Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptare circuit control ton.


costy

Postări Recomandate

Bun, ideea e urmatoarea : imi place foarte mult cum suna un picup mai vechi si m-am prins si de ce: circuitul de control ton .

Acesta are si circuit de loudness dar este proiectat pt potentiometru cu 3 prize suplimentare.

Ce vreau sa fac? vreau ca loudnesul sa nu mai depinda de potentiometrul de volum, ci doar sa fie activ permanent LA MXIM.

Este corecta modificarea?

De asemenea va trebui modificat altceva pt a putea folosit la alt amplificator? ma gandesc la ceva adaptare de impedante.

Schema originala:

http://i.imgur.com/rF7aJ.jpg

 

Modificarea pt a exclude potentiometrul de volum

http://i.imgur.com/aGi16.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • costy

    3

  • radusa

    3

  • cmircea86

    2

  • Voltus

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai tocmai acel potentiometru cu 3 prize face ca loudness-ul sa se auda asa de bine, ca este progresiv in functie de volumLoudness este o corectie care taie din frecventele medii, lasand sa fie mai accentuate frecv joase si inalte. Asta se face deoarece urechea umana nu este liniara in perceperea capetelor de banda (bas si inalte). La volume mici urechea nu 'aude' asa de bine aceste frecvente. Daca pui un loudness permanent, cand vei da volumul mai tare, basii si inaltele vor fi mult prea accentuate, introducand distorsiuni in semnalul audio. Multe amplificatoare folosesc filtru de loudeness separat de pot de volum, dar cu posibilitatea cuplarii/decuplarii lui din buton separat. Daca vrei sa implementezi loudness in alte amplificatoare si nu il vrei pe pot de volum (sau nu ai pot cu priza) atunci copiaza un astfel de filtru pasiv din schema unei statii de marca.In ceea ce priveste modificarea, nu este corect, deoarece acele retele R-C nu au efect decat impreuna cu divizoarele rezistive create de pot de volum. Asa cum ai desenat tu nu o sa mai ai bas-medii deloc. O sa ai doar niste inalte pitigaiate, deoarece cond C616 in cofiguratia actuala iti taie tot ce este sub o anumita frecventa (inalta). Daca vrei un loudness permanent trebuie sa elimini toate piesele de pe prizele pot de volum si sa intercalezi intre C611 si capatul cald al pot de volum un filtru de loudness dedicat.

Link spre comentariu

multumesc pentru raspuns.Intentionez sa fac urmatoarea chestie: la volume mici(adica mai tot timpul) loudnessul sa fie activ iar cand vreau sa cresc volumul, voi sari peste toata magaoaia cu un releu. Am incercat cu o schema de loudness pasiva de la accesorii audio dar rezultatul nu se compara.Aveti vreo recomandare de alta schema ?

Link spre comentariu

multumesc pentru raspuns.Intentionez sa fac urmatoarea chestie: la volume mici(adica mai tot timpul) loudnessul sa fie activ iar cand vreau sa cresc volumul, voi sari peste toata magaoaia cu un releu. Am incercat cu o schema de loudness pasiva de la accesorii audio dar rezultatul nu se compara.Aveti vreo recomandare de alta schema ?

Eu nu intaleg. La ce schema vrei sa faci chestia cu releul? La schema care ai prezentat-o mai sus? Nu are sens. Orice loudness care este facut cu ajutorul prizelor de pe pot de volum isi pierde efectul odata cu cresterea volumului. Se face o trecere lina, liniara de la efect loudness la reproducere liniara. Uitate si la schema care a prezentat-o 'Voltus' si la curba de raspuns din fisierul GIF. Asa fac toate care sunt cumva legate de pot de volum. Este cea mai buna solutie avand in vedere ca si urechea umana are aceeasi caracteristica. Explica mai in detaliu ce vrei sa modifici si de ce vrei sa modifici. Filtre de loudness sau 'taie banda' se gasesc intr-o multitudine de variante. Trebuie testate pana il gasesti pe cel care iti convine cum se aude. Oricum trebuie stiut ca un filtru de loudness este un filtru taie banda, dar adaptat unui semnal audio si in mod special cerintei urechii umane. Filtrele taie banda din alte aplicatii, au alte curbe de raspuns (de taiere) fata de filtrul loudeness.
Link spre comentariu

De asta am si spus ca imi treebuie pt volume mici, stiu ca odata cu cresterea volumului din pot, loudnesul iese.

Ce vreau eu sa fac: imi place cum functioneaza acest circuit dar nu il pot reproduce pt ca nu am potentiometru cu prize(a). Asa ca vreau sa il adaptez sa functioneze fara vreo legatura cu potentiometrul de volum.

Evident dupa ce trec cu volumul peste un anumit nivel , corectia loudness va fi prea mare si deci trebuie dezactivata.

Eu voi folosi un releu care va sunta tot blocul de corectii(optiune personala).

Intrebarea este: daca fac modificarea asa va functiona? practic am simulat potentiometrul cu 2 rezistente; sau va trebui sa tin cont si de celelalte circuite legate la celelalte 2 prize ale potentiometrului(care in desen sunt sterse).

Am incercat o simulare si ar reiesi un +3db pe bas dar nu stiu cat de corecta e simularea.

 

http://i.imgur.com/gmmQi.png

Link spre comentariu

1. Daca nu ai pot cu prize se poate folosi o schema ca cea pe care a postat-o Voltus, care are si avantajul ca se poate decupla de tot, daca se doreste. 2. Modificarea postata de tine este de principiu corecta, DAR:a. Cele doua rezistente fac parte din filtrul taie banda si intra in calculul filtrului. Ele trebuie sa aiba valorile pe care le masori pe potentiometru, de la priza spre cele doua capete. Altfel, daca pui alte valori, vei avea o alta forma de raspuns a filtrului.b. Luand semnalul de pe divizorul rezistiv, volumul va fi ca si cum ai fi cu potentiometrul in dreptul prizei respective.c. De aceea, cand sunt folosite retele pasive de corectie, care introduc atenuari in circuit, dupa aceste retele de pune un etaj de amplificare (mica) care sa compenseze pierderile din retelele de corectie. d. Poate ar trebui mentionat si ca aceste retele de corectie trebuie sa tina cont (in calculul lor) si de impedantele de iesire/intrare ale etajelor de amplificare din fata si de dupa ele.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

potentiometrul de la schema respectiva este liniar sau logaritmic?

Rezistenta de 12K inseriata cu C9 face ca intr-o anumita banda de frecvente un potentiometru liniar sa aiba o caracteristica foarte apropiata de cea logaritmica. Poti utiliza linistit si potentiometru liniar.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări