Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire tranzistori Ge SFT337

hoitu1983

Postări Recomandate

Mea culpa, am uitat sa precizez ca la cei rusesti este altfel cu marcajul. De fapt rusii au facut nota discordanta cam in toate, si au avut propriile standarde.

La tranzistorii rusesti de mica putere, colectorul este la carcasa metalica si terminalele sunt in linie. (E/C/B)

La cei romanesti sau alte tipuri, terminalele sunt pozitionate in triunghi, si privit din partea terminalelor notatia este C/B/E cu baza in partea dreapta, colectorul jos (marcat si cu punct colorat), iar emitorul sus.

La tranzistorii rusesti cu care am lucrat eu, punctul era marcajul de emitor la cei de radiofrecventa, gen P401,402, 403.

La joasa frecventa (MP39, 40, 41 sau MP35 npn) baza era la capsula (terminalul de "la mijloc") iar emitorul si colectorul dupa regula, privind dinspre terminale: sus emitor, baza la dreapta, jos colector (ca descrierea la tranzistorii romanesti). Oricum, cu ohmetrul se identifica baza (altadata se utiliza cu acelasi succes becul de lanterna si bateria de 4,5 volti!), emitorul si colectorul trebuind a ramane de identificat. Tranzistoarele din aceasta generatie mie nu mi se par a fi deosebite (germaniul avea un curent rezidual cu minim 3 ordine de marime mai mare decat siliciul (adica de cel putin 1000 de ori!), fiind MULT mai zgomotos!!

A nu se confunda cu tuburile care "suna" mai placut desi sunt MULT mai neliniare decat tranzistorii din cauza ca mecanismul lor de conductie favorizeaza armonicele PARE, la care urechea umana e mult mai putin sensibila decat cele impare, produse de neliniaritatile mecanismelor de conductie in semiconductoare...

Succes!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hoitu1983

6

• ex.escu

3

• zal

2

• mila

2

Top autori în acest subiect

Păi, exact asta e legenda, cică sculele cu trz pe Ge ar suna cam ca cele cu lămpi, fiind construite şi într-o perioadă comună celor două tehnologii. În realitate e vorba de curbele specifice de corecţie folosite în acei ani, din cauza difurilor mult mai rigide la joase şi slabe la înalte. În ziua de azi e anacronic să construieşti de la zero un amplif cu trz pe Ge. Cel mult experimentezi senzaţiile bunicului electronist.

Link spre comentariu

Nu se mai apuca nimeni (cred) sa incerce hi-fi pe Ge.In cazul meu de ex(instrument muzical) un etaj pe siliciu schimba comportamentul armonic si sunetul se modifica. (Chiar daca apoi e captat din difuzor si introdus in lantul de amplificare modern)

Link spre comentariu
Păi, exact asta e legenda, cică sculele cu trz pe Ge ar suna cam ca cele cu lămpi, fiind construite şi într-o perioadă comună celor două tehnologii

Nu este o legenda, cel putin pentru urechile mele.

...În realitate e vorba de curbele specifice de corecţie folosite în acei ani, din cauza difurilor mult mai rigide la joase şi slabe la înalte

Te contrazic, am testat comparativ un amplificator pe germaniu si unul pe siliciu pe boxe vechi si pe boxe mai noi. Este diferenta mare de sunet intre germaniu si siliciu.

În ziua de azi e anacronic să construieşti de la zero un amplif cu trz pe Ge. Cel mult experimentezi senzaţiile bunicului electronist.

Din pacate, asa este. In primul rand sunt tot mai putini cei care mai construiesc ceva si in al doilea rand componentele active pe germaniu sunt greu de gasit.

Link spre comentariu

Unele din diferente se datoreaza faptului ca ,la deschidere,tranzistoarele cu germaniu sunt mai "lineare"decat cele cu siliciu(conteaza alura curbei),genereaza mai putine armonici,etc.Asa ,in linii mari,pastrand proportiile, ar fi ca o comparatie intre mos-fetii laterali si cei verticali.Are si germaniul dezavantajele sale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări