Ciocan20 Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 A facut cineva schema aceasta?eu am simulat-o "imi place ce da la iesire".voi ce parere aveti? Mentionez ca vreau sa imi fac o sursa de tensiune si aceasta schema pare destul de accesibila Link spre comentariu
lorik199 Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 E aplicatia clasica din datasheetul 317-ului, deci n-are de ce nu merge. Link spre comentariu
Ciocan20 Postat Iulie 31, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2012 E primul proiect pe care vreau sa il pun in practica de acest gen si nu ma pricep foarte bine la transformatoare.cum il masor?de unde pot face rost de unul second-hand?e mai usor sa proiectez unul? Link spre comentariu
Ciocan20 Postat Iulie 31, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2012 ce radiator imi trebuie pentru lm?cum sa nu il prajesc atasand radiatorul?si cum sa montez transformatorul in carcasa in asa fel sa nu ma curentez? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 mutat la sectiunea incepatorilor. succes! Link spre comentariu
Marian Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 Cam multe lucrurile de baza pe care nu le cunosti...ia la lecturat cap-coada subiectul asta http://elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=87382, poate vei intelege cate ceva din informatiile de acolo. Link spre comentariu
Ciocan20 Postat August 1, 2012 Autor Partajează Postat August 1, 2012 bun am citit tot.....si vreau sa adaug 2 rezistente langa condensatorul C4 si C2 aproximativ 800ohmi pentru ai descarca rapid la scoaterea de sub tensiune+o dioda la bornele 3 si 2 a integratului pentru protectie.ce ziceti? Link spre comentariu
Marian Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 Daca ai citit tot atunci raspunde-mi la urmatoarele intrebari:-Care este tensiunea maxima cu care LM317 poate fi alimentat?-Care este diferenta Vin-Vout minima pentru acest stabilizator?-Care este tensiunea de referinta a sa?-Care este curentul maxim livrat de acest regulator?-Care este formula prin care se calculeaza tensiunea la iesire in functie de R1 si R2?-Care este rolul C3 din schema propusa de tine?-care este rolul diodei conectate intre Out si In la stabilizator si cum se conecteaza mai precis ( polaritate )?Devreme ce ai citit tot asa cum afirmi atunci este normal sa stii aceste raspunsuri Link spre comentariu
Ciocan20 Postat August 1, 2012 Autor Partajează Postat August 1, 2012 Curentul maxim este pana la ~1.5ÂTensiunea maxima de intrare suportata de LM317 este 40V (de fapt Vin - Vout).Tensiunea de referinta~1.3VFormula dupa care se calculeaza tensiunea de iesire Vout=Vref(1+R2/R1)+I*R2C3 e un condensator de siguranta Si dioda se conecteaza cu minusul catre borna 2 din schema Link spre comentariu
Marian Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 Corect, si totusi in acelasi timp incomplet: -Tensiunea maxim suportata de acest stabilizator pe intrare este 40Vcc. -Diferenta minima Vin-Vout este de 3V, adica pentru orice tensiune anume ceruta de la iesire, trebuie sa ai la intrare cu cel putin 3V mai mult. -Tensiunea de referinta este tipic 1,25V. -Integratul suporta sarcini de pana la 1,5A, acest curent este limitat intern, ceea ce evident inseamna si ca CI-ul este protejat la scurt. -Formula prin care se calcueaza tensiunea este: Vout=Vref(1+R2/R1)+Iadj*R2; Iadj=aproximativ 100uA tipic. -C3 este optional, el se asigura ca riplul nu va fi amplificat de stabilizator suntand pinul Adj la masa, practic inbunatateste caracteristica Ripple rejection, iar schemele care il folosesc au nevoie si de o dioda din seria 1N400x in paralel cu R1 ( catodul pe iesirea CI-ului ) pentru a il proteja pe acesta in caz de scurt circuit la iesire, situatie in care C3 s-ar descarca in pinul Adj, dioda descarca C3 si previne acest aspect. -Si nu in ultimul rand inca o greseala din partea ta cat priveste dioda dintre In si Out, in primul rand conectarea ei care este asa: Catodul la pinul In/2 si Anodul la pinul Out/3, adicatelea exact invers fata de cum ai zis tu ( ar fi anulat complet stabilizatorul in felul ala ), rolul ei este de a proteja stabilizatorul de intreruperea alimentarii sale, situatie in care C2 din schema ta ( adicatelea condensatorul de pe iesire ) s-ar descarca in pinul 3 al stabilizatorului si l-ar distruge, dioda previne acest aspect prin descarcarea acestui condensator in momentul in care alimentarea se opreste. Inchei concluzionand ca e bine ca nu te feresti de pdf-uri dar ar trebui sa le acorzi mai multa atentie. Cunoscand toate cele de mai sus este simplu de dedus faptul ca se pot obtine de la acest CI pe iesire o tensiune minima egala cu Vref=1,25V ( pin 2 suntat la masa ) si maxim 37Vcc ( tensiunea maxima acceptata la intrare minus diferenta Vin-Vout minima 3V ). PS: Nu sunt necesare rezistente de descarcare a conzilor, motivele le-ai aflat deja din ce am scris aici. Link spre comentariu
Ciocan20 Postat August 1, 2012 Autor Partajează Postat August 1, 2012 bun mersi mult pentru aceste informatii Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Poate cineva sa ma ajute sa inteleg cateva masuratori facute pe o sursa construita dupa aceasta schema : Sursa mea are in acest moment 3 tranzistori suplimentari fata de schema , asadar sunt 6 tranzistori TIP36C , restul schemei ramanand nemodificata . Am folosit ca sarcina doua becuri halogen (12V/50W) legate in paralel ; alimentate la 12V am masurat un curent de 8 amperi . Dupa asta am vrut sa masor si curentul printr-un tranzistor si acolo am avut o surpriza . Ma asteptam "sa citesc" un curent mai mare (1.3A-1.5A ) si in loc de asta am gasit 0.5A. Care este explicatia acestor valori ? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Nu e nevoie sa inseriezi ampermetrul cu colectoarele tranzistorilor pentru a monitorizqa curentul prin ele, mai mult decat atat, in functie de multimetru si testerele acestuia, poti dezechilibra tranzistorii. Este suficient sa masori caderea de tensiune pe fiecare rezistenta de putere din emitoarele tranzistorilor, masoara la fiecare in parte si noteaza-ti, curentul este I=U/R, unde daca R este egala la toti tranzistorii atunci si I ar trebui sa fie egal impartit intre tranzistori. Link spre comentariu
iuli09 Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 (editat) Multumesc , o sa incerc aceasta metoda . LE : Acum e in regula : curentul calculat prin fiecare tranzistor este de 1.4 amperi . Desi nu cred ca vor ramane 6 tranzistori (probabil vor fi 4) , presupunand ca sunt totusi 6 tranzistori , care ar fi suprafata recomandata pentru radiatorul necesar ? Transformatorul este de 24V iar sursa "scoate" intre 1.5 si 20V la iesire. Se vor folosi si doua ventilatoare pentru racire . Editat Iunie 2, 2014 de iuli09 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum