Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IR2153--cum l-ati folosit

Vizitator

Postări Recomandate

Nu sunt cu intrefier ca le-am luat de la surse atx half bridge chinezesti

Alea cu intrefier sunt la sursele flyback si sunt facute de firma gen Delta electronix, FSP Group etc

In general sursele care se folosesc in unitatile de calculator OEM merg in flyback

Link spre comentariu

Alea cu intrefier sunt la sursele flyback si sunt facute de firma gen Delta electronix, FSP Group etc

In general sursele care se folosesc in unitatile de calculator OEM merg in flyback

Ma bucur ca ai inteles teoria, merita timpul pierdut de Smilex mai ales ca a reluat si completat efortul de aici si pe alt forum.

Link spre comentariu

Am avut ocazia sa repar multe surse de calculator, incarcatoare etc. si facand asta am observat ca, deobicei, unde sunt puteri mici pana in 200-250w se foloseste topoligia flyback, adica in sistemele astea OEM si cam tot ce inseamna incarcatoare laptopuri, telefoane, tablete, monitoare, televizoare LCD mai ales astea vechi CRT sunt numai flyback

Link spre comentariu

Si cum se face ca si eu am reparat multe surse de calculator si nu am intalnit nici macar o sursa ATX flyback. Una singura mi-a atras atentia cand am recuperat niste componente, dar nu a venit la reparat ca sa o iau mai serios in seama.

Si nu amesteca ATX cu alimentatoare si surse TV pt ca sant categorii diferite de consumatori. Am mai pus eu impartirea functie de putere.

Posted Image

Oricum daca mai ai din intamplare o sursa ATX flyback (sau mai multe) niste poze cu placa ne-ar edifica.

Asta nu inseamna ca nu ai intalnit niste cazuri particulare iar eu am inceput mai tarziu cu sursele de calculator, prin 96. 

Link spre comentariu

Impartirea functie de putere, parca nu regaseste si in realitate, cel putin la puteri mari. Exista surse industriale forward, semipunte, punte, la puteri mult peste cele din tabel.Revenind la IR2153, spre a reduce cat mai mult diferenta dintre tensiunea in gol si cea in sarcina, datorata si deadtime, e de preferat o frecventa cat mai mica si/sau folosirea IR21531, care are deadtime jumatate fata de IR2153.

Am pus inductante imediat dupa redresarea secundarului se vede si in ultima poza pusa de mineN-am facut nici-o susa fara acele inductanteFiind pana in 50khz folosesc inelele alea de pulbere din sursele ATX, le-am bobinat cu 2x33uH masurate cu puntea LCN-am nici un fel de problema cu sursa in restMai am putin de tatonat la snubberul din primar ca se cam incalzeste rezistenta la ciocurile alea inalte, poate le mai domolesc putin, in sarcina am vazut ca sunt accentuatePoate mai e si din cauza trafurilor economic bobinate de chineziDaca am timp o sa bobinez eu un ETD39 sa vad daca mai am spike-urile alea mari

N-am vazut snubbere pe redresare si cred ca din cauza asta ai acolo oscilatii, nu din cauza trafului. Merg puse si diode transil, dar daca ai diode te tensiune mare, cred ca merge si fara una si fara alta. Editat de giongiu
Link spre comentariu

Teoretic, rezistenta din poarta, nu se poate micsora oricat, ci functie de tensiunea de alimentare a driverului si curentul maxim suportat de acesta. De ex, pentru 15V si 1A,conform legii lui Ohm, rezistenta n-ar trebui mai mica de 15R.Cum varful de curent de 1A, e foarte scurt, merge si o rezistenta ceva mai mica. Desi IR2153, nu poate nici 1A, eu am folosit si 10R. Daca vrei timpi mai buni, folosesti drivere mai potente, de 2,6,9A,etc, astfel poti folosi rezistente mai mici.

Link spre comentariu

Azi am mai facut niste teste

Am scazut freczventa de la 44khz la 30khz si acum nu mai scade tensiunea foarte mult in sarcina

Daca la 44kh aveam in sarcina de aprox. 3A o tensiune de 98v, acum la 30khz daca pun o sarcina de 6A am la capetele ei 100Vcc

Cred ca trafurile astea au fost folosite la o frecventa de pana in 30khz si probabil cand cresc frecventa cresc destul de mult pierderile

In prima poza am sarcina de 6A conectata

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Nu cred ca tensiunea are legatura cu pierderile.

ATX lucreaza pe la 28---33khz, numai cateva chinezisme mai noi am vazut spre 40khz.

Tensiunea creste deoarece perioada este mai mare iar timpul de blocare este constant, deci procentual Toff este mai mic.

Link spre comentariu

Acum ca am tinut sursa mai mult in teste am observat ca miezurile trafurilor sunt caldute pe undeva la 51 de grade fara sarcina conectata, asta apropo de ce ma intreba @nel65 intr-un alt topic in legatura cu trafurile ca sunt bobinate pentru surse cu reactie

In poza de mai jos nu am mai conectat sarcina si parca arata mult mai bine forma semnalului acum la 30khz 

Posted Image

Asa arata la 44khz semnalul fara sarcina 

Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am zis ca zilele astea o sa pun niste poze de la o sursa flyback

Posted Image Posted Image      Posted Image

In prima poza se observa pe eticheta ca sursa are un maximum de 185w

In a doua poza se observa ca sursa e facuta cu GM3845 care nu e nimic altceva decat un UC3845

In a treia poza se observa pe placuta verticala TOP244 tot un flyback, placuta reprezinta doar partea de +5Vst/by

Pe linie cu acest TOP se vede locul unde vine singurul mosfet de putere, l-am scos eu ca mi-a trebuit in alta parte

Tot in prima poza se vede si un traf mai mic prins de carcasa si care reprezinta PFC-ul pasiv al acestei surse

Asemenea surse am vazut o gramada, unele le-am reparat altele le-am defrisat cum e asta din poze

Domnule @miticamy, asta nu e o sursa flyback sau am incurcat eu borcanasele ?

Editat de maxente
Link spre comentariu

Fara o schema cit mai completa a partii de putere sau macar cu fazarile trafului, nu se poate spune sigur ca este flyback sau forward.

Mai mult, avind in vedere ca este folosit un 3845 care are duty cycle de maxim 50% (cum se cere la forward) este mult mai probabil ca sursa sa fie un forward pt ca la una flyback s-ar fi folosit un IC cu duty cycle maxin mai mare de 98% gen UC3842 sau UC3843.

Pe iesiri, dupa diode, nu are si un tor de ferita bobinat cu mai multe infasurari?

Iar diodele nu sint diode duble la care una din diode este conectata ca in poza?

post-178603-0-28554200-1436778624_thumb.png

Aceasta este configuratia de iesire de la forward....la flayback este o simpla dioda....

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări