compara cu schema originala. Pentru 555 cmos poti sa maresti valoarea rezistentelor inseriate cu ledurile dar cu scaderea luminozitatii acestora. Acelea doar arata ca montajul functioneaza si nu sunt absolut necesare. Daca nu ai osciloscop sau frecventmetru atunci foloseste un condensator de 1nF inseriat cu un difuzor montat la iesirea integratului 555. Poti tatona in plus valoarea condensatorului pentru o auditie mai buna dar nu folosi o valoare prea mare, poti arde iesirea 555-ului. Cauti un osciloscop pentru PC (sau frecventmetru) pe care il setezi la intrarea de microfon. Microfonul il asezi in fata difuzorului si asa ai si separare intre PC si montaj si poti folosi si frecventmetru si osciloscop software. Difuzorul e recomandat sa aiba puteea cat mai mica pentru a avea inertia membranei cat mai mica. Nu cupla difuzorul la alti pini pentru ca este posibil sa influentezi comportamentul montajului.

Link spre comentariu

Schema are o configuratie si valori dubioase. C1=10uF :nebunrau: Legarea diodelor la IC este incorecta! :nas: Le-as pune legate la pinul 7. Pinii 2 si 6 se leaga la C1.Mai spune ca mosfetul se incalzeste si-i trebuie radiator :ras: Aste daca nu-i comandat corect, dar un 555 sigur stie sa-l deschida corespunzator.Il rog pe initiator sa ne arate si instalatia la care-l foloseste, poate ii dam solutii mai bune.

Link spre comentariu

Daca pinii 2 si 6 se leaga la condensator, asa cum ati mentionat, doar atunci cele doua diode sunt legate corect (devenind schema clasica din datasheet) pentru a permite timpi de incarcare si descarcare diferiti. Probabil aceasta este rezolvarea, legarea pinilor 2 si 6 la C1. Montajul pare sa alimenteze o instalatie de electroliza (HHO) unde se incearca limitarea puterii absorbite prin timpul scurt de mentinere in conductie a mosfet-ului pe durata unui ciclu. Daca mosfet-ul se incalzeste este pentru ca instalatia, cel mai probabil, este conceputa la amperajul maxim al mosfet-ului si caldura se disipa pe rezistenta interna a acestuia tot timpul si nu doar in timpul impulsului, asa cum ar trebui. Eu asta am inteles. Neoficial, parerea mea este ca sa se renunte la dispozitivele acestea care doar aparent maresc puterea, global scade randamentul pentru ca electroliza nu este 100% eficienta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am testat astazi schema dar nu merge.Adica nu am auzit nimic in difuzor.Se auzea la fel cum as conecta o baterie simpla... Deci din ce am inteles eu nu oscileaza ci merge continuu..si ledurile ard continuu

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Incearca varianta asta, foloseste doar partea de comanda din schema, cupleaza pinul 3 la tranzistorul tau.Am copiat schema in fisier Word fiindca nu am avut timp s-o convertesc din bitmap.Cauta pe net,, E-book 50-555 Circuits ,, in format pdf. Daca stii ceva engleza, e o minune.

PWM cu 555.doc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări