Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eSol - statie de lipit digitala

ciocead4

Postări Recomandate

salut, am facut-o de oaie :sparge: am terminat de facut statia, am programat atmega, toate bune.dupa circa 30 secunde vad ca ia foc :speriat , opresc repede dar prea tarziu.a luat foc LM2674 si din el sa dus si la atmega.toate acestea s-au intamplat pentru ca am uitat sa pun dioda D1.graba strica treaba.mentionez ca nu am gasit bobina de 150uH si am pus de 100uH.puteti sa imi explicati si mie ce sa intamplat de a luat foc?am dat iar comanda , nu ma dau batut. :bataie

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

salutputeti sa imi spuneti si mie cum se leaga firele la mufa?stiti ca la letcon sunt 5 fire si anume albastrumarorosunegrualbdaca puteti sa imi spuneti fiecare culoare la ce pin corespunde pe mufa.imi da eroare Err ca si cum nu ar fi bagat.multumesc!

Link spre comentariu

Atunci cand am desenat schema am incercat sa respect exact asezarea facuta de Weller, adica pe pinii 3-4 ar trebui sa masori rezistenta PTC-ului de aprox 20ohm la temperatura camerei, iar intre pinii 1-2 vei masura rezistenta de incalzire de aprox 7-8ohm. Verifica schema publicata, nu o sa fie greu sa identifici legarea corespunzatoare.Daniel

Link spre comentariu
Vizitator soni

Salutare. Sper sa nu radeti de mine dar toate bune si frumoase pana la faza cu microcontrolerul atmega164p. Pana aici as putea sa realizez proiectul cu cunostintele mele de electronica. Dar la faza cu programarea ma depaseste. Daca binevoiti sa-mi spuneti mai babeste cum reusesc sa scriu fidierul hex in microcontroler...ce soft sa folosesc,ce interfata pe ce pini se face...?? tine-ti cont ca nu am mai facut niciodata asa ceva.Dar vreau sa fac eu statia asta de lipit. As putea sa o cumpar cu 250 euro de la weller dar nu.. Vreau sa o fac eu.Pe moment folosesc o chinezarie de 15 euro. Am revenit la vechea mea pasiune ,lasata balta acum 10 ani cand am plecat din tara deoarece am un iphone 4s la care am rupto pista de la conectorul de la baterie. Cu pistolul meu nu reusesc sa fac lipituri la smd-uri.

Link spre comentariu

In schema publicata pe website, conectorul SV2 este pentru programarea microcontroller-ului in circuit (ISP). Conctezi un programator de AVR-uri acolo (ai programator?), scrii *.hex-ul si fuse bitii:"◾uncheck CKDIV8 since it comes activated by Atmel◾disable the JTAGEN which also comes activated by Atmel (fail to do so you will see several missing segments on LED display)"Daniel

Link spre comentariu

buna,am reusut sa termin si eu proiectul. :101 multumesc frumos pentru ajutorul acordat.o rugaminte mai am domnule daniel si anume:daca puteti sa specificati ca intr-un manual de utilizare, ce putem sa facem cu butoanele acelea.am inteles ca este un meniu settings.multumesc inca o data si numai bine!

Link spre comentariu

Statia de lipit merge in doua variante:1. Doar cu encoder: se seteaza temperature dorita din knob. Eu am construit variant asta si sunt multumit de functionalitate.2. Encoder + 2 butoane: este varianta construita de un prieten. Unul din butoane comuta temperatura intre niste preset-uri fixate in flash, celalalt buton salveaza in EEPROM valoarea dorita de user (reglata in prealabil din knob).Software-ul detecteaza automat variant construita si adapteaza functionalitatea asa cum am descries mai sus. Nici unul din cele doua butoane nu are vreo functionalitate ascunsa sau mod settings, eu doar am amintit in trecut ca in functie de interes as putea adauga si alte functionalitati ( ex: setare timp de intrare in stand-by, calibrare in 2 puncte).Ai avut timp sa testezi statia in lucru la PCB-uri? Cum merge?Daniel

Link spre comentariu

salut!am apucat sa testez statia, cu alte cuvinte am pus-o la lucru. :freaza: rezultatele sunt foarte bune, nu ma asteptam. :101 este o variatie mica pe ceea ce afiseaza disply-ul, 1-2 grade.am setat-o la 320 de grade si ea mai indica cand 319 cand 320 cand 321.nu am cu ce sa masor temperatura la varf, dar presupun ca nu sunt mari diferentele, din moment ce fludorul se topeste foarte bine, ma refer la cel cu plumb.cand intra in st-by nu mai afiseaza nimic pe display.sunt foarte multumit.stima!

Link spre comentariu

Revin in legatura cu st-by.Cand intra in st-by ramane la 100grade si palpaie usor.Nu am observat deoarece batea soarele si digiti de la displaysunt de culoare verde.Numai bine!

Link spre comentariu

Revin in legatura cu st-by.Cand intra in st-by ramane la 100grade si palpaie usor.Nu am observat deoarece batea soarele si digiti de la displaysunt de culoare verde.Numai bine!

Da, asa trebuie sa "sforaie" display-ul in stand-by. Sa o folosesti cu succes!Daniel
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

ciocead4 am o idee, acum sa vedem daca se poate implementa :). Azi citeam ceva articole despre imprimantele 3D si din una in alta am dat peste un modul foarte simplu care iti permite sa folosesti o termocupla de tip k in loc de termistor fara sa faci modificarii placii de baza. Modulul e cel din poze are un opamp din cate vad.Intrebare ..... nu merge facut un modul de genul asta la statia ta si un comutator care comuta intre letcon weller sau letcon non-weller cu termocupla k?

post-24493-139829705371_thumb.jpg

Link spre comentariu

@florinangeru:Din cate observ in poza atasata de tine acel PCB foloseste un AD597 care este circuit amplificator/conditionator specializat pentru termocuple J/K. Respectiv iesirea amplificatorului este in tensiune, nu in "rezistenta" variabila cu temperatura, deci ma indoiesc ca un astfel de circuit se poate folosi direct in schema statiei eSol pentru a putea adapta un letcon non-weller.Mai mult, pe langa caracteristica temperatura-tensiune (termocupla) sau rezistenta-tensiune, mai sunt alti parametrii care ar trebui modificati in software-ul eSol, inertia termica (influenteaza direct parametri PID), puterea termica (48W in loc de 80W influenteaza limitele min/max ale PWM-ului), zgomotul (influenteaza adancimea filtrului moving average), precizia/lineariatea senzorului (influenteaza formula de conversie din temperatura in indicatie digitala pe display).Una peste alta mie mi s-ar parea mai usor un redesign al statiei eSol pentru a putea functiona cu letcon-uri Pensol/Solomon, decat incercand altfel de adaptari. S-ar elimina astfel necesitatea folosirii unui AVR cu PGA intern (se poate pune un AVR mai putin "exotic" decat ATMEGA164), ar disparea circuitul de conversie curent-tensiune cu LM1117 si in locul lui s-ar pune acest AD597. Bineinteles, ar trebui modificat soft-ul asa cum am mentionat mai sus, dar in final s-ar putea obtine performante mai bune de precizie/stabilitate decat al altor statii de lipit prezentate aici pe forum. Totusi, dupa parerea mea, un astfel de efort pentru a obtine rezultate "perfecte" pe letcon-uri low-cost/low-performance nu se prea justifica... in final o statie de lipit obisnuita (cu termocupla) are precizie arhisuficienta pentru hobbystii din intreaga lume.Daca totusi cineva doreste sa faca acest "efort" de redesign al eSol pentru alte letcon-uri decat Weller, atunci voi ajuta bucuros o astfel de initiativa in special pentru partea de proiectare circuit si software... in limita timpului liber disponibil.Hope it helps,Daniel

Link spre comentariu

Ar fi utila o re-softare ca sa functioneze si cu letcon-uri Pensol/Solomon, eventual pe un AVR mai "comun" Atmega8 (nu cred ca are memorie suficienta) sau Atmega16, acestea fiind mai "accesibile" oricarui amator.Daca se poate realiza acest lucru si numai daca ai timp de modificari/testari, as fi tentat si eu de statie, am ceva Atmega 8 - 16 (smd-uri) prin sertare, care stau degeaba.Eu unul ma ofer voluntar pe partea de desenare/proiectare cablaj, tot in limita timpului disponibil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări