costyy86 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Nu credeam vreodata ca cineva va face SMPS fara sa inteleaga fazarea trafului. Nu am spus ca nu am inteles, practic a fost o mare greseala ce e adevarat, dar din neatentie, si sa nu imi spuneti ca in toata perioada de cand practicati electronica fie ca meserie sau ca hobby, nu a-ti facut greseli doar din neatentie, chiar daca spuneti ca nu eu tot nu cred, suntem oameni, este normal sa gresim,important este sa invatam din greseli. Nu e primul SMPS facut, dar este printr-e putinele simetrice,in general am facut cu tensiuni simple.Am citit mult pe forum si am fost ajutat pana am reusit sa fac prima sursa si sa inteleg cum se calculeaza numarul de spire la un traf, am fost ajutat in special de @marian, caruia ii multumesc, Apreciez ceea ce faceti si pentru ceea ce stiti, dar cred ca un sfat util sau o abtinere era mai ok decat un comentariu care nu isi are rostul. Imi cer scuze daca v-am ofensat cu ceva dar nu asta a fost intentia mea. Stima. Nu are legatura fazarea primar fata de secundar. Primarul este primar, si este separat de secundar(e) Secundarele trebuiesc inseriate fazat pentru a obtine o tensiune simetrica +/- fata de masa, dupa redresare si filtrare, preferabil sa fie bobinate bifilar, adica ambele fire simultan, pentru a nu avea diferente intre infasurari deoarece circumferinta ferestrei de bobinaj creste simultan cu numarul de spire (se ingroasa). Bobinezi numarul spirelor in secundar iar apoi le legi in serie ca in attachment. Eu asa bobinez secundarele la sursele mele (alea care nu stiu cum functioneaza)... Nu exista un milivolt diferenta intre rail-uri. teoretic pentru un mai bun cuplaj electromagnetic, bobinezi jumatate din primar, apoi secundarele si peste ele cealalta jumatate deprimar. Practic, depinde ce inductanta de scapari vrei sa aibe traful, se pot bobina si primar linga secundar, distantat, bobinaj pe "galeti". Intre primar si secundar(e) traful trebuie sa aibe o infasurare "ecran", data la masa. Exact asa am facut legaturile dupa ce am citit mesajul lui @gionfiu precum ca am bobinat in paralel. Chiar deaceea am bobinat asa ca sa nu am diferente de tensiune intre ramuri,insa din neatentie am lipit firele asa si a rezultat legarea lor gresita. Multumesc. Desi am facut conexiunile ok, tot nu imi place, scade cam mult in sarcina de 1.5A, scade 7V pe ramura. de la 84v intre + si - la 70v,am incercat si fara inductanta, aceleasi rezultate. Primar bobinat cu 2x0.55 su secundar cu 5x0.55 Tensiunea de pe secundar este masurata cu un multimetru analog, dar este pus si un consumator de 100mA pentru a elimina zgomotul ca sa nu influenteze aparatul de masura. Daca nu pun acel consumator, in gol am 120v,cu sau fara inductanta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Ai pus snubbere pe secundare? Atenueaza mult din spike-urile de tensiune care fac ca tensiunea redresata "in gol" sa fie mai aproape de realitate a in sarcina medie, mare... Ce valoare au electroliticii de dupa redresarea retelei (bulk storage)? Si aceia au o mare importanta in "mentinerea" cit de cit a tensiunii de iesire, in sarcina versus in gol. Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Am snubere pe fiecare dioda in parte, cozi din primar sunt de 470uf. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Leco, folosesti cumva poliamida la izolatia intrestraturi? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 costyy86 Iesirea se face fata de cei 2 condensatori inseriati, pe mediana lor, adica ai 2 condensatori de 470uF inseriati? Pune o schema la ceea ce ai realizat, sa incerc sa te ajut sa storci cit mai mult din ea. daniel 88 Nu, folosesc numai scotch kapton. Rezista fara problema la 150+ grade, izolatie intre 2 suprafete folosit ca dielectric circa 5,5kV, foarte bun conductor termic. Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) Da, sunt 2de 470uf inseriati. Schema este atasata mai jos, difera doar ca am pus un singur traf si softstartul SMPS 600W schema .pdf Editat Decembrie 14, 2015 de costyy86 Link spre comentariu
giongiu Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) La postarea 181, a explicat Marian cu lux de amanunte, de ce apare caderea de tensiune in sarcina, trebuie citit si inteles, dupa care poti lua masurile necesare de micsora cat mai mult caderea de tensiune. Un pont, deadtime e fix la IR2153, o ms. Cu cat cresti frecventa, scade umplerea, deci e de preferat o frecventa mica. Mai exista IR21531, similar cu 2153, dar care are deadtime, de 0,5ms. E un avantaj la o sursa nestabilizata, dar comanda mosfetilor devine critica, daca semnalul nu e perfect dreptunghiular, se pot suprapune timpii de conductie si pocnesc mosfetii. PS Daca filtrajul de pe 300V, e insuficient, poti vedea cu osciloscopul, setat pe ms, conectat pe sarcina. O sa vezi semisinusoide, modulate cu semnal de 30Khz, sau cat ai tu. Editat Decembrie 14, 2015 de giongiu Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Da, am scazut frecventa la 30khz, era la 45khz, si intradevar nu mai scade asa mult, scade numai 4v pe ramra, ar fi ok zic eu, numai ca imi tacane traful,intruna. Filtrajul l-am suplimentat de proba, cu inca 2x680uf, si nu se vede nici o diferenta. Pe sarcina cand pun osciloscopu si mut pe ms intradevar am ceva oscilati, dar sub forma triunghiulara, dar foarte putin.. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 ce ai modificat? Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Te referi in legatura cu scaderea frecventei? am modificat rezistenta din pinul 2 al lui IR2153, initial am avut 15K si am pus 22K Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Da la asta m-am referit! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Citat: Apreciez ceea ce faceti si pentru ceea ce stiti, dar cred ca un sfat util sau o abtinere era mai ok decat un comentariu care nu isi are rostul. Am inteles, un "ignore" bilateral rezolva problema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Incearca sa pui la iesire o sarcina ca consum, apropiata de puterea pe care o doresti. Rezistenta care modifica frecventa, sa pui o multitura si sa ajustezi fin pina obtii maximul de tensiune la iesire (in sarcina). Protectia la supracurent sa fie la un prag mult mai mare decit ai nevoie, altfel te poti pacali (limitari eronate). Cind ai ajuns la tensiunea maxima in sarcina, esti intr-un punct unde ai optim intre frecventa de lucru, deadtime si trafo. Apoi mai bibilesti cu snubbere, peak-urile de tensiune si atit poate schema, traful, etc. Eu unul nu suport circuitele half bridge driver sau pwm+driver cu deadtime incorporat la o valoare FIXA, te leaga de miini, in a dezvolta un smps mai bun. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) la schema care o postasem eu aici si a fost mutata intr-un topic unde nu intra nimeni sa raspunda este pusa o multitura de 100k in serie cu 22k care mi s-a spus ca nu are nici un rol acolo iar in paralel cu condesatori din secundar am pus cate o rez de 47k Editat Decembrie 14, 2015 de Emil 1986 Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 Incearca sa pui la iesire o sarcina ca consum, apropiata de puterea pe care o doresti si rezistenta care modifica frecventa, sa pui o multitura si sa ajustezi fin pina obtii maximul de tyensiune la iesire (in sarcina). Protectia la supracurent sa fie la un prag mult mai mare decit ai nevoie, altfel te poti pacali. Cind ai ajuns la tensiunea maxima in sarcina, esti intr-un punct unde ai optim intre frecventa de lucru, deadtime si trafo. Apoi mai bibilesti cu snubbere, peak-urile de tensiune si atit poate schema. Eu unul nu suport circuitele half bridge driver sau pwm+driver cu deadtime incorporat la o valoare FIXA, te leaga de miini, in a dezvolta un smps mai bun. O sa incerc, sper sa scap de tacanitul acela ca ma dispera cand il aud..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum