Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eSol - statie de lipit digitala

ciocead4

Postări Recomandate

La pagina 6 cineva a facut statia in discutie cu trafo 1x24 v i sa dat un alt hex pentru ca nu era stabila si nu a mai raspuns  "@yo8tjj: in cazul instabilitatii tale as investiga zero cross detection-ul. In trecut am avut ceva probleme pe o statie cu traf 1x24V" de asta am intrebat daca a facut cineva statia si functioneaza cu trafo 1x24v

Link spre comentariu

@Daniel

Se poate publica documentatia pentru varianta imbunatatita a statiei?

Presupun ca mai sunt colegi interesati.

Multumim mult pentru acest proiect.

Link spre comentariu

Salut,

raspund cu intarziere, intru foarte rar pe forum :(.

Vechiul setup a avut ceva probleme la functionarea pe traf 1x24V, circuitul zero cross detection foloseste un prag de comparare prea scazut (0), iar comparatorul analogic nu functiona in parametrii. Cu vechiul HW un workaround testat pe un exemplar al statiei la 1x24V a fost sa folosim o dioda normala cu siliciu (Vf >0.7V) in locul celei Schottky (Vf>0.2).

Pe noul HW prezentat cu cateva post-uri in urma, cei doi pini ai comparatorului analogic sunt inversati, acest lucru permite folosirea referintei interne (bandgap?) drept prag de comparare pentru ZCD, testele facute au fost pozitive (totusi am folosit transformator 2x24V).  Datorita acestei modificari HW noua versiune de SW nu este direct compatibila cu vechiul PCB, dar avand in vedere ca imbunatatirile sunt multiple (SW si HW) recomand construirea ultimei variante.

Referitor la publicarea ultimei variante, o sa postez in urmatoarele zile fisierele necesare ... trebuie  sa obtin niste acorduri de la colegii implicati :).

Sper sa ajute,

Daniel

Link spre comentariu

Salut,

asa cum am promis revin cu fisierele necesare construirii ultimei variante de statie eSol.

Pentru schema:

• aveti in vedere ca pare mult mai complexa decat prima varianta, dar complexitatea vine de fapt din optiunile diferite de populare. Colegii au decis sa prevada posibilitatea folosirii mai multor solutii pe acelasi PCB, de exemplu SMPS-ul poate fi LM2674 sau B5973D. Voi puteti decide ce optiuni populati pe PCB, toate variantele au fost testate deja pe exemplare ale statiei (am construit deja mai mult de 10 exemplare ale noii statii)
  • unele imbunatatiri pot fi omise: de exemplu LED-ul de power ON nu e esential avand in vedere ca se ilumineaza afisorul
  • pentru circuitul de zero cross detection, nu e nevoie sa populati nimic pe intrarea ACI0, softul actual foloseste referinta interna pentru comparatorul analogic

Pentru software:

• meniuri noi: standby time, standby temperature, OFF time, brightness setup. Toate sunt accesibile apasand pe butonul encoder-ului intr-o secventa inel. Valorile setate sunt automat salvate in EEPROM dupa cateva secunde de la stabilirea ultimei valori
  • meniu de calibrare in 2 puncte: e accesibil daca proniti statia cu butonul encoder-ului apasat. Valorile implicite sunt atent calibrate de mine cu un termometru specializat pentru varfuri de letcon, modificati calibrarea doar daca aveti certitudinea ca dispuneti de echipament mai bun sau daca vi se pare ca diferenta de temperatura ar fi neobisnuit de mare
  • drive-ul MOSFET-ului se face in "multiplii" de perioade nu in fractiuni de perioada. Ar trebui sa remarcati o reducere in zgomot (tiuit) de comutatie
  • viteza de incalzire este un pic ridicata, din masuratorile mele aprox 25% mai rapida decat pe vechea varianta
  • parametrii PID-ului sunt optimizati, eu am observat un overshoot de max 2C la setarea unei noi valori. In general stabilitatea temperaturii este mai buna decat la vechea varianta.
  • imbunatatiri multiple in software: OS, achizitie ADC, cleanup general, comentarii, etc. Momentan codul sursa nu-l pot publica, dar daca flash-uiti hex-ul atasat nu ar trebui sa aveti nici o problema.

PCB:

• fisierul pdf primit de la colegi are 9MB, forumul nu-mi permite sa atasez fisier asa de mare. Daca sunteti interesati de acest fisier spuneti-mi cum sa vi-l trimit

Sper sa ajute,

Daniel

WSP80 DIGITAL SOLDERING STATION - Schematic.zip eSol_be.hex

Link spre comentariu

Multumiri din nou Daniel. Abia astept sa ma apuc de treaba.

Pentru fisier PCB este ok daca iti transmit adresa de email pe mesaj privat?

Gmail suporta atasament de 9MB din cate stiu.

Link spre comentariu
1 hour ago, skipper said:

Multumiri din nou Daniel. Abia astept sa ma apuc de treaba.

Pentru fisier PCB este ok daca iti transmit adresa de email pe mesaj privat?

Gmail suporta atasament de 9MB din cate stiu.

Da, trimite-mi adresa de gmail pe privat si atasez pdf-ul.

Ai in vedere ca eu nu m-am ocupat de fabricarea PCB-ului dupa fisierele astea, colegii mei au trimis Gerbere la un producator (cred ca in China) si am primit placi realizate profesional.

Daniel

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salutare,

revin cu fisierele Gerber solicitate de cativa useri... le gasiti atasate.

Aveti in vedere ca eu nu m-am ocupat de trimiterea fisierelor la producator in China, asa ca nu stiu cum puteti verifica daca sunt bune. Totusi, colegul care le-a generat a trimis fisierele la producator si a primit PCB-urile bine executate.

Sper sa va ajute,

Daniel

PCB manufacturing information.zip

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Hello Daniel

Could You send me please, source code for  eSol_v4.1.hex (for first version of Weller DIY station)?
I tried to compile hex file from attached source code from this topic, station works but with some problems (pressing temperature button causes switches hung-up display).
If You can’t send me source code, could You compile  eSol_v4.1.hex with some modification (sleep time 60 minutes, and 4 preset temperatures 365, 375, 385, 395 celcius degrees)?

Best Regards

Michal

Edit moderator: Colegul (din Polonia) ar dori codul sursă pentru eSol varianta 4.1 (prima versiune a staţiei Weller ?).A încercat să compileze fişierul hex din codul ataşat pe forum, dar staţia merge cu unele probleme, apăsarea butonului de temperatură cauzează unele blocaje ale displayului.

Dacă nu se poate posta codul, s-ar putea să-i compilaţi hexul versiunii 4.1 cu unele modificări (timpul sleep la 60 minute) şi preseturi de temperatură la valorile de 365, 375, 385, 395 grade ?

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări