Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IR2153--cum l-ati folosit

Vizitator

Postări Recomandate

Da, iar campul magnetic se concentreaza in miez, deci unde se stocheaza energia?

Sau hai sa o luam altfel, avem formula:

Posted Image

Am bobinat 50 de spire pe o carcasa de ETD39 si am masurat 22uH, am pus si miezul si apoi am masurat 7,88mH. Ok avem 2 valori ale inductantei, hai sa le punem in formula cu un I ales aleatoriu, sa zicem 2A.

Fara miez:

Posted Image

Cu miez:

Posted Image

Deci Mircea, unde spuneati ca se stocheaza energia?

Link spre comentariu

Mariane , iartă-mă că intervin . Afirmația asta cu energia stocată în miez este în contradicție cu toate discuțiile alea despre putere și secțiune .

Ba , fiindcă vorbim de flyback , am putea spune că energia este stocată în întrefier ! Mai precis în câmpul magnetic de acolo .

Link spre comentariu

Marian, nu ai citit documentatia pusa de mine.

Gap energy

Because air has a permeability in the order of 103 times lower than ferrite it so happens that the gap often accounts for almost all the reluctance seen by the magnetic field, leading to an interesting property of practical gapped cores: the gap contains nearly all of the field energy.

You may think it strange that energy should prefer to reside in thin air rather than the core material. If so, consider again the current flow analogy developed to explain the method of soothing an overloaded core. Energy dissipation (ie power) in a resistor is given by P = R × I2. The current flow, I, is the same all round the circuit: the battery, the load and the added ballast resistor all carry it. Clearly, then, the power dissipation in the two ohm resistor is twice what it is in the one ohm ballast.

Although the reluctor analogues dissipate no power they do store it -

W = ½ Rm × Φ2
Equation AGB

To a reasonable approximation, you have the same flux, Φ, 'flowing' round all parts of the inductor: the windings, the core and the air gap. This means that the greatest energy storage takes place in the larger 'reluctor'. For all but the shortest of gaps it is the air which has more reluctance.

The reason this is worth stressing is that you may usually equate the energy in the gap with the total energy possessed by the inductor -

WL = ½ L × I2
Equation AGC

Also, you should not be surprised to learn, there is, for every core type, a limit to the amount of energy that may be stored. In the next section you will discover that there is an optimum air gap length, lO, which will deliver that energy. 

Testul facut de tine nu este relevant pt ca nu ne-ai demonstrat ca la 2A miezul nu este de mult in saturatie.

Si mai trebuie apelat la o logica simpla: daca flyback are intrefier inseamna ca trebuie sa aibe un rol in acumularea energiei.

Asa ca formularea lui Mircea, chiar daca prin citat, este corecta.

Pana am pregatit interventia, UDAR a spus acelasi lucru intro fraza.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

UDAR interventiile tale sunt oricand binevenite, sper ca stii asta, si cred ca stii ca nu este vorba despre o contradictie, pentru ca stii ca la flyback nu vorbim despre un traf, in rest ai dreptate, energia se stocheaza in intrefier.

Miticamy aveti dreptate ( ca de obicei ), corect este spus ca energia se stocheaza in intrefier, stiam asta pentru ca am citit asta candva intr-o lucrare mai demult, insa ceea ce am dorit eu sa demonstrez este ca acel camp magnetic este concentrat de catre miez, adica la flyback trebuie intrefier pentru a evita saturatia, dar trebuie si miez pentru a evita niste inductori ( sau hai sa zicem "traf" ) nejustificat de mari... Poate ca este un mod nepotrivit de a privi lucrurile, nu stiu, daca este eronat atunci e greseala mea, mi-o asum si-mi cer scuze pentru ea.

Link spre comentariu

Si eu am folosit de multe ori expresia "energia inmagazinata in miez", miez considerand insa un ansamblu din care facea parte si intrefierul. Cand foloseam expresia urmaream de fapt sa transmit alte mesaje si consideram ca aceasta inexactitate nu influenteaza ceea ce aveam de spus.

Eu am vrut sa scot in evidenta altceva. Miezul de care spuneai bobinat cu 40 spire sigur va fi in saturatie la 2A, asa ca ai facut o comparatie incorecta intre 2 bobine.

Daca faceai un test cum am eu multe la "totul despre surse" si aratai ca la 2A miezul nu se satureaza, alta era demonstratia cu formulele cu energia inmagazinata.

Am pus de curand si pt @nel65  oscilo. cu EI33 si curentul de magnetizare era de aprox 100mA. Asa ca 2A drept curent de magnetizare este enorm, nici traful din invertorul de sudura nu are atat. Am un invertor parasit, poate masor la el curentul de mers in gol.

Uite, am gasit traful ATX. La 200mA la varf este deja in saturatie Posted Image

Link spre comentariu

Cei 2A, erau o cifra aleasa total aleatoriu care conta mai putin, la fel de bine puteau fi 20mA sau 2mA si diferenta tot ar fi fost la fel de mare, pe asta doream sa se puna accent, si nu pe acel curent... In fine nu mai conteaza, aveti dreptate Dvs, am gresit eu si-mi cer scuze.

Link spre comentariu

Testul facut de tine nu este relevant pt ca nu ne-ai demonstrat ca la 2A miezul nu este de mult in saturatie.

Si mai trebuie apelat la o logica simpla: daca flyback are intrefier inseamna ca trebuie sa aibe un rol in acumularea energiei.

Riscanta afirmatie!

Stii ca Marian nu crede in saturatia miezului.

Sau poate s-a lepadat de satana si acum crede.

Link spre comentariu

Mircea esti offtopic, si nici macar n-ai citit tot:

Cei 2A, erau o cifra aleasa total aleatoriu care conta mai putin, la fel de bine puteau fi 20mA sau 2mA si diferenta tot ar fi fost la fel de mare, pe asta doream sa se puna accent, si nu pe acel curent... In fine nu mai conteaza, aveti dreptate Dvs, am gresit eu si-mi cer scuze.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sant alte sectiuni pt calculul trafului, facem varza topicurile.

Eu l-am deschis ca sa vina aici cei cu realizari practice si eventual sa spuna ce probleme au intampinat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări