Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IR2153--cum l-ati folosit

Vizitator

Postări Recomandate

Revin cu un update, am inversat legaturile la un traf iar acum tensiunile in gol sunt perfect egale, am shimbat si bobina din secundar pe care am confectionat-o dintr-un tor alb-galben bobinata cu sarma de 1.2 . La aprox 4a trasi din sursa tensiunea  pe capete a scazut la 30v iar bobina a inceput sa scoata fum, saraca de ea avea vreo 230de grade.

Link spre comentariu

Reaper, miezul galben NU este bun pentru tensiuni mai maricele de 20V si pentru frecvente peste 30-40kHz, se incing in draci.

Incearca sa faci bobina de iesire pe miez cu terminatia -2, rosu, gen micrometals.

Ce frecventa ai la PWM?

Link spre comentariu

Leco termina-te cu -2 al tau, aici nu e amplif clasa D, nu exista absolut nici un motiv pentru care torul -26 sa nu poata fi folosit, doar pentru ca tu nu intelegi anumite chestii, nu inseamna ca trebuie sa induci si pe altii in eroare.

@The_Reaper, torul este T106-26, cu D=26,9, d=14,5 si H=11,1. Cu doar 9 spire inductanta e pe la 7,5uH, nu cred ca se pune problema pierderilor mari in miez, inductia in miez este sub 0,1T, pierderile ar trebui sa fie destul de mici ( conform calculelor mele undeva pe la 100mW/Cm^3 ) adica sub 0,5W in tot miezul ( sper sa nu fi gresit in calcule )... adica ceva nu se leaga, ori ai dat ai multe spire, ori nu ala e miezul, ori poate sarma folosita e prea subtire, desi ma indoiesc ca s-ar incalzi asa mult.... As zice sa incerci cu mai multe spire ca din ce imi dau seama cu sarcina de 4A inca nu intri in CCM la bobina, deci dB este mare in miez, incearca 15-20 de spire.

PS: Mai exista si posibilitatea ca torul sa fie unul cu probleme daca s-a incalzit foarte tare, incearca un altul si vezi daca se comporta la fel.

Link spre comentariu

Si i-ai inversat la una capetele ? Conteaza sensurile intre ele , cam ca la un traf de retea care are primarul din 2 bobine separate si inseriate incorect se comporta ca un scurt

Bineinteles poate fi si ferita necorespunzatoare , dar conteaza si sensul

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Leco termina-te cu -2 al tau, aici nu e amplif clasa D, nu exista absolut nici un motiv pentru care torul -26 sa nu poata fi folosit, doar pentru ca tu nu intelegi anumite chestii, nu inseamna ca trebuie sa induci si pe altii in eroare.

Marian, iti arat la smps-ul meu, sau la orice alt smps half bridge, coboritior de la 220 Vac la mai mult de +/- 30Vcc in secundare, ca folosesc tor galben cu alb (-26) mare, in 20 secunde IA FOC, uneori si fara sarcina.

Pun apoi pun tor Micrometals -2 si functioneaza rece, si la 20A in circuit.

Ambele aceeasi inductanta, pe miezul galben intra chiar mai putine spire pentru aceeasi inductanta, avind permeabilitatea mai mare decit -2.

Ce zici de asta?

Tor cu probleme?

Hai ca ai fost amuzant aici, acel tor a functionat cindva intr-un smps chiar daca e chinezarie atit smps-ul cit si torul, dar a fost folosit in scop adecvat, torurile nu se deterioreza in timp si nici nu prea isi schimba proprietatile  feromagnetice.

Nu-i mai introdu tu pe altii in eroare doar pentru faptul ca NU ai lucrat cu Micrometals -2.

The Reaper, daca iti platesti curierul, iti trimit eu gratuit 2 miezuri Micrometals.

Bobinele vor lucra RECI, si la 20A in secundar, daca folosesti sirma corespunzatoare ca diamentru sau sectiune pentru curentul cerut.

Link spre comentariu

Leco nu am chef de polemici cu tine si nu am nevoie sa-mi arati nimic, sa-ti intre bine in cap asta, e inutil un test atata vreme cat nu te intereseaza teoria care sta in spatele lui, tu cu manutele tale ai declarat ca nu te intereseaza teoria asa ca rogu-te nu induce si pe altii in eroare, aici chiar se face curatenie unde este cazul-Iti promit.

Reaper poate suna redundant insa intr-adevar atunci cand ai 2 inductante distincte pe acelasi tor, atunci fazarea corecta este esentiala, si fazarea corecta mareste inductanta de 4 ori, ceea ce mareste inductia in miez, dar ar trebui sa reduca variatia de inductie, si asta cauzeaza pierderile in miez, adica variatia de curent, nu si curentul continuu. Nu sunt sigur dar pare a fi T130-26 acel miez, si cu cele 9 spire ai cam 10,5uH, variatia de curent asa cum e el este foarte mare, iti trebuie o sarcina mult mai mare ca sa intrii in CCM, daca variatia de curent este mare atunci si pierderile is mari. Mergi cu 2 toruri separate, poate chiar T106-26, incearca cu cate 20 de spire fiecare, vezi ce obtii asa. Cu 2 toruri separate, nu mai ai treaba cu fazarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări