Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Volum digital cu TC9153P si PIC 12F629, 12F675

Piotr67

Postări Recomandate

Sunt mai multe implementari pe diyaudio, nu mai stiu sigur care este cit dect buna, am vrut si eu sa realizez asa ceva, dar nu am putut face rost de optocuploare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Piotr67

26

• Stefan

8

• nooob64

4

• briobit

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bag sama ca se pot confectiona astfel de optocuploare rezistive: http://sound.westhost.com/project53.htm

Ideea e sa gasesc fotorezistente de valoare peste 30k. Am sunat la magazinul Dioda de la mine din oras si mi s-a raspuns ca n-a auzit de fotorezistente si ca nici nu are asa ceva. :rade: :ras:

Insa, ca sa nu deviem de la subiect, ca suntem la sectiunea PIC-uri, ar mai fi interesant daca cineva cu experienta ar putea face un .hex pentru modificarea on/off-ului cu 12f629 sau 12f675 sa faca urmatorul lucru: cand tin apasat pe unul din cele doua butoane memorate ale telecomenzii, sa inceapa progresiv sa lumineze led-ul pana cand iau degetul de pe buton. Cu celalalt buton sa execut operatiunea inversa, adica sa se stinga progresiv ledul. Desigur, sa aiba praguri de maxima si minima luminozitate (stins). Treptele cat mai multe ca sa fie reglaj cat mai fin.

Ideea este sa comand cu acest led un optocuplor rezistiv care sa-mi faca volum up si down la amplificator.

Atasex .hex-ul pentru on-off cu 12f629 si 12f675.

Multe multumiri.

on-off 12f629.txt

12f675 on-off.txt

Link spre comentariu

Dar daca stau sa ma gandesc mai bine, ar trebui ca 2 leduri din 2 optocuploare rezistive sa fie puse in paralel pentru stereo sau configurat hexul pentru 4 butoane si 2 leduri sa am volum independent pe fiecare canal. M-as multumi insa si cu reglarea volumului pe ambele canale simultan. Multumesc.

Link spre comentariu

Mai bine potentiometre, crezi ca vei modifica volumul atit de des din amplificator? Oricum sursa de sunet conteaza cel mai mult, placile de sunet integrate chiar de de generatie noua nu pt face fata cerintelor hi-fi. Nu are rost sa construiesti sefeuri, potentiometru mono logaritmic la maxim 10 lei este arhisufucient pentru volum clar modificabil. Cine vrea cu adevarat hi-fi va alege o placa de sunet peste 300 lei/cd-player cu dac-uri pe masura.Eu cel putin modific volumul din software cu o placa de sunet cit decit performanta fata de cele integrate, si sunt multumit. Nu are rost sa investesti in chesti ultra hi-fi, numai daca ai incinte acustice gen Supravox sau altele.

Link spre comentariu

Stie cineva daca IR Light Dimmerul suporta sarcini inductive (traf)? Sau daca-l pot face sa-mi dimmeze un bec de 12v? Ar merge triacul la 12v ca? Ori un tiristor la 12v cc?

Link spre comentariu

Cineva cu experienta ar putea face un .hex pentru modificarea on/off-ului cu 12f629 sau 12f675 sa faca urmatorul lucru: cand tin apasat pe unul din cele doua butoane memorate ale telecomenzii, sa inceapa progresiv sa lumineze led-ul pana cand iau degetul de pe buton iar celalalt buton sa execut operatiunea inversa, adica sa se stinga progresiv ledul? Desigur, sa aiba praguri de maxima si minima luminozitate (stins). Ideea este sa comand un optocuplor rezistiv care sa-mi faca volum up si down la amplificator.

Ma poate ajuta cineva?
Link spre comentariu

Deci, nu ma poate ajuta nimeni. Ok, nu-i bai, o sa ma descurc eu in vreun fel.Pentru Dl. Stefan Nicolae: pe blog-ul dvs am vazut un led pwm cu 16F628. Se pare ca e ceea ce-mi trebuie mie, insa ati putea modifica asm-ul ca in loc de acele 2 push button sa raspunda la 2 taste de pe telecomanda ca si on-off-ul, cu implementarea in montaj, desigur, a TSOP-ului? Ori poate, sa-l portati pe 12F629 sau 12F675?Multumiri.

Link spre comentariu

nu stiu cum sa fac treaba cu invatatul telecomenzii dar poate incerc cand am timp, dupa cum am mai spus: nu ma pricep prea bine la programare si nici timp sa invat nu gasesc.O sa ma gandesc ce si cum se poate face.

Link spre comentariu

O sa ma gandesc ce si cum se poate face.

Multumesc mult. Cred insa ca am gasit eu rezolvarea, sa ma corectati daca gresesc: fac PWM-ul cu 16F628, iar in loc de cele 2 push-button pun contactele normal-deschise de la cele 2 relee de la on-off-ul cu 12F629 care il am facut si functioneaza. Si, asa cum ati mai spus si dvs cand am discutat pe mess, la tot acest ansamblu o sa existe 2 PIC-uri. Ledul comandat PWM de catre 16F628 o sa-l incapsulez cu o fotorezistenta pusa in paralel cu intrarea amplificatorului. Astfel, o sa obtin un volum comandat optic, fara zgomote de potentiometre. Ce spuneti?P.S. Numai ca, momentan nu dispun de un 16F628. :cry:
Link spre comentariu

Ideea era sa renunt la potentiometru ca sa nu bage zgomot. Nu prea se mai gasesc azi decat chinezarii de 2 lei care si noi paraie, maraie, fasaie, caraie, etc.

Eu imi amintesc ca acest circuit integrat imi introducea zgomot in momentul comutarii, auzeam niste mici "pic-pic-pic" cand trecea de la o treapta de volum la alta. In plus, avea putine trepte si mi se parea ca volumul este ori prea mare, ori prea mic fata de ce doream.Pentru volumul digital sunt o multitudine de variante, dar daca aveai aceste circuite...
Link spre comentariu

Eu imi amintesc ca acest circuit integrat imi introducea zgomot in momentul comutarii...Pentru volumul digital sunt o multitudine de variante, dar daca aveai aceste circuite...

Al meu circuit nu introduce niciun fel de pic sau clic, ori poate am ascultat eu la volum prea mic si n-am auzit. Cat despre variantele de volum digital, inca mai caut una cat mai simpla. E faina varianta de controller audio cu Atmega a lui Danzup, insa e prea complexa pentru pretentiile mele. Vreau doar volum nu si corectie de ton, fader sau selectia surselor.Multumiri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări