Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla cu Lm317


Ciocan20

Postări Recomandate

Posted Image

A facut cineva schema aceasta?eu am simulat-o "imi place ce da la iesire".voi ce parere aveti?

Mentionez ca vreau sa imi fac o sursa de tensiune si aceasta schema pare destul de accesibila

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ciocan20

    6

  • Marian

    4

  • iuli09

    2

  • lorik199

    1

Top autori în acest subiect

E primul proiect pe care vreau sa il pun in practica de acest gen si nu ma pricep foarte bine la transformatoare.cum il masor?de unde pot face rost de unul second-hand?e mai usor sa proiectez unul?

Link spre comentariu

bun am citit tot.....si vreau sa adaug 2 rezistente langa condensatorul C4 si C2 aproximativ 800ohmi pentru ai descarca rapid la scoaterea de sub tensiune+o dioda la bornele 3 si 2 a integratului pentru protectie.ce ziceti?

Link spre comentariu

Daca ai citit tot atunci raspunde-mi la urmatoarele intrebari:-Care este tensiunea maxima cu care LM317 poate fi alimentat?-Care este diferenta Vin-Vout minima pentru acest stabilizator?-Care este tensiunea de referinta a sa?-Care este curentul maxim livrat de acest regulator?-Care este formula prin care se calculeaza tensiunea la iesire in functie de R1 si R2?-Care este rolul C3 din schema propusa de tine?-care este rolul diodei conectate intre Out si In la stabilizator si cum se conecteaza mai precis ( polaritate )?Devreme ce ai citit tot asa cum afirmi atunci este normal sa stii aceste raspunsuri :da

Link spre comentariu

Curentul maxim este pana la ~1.5ÂTensiunea maxima de intrare suportata de LM317 este 40V (de fapt Vin - Vout).Tensiunea de referinta~1.3VFormula dupa care se calculeaza tensiunea de iesire Vout=Vref(1+R2/R1)+I*R2C3 e un condensator de siguranta Si dioda se conecteaza cu minusul catre borna 2 din schema

Link spre comentariu

Corect, si totusi in acelasi timp incomplet:

 

-Tensiunea maxim suportata de acest stabilizator pe intrare este 40Vcc.

-Diferenta minima Vin-Vout este de 3V, adica pentru orice tensiune anume ceruta de la iesire, trebuie sa ai la intrare cu cel putin 3V mai mult.

-Tensiunea de referinta este tipic 1,25V.

-Integratul suporta sarcini de pana la 1,5A, acest curent este limitat intern, ceea ce evident inseamna si ca CI-ul este protejat la scurt.

-Formula prin care se calcueaza tensiunea este: Vout=Vref(1+R2/R1)+Iadj*R2; Iadj=aproximativ 100uA tipic.

-C3 este optional, el se asigura ca riplul nu va fi amplificat de stabilizator suntand pinul Adj la masa, practic inbunatateste caracteristica Ripple rejection, iar schemele care il folosesc au nevoie si de o dioda din seria 1N400x in paralel cu R1 ( catodul pe iesirea CI-ului ) pentru a il proteja pe acesta in caz de scurt circuit la iesire, situatie in care C3 s-ar descarca in pinul Adj, dioda descarca C3 si previne acest aspect.

-Si nu in ultimul rand inca o greseala din partea ta cat priveste dioda dintre In si Out, in primul rand conectarea ei care este asa: Catodul la pinul In/2 si Anodul la pinul Out/3, adicatelea exact invers fata de cum ai zis tu ( ar fi anulat complet stabilizatorul in felul ala ), rolul ei este de a proteja stabilizatorul de intreruperea alimentarii sale, situatie in care C2 din schema ta ( adicatelea condensatorul de pe iesire ) s-ar descarca in pinul 3 al stabilizatorului si l-ar distruge, dioda previne acest aspect prin descarcarea acestui condensator in momentul in care alimentarea se opreste.

 

Inchei concluzionand ca e bine ca nu te feresti de pdf-uri dar ar trebui sa le acorzi mai multa atentie. Cunoscand toate cele de mai sus este simplu de dedus faptul ca se pot obtine de la acest CI pe iesire o tensiune minima egala cu Vref=1,25V ( pin 2 suntat la masa ) si maxim 37Vcc ( tensiunea maxima acceptata la intrare minus diferenta Vin-Vout minima 3V ).

 

PS: Nu sunt necesare rezistente de descarcare a conzilor, motivele le-ai aflat deja din ce am scris aici.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Poate cineva sa ma ajute sa inteleg cateva masuratori facute pe o sursa construita dupa aceasta schema :

 

Posted Image

 

Sursa mea are in acest moment 3 tranzistori suplimentari fata de schema , asadar sunt 6 tranzistori TIP36C , restul schemei ramanand nemodificata .

 

Am folosit ca sarcina doua becuri halogen (12V/50W) legate in paralel ; alimentate la 12V am masurat un curent de 8 amperi . Dupa asta am vrut sa masor si curentul printr-un tranzistor si acolo am avut o surpriza . Ma asteptam "sa citesc" un curent mai mare (1.3A-1.5A ) si in loc de asta am gasit 0.5A.

 

Care este explicatia acestor valori ?

Link spre comentariu

Nu e nevoie sa inseriezi ampermetrul cu colectoarele tranzistorilor pentru a monitorizqa curentul prin ele, mai mult decat atat, in functie de multimetru si testerele acestuia, poti dezechilibra tranzistorii. Este suficient sa masori caderea de tensiune pe fiecare rezistenta de putere din emitoarele tranzistorilor, masoara la fiecare in parte si noteaza-ti, curentul este I=U/R, unde daca R este egala la toti tranzistorii atunci si I ar trebui sa fie egal impartit intre tranzistori.

Link spre comentariu

Multumesc , o sa incerc  aceasta metoda .

 

 

 

LE : Acum e in regula : curentul calculat prin fiecare tranzistor este de 1.4 amperi .

 

 

Desi nu cred ca vor ramane 6 tranzistori (probabil vor fi 4) , presupunand ca sunt totusi 6 tranzistori , care ar fi suprafata recomandata pentru radiatorul necesar ?

 

Transformatorul este de 24V  iar sursa "scoate" intre 1.5 si 20V la iesire. Se vor folosi si doua ventilatoare pentru racire .

Editat de iuli09
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări