Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IR2153--cum l-ati folosit

Vizitator

Postări Recomandate

Elimina protectia cu tiristor simulat (pentru teste), sunteaza electroliticii de 680uF cu cite un nepolarizat de 2,2uF/400Vdc, si fa ce am spus mai sus.

Zi daca ai reusit sa imbunatatesti ceva si apoi re-cupleaza protectia in actiune, si zi ce se intimpla.

Pe perioada testelor recomand alimentarea circuitului din un alimentator separat, stabilizat de 12V 0,2A.

Link spre comentariu

Plus ca in cazul de fata au 2 trafuri in paralel unde situatia se complica un pic. Pot spune ca varianta lui Maxente nu mi se pare tocmai corecta in cazul in care trafurile nu sant perfect identice.

Da, eu am folosit trafuri identice. Avand multe surese defrisate am reusit sa gasesc destule perechi de trafuri atx cat sa fac 4 surse cu IR2153

Imi cer scuze daca am lasat vreodata sa se inteleaga ca sunt vreun destept in ale electronicii, mare lucru nu stiu nici eu si recunosc ca foarte multe le-am invatat din forumul asta, mai ales la partea de comutatie 

Link spre comentariu

Elimina protectia cu tiristor simulat (pentru teste), sunteaza electroliticii de 680uF cu cite un nepolarizat de 2,2uF/400Vdc, si fa ce am spus mai sus.

Zi daca ai reusit sa imbunatatesti ceva si apoi re-cupleaza protectia in actiune, si zi ce se intimpla.

Pe perioada testelor recomand alimentarea circuitului din un alimentator separat, stabilizat de 12V 0,2A.

S-a inbunatatit considerabil functionarea sursei, am ajuns la o frecventa de 25khz, si se pare ca functioneaza foarte bine,nu mai tacane,nu mai tiue traful si tensiunea scade 3v pe ramura.

Cu protectia inca nu am rezolvat nu am torul potrivit, dar dupa ce fac rost de tor o sa vad si cu protectia ce voi face, 

Multumesc.

Link spre comentariu

Am pus acei capacitori, dar nu am avut 2,2 am pus de 1uf, Am lasat alimentarea din schema uitasem sa alimentez separat,dar functioneza ok, oricumnu fac alimentarea integratului separata deci tot asa ramane.

Momentan cam atat.

Link spre comentariu

Ca s-a tot vorbit si incriminat la nesfarasit intarzierea de 0,5uS de la SG3525 dintre momentul cand pinul 10 este actionat si momentul off al iesirilor, propun o analiza simpla a schemei postate aici:

http://www.elforum.info/topic/64066-ir2153-cum-l-ati-folosit/?p=1287651

Ca ea sunt tot soiul de variante, diferente mari nu sunt, si totusi sunt destul de populare si totodata confirmate. Si fac referire la protectie care este una cu stop, un traf de curent la care nu se specifica raportul de transformare, dar mai mult de 0,2A in secundar n-ai nevoie si nici nu prea ai cum. Tiristorul simulat se amorseaza la cca 0,65V in baza NPN-ului, la astia se mai adauga inca 0,65V pentru dioda si in principiu, condul de 1u trebuie sa se incarce la 1,3V pentru a amorsa tiristorul, un condensator de 1u in cat timp se incarca cu 0,2A la 1,3V? Tiristorul o data amorsat trebuie sa descarce 100u de la 15,6V cat este Vclamp pana pe la 8V cat este UVLO, adica 7,6V, avem inseriat cu acel tiristor simulat un led, deci nu poti trage mai mult de 15-20mA prin el, si va intreb, in cat timp se descarca 100u cu 20mA, 7,6V? Oricum ati da-o sunt deja cateva cicluri, si nu iau in considerare intarzierea cu care iesirile fac off de la momentul interventiei UVLO, intrebarea s-ar pune, la cat creste curentul in timpul asta pana apuca sa faca off integratul?

Revenind la subiect, Costy, condensatorii de 200V sunt noi sau recuperati?

Link spre comentariu

Exact.Multumesc pentru ajutor.

Poate acum inteleg si altii cind am spus ca suntarea lor aduce beneficii, si poate isi dau seama de ce gasesc in diverse surse, condensatorii "de pe 220" umflati...

Link spre comentariu

Citat: si poate isi dau seama de ce gasesc in diverse surse, condensatorii "de pe 220" umflati...Am gasit la multe surse ATX (in tv si monitoare sant cond la 400V) cond de 200V umflati si credeam ca am gasit explicatia. Aflu la 6X ani ca alta este explicatia. Ai putea sa detaliezi pt un biet batran?

Link spre comentariu

Iertare , dar asta e o mare eroare ! Sau cel puțin o uriașă exagerare .

La 50kHz un condensator de 0,22µF are o reactanță de peste 14Ω. Chiar având ESR = 0 , tot rămân 14Ω. 

Un electrolitic de 220µF/250V LoESR are 0,3-0,5Ω. Dacă e ”normal” are 1-2Ω cel mult . 

Totuși , șuntarea electroliticilor cu nepolarizați ( ceramici , de multe ori ) se face dar din alte motive și în anumite scheme . Nu am văzut asta în nicio schemă de sursă AT/ATX , de pildă.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eu am vazut , intr-o Seasonic, intr-o Corsair, intr-o Antec de 1200W.

Marea majoritate a surselor NO NAME, au condensatori NO NAME, cine se respecta, face treaba calumea.

In sursele mele pe partea de 230V dupa redresare, nu am pus decit BHC-uri, poate de aia si functioneza calumea?

Oricum la mine nu exista "mediana" pe electrolitici.

Am vazut gramezi de surse "ATX " de citeva sute de grame cu electrolitici umflati (mai ales cind iesirea catre traful smps se face "din mediana" pe condensatorii respectivi), si tot curentul de frecventa mare trece "prin ei".

La sursele care se respecta, n-am vazut asa ceva, mai un circuit pfc dus sau mos-ul de comutatie, dar electrolitici umflati, NEVER.

Oricum nu e treaba mea, dar, de ce nu ati intervenit pina acum sa-l ajutati pe baiatul asta sa faca sursa sa functioneze mai bine si tot Leco a facut-o, si cu succes?

Ai?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări