Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

IR2153--cum l-ati folosit

Vizitator

Postări Recomandate

@Pop_Ady pai principiul este ( sau cel putin cred eu ca ar trebui sa fie ) destul de simplu:

-La orice sursa cu conversie directa, unde traful chiar este traf ( forward, semipunte, punte, push pull, etc ), primarul este in faza cu secundarul/secundarele, se face asta inca din faza de bobinare foarte simplu insemnand cu un marker pinii de la carcasa trafului unde fiecare infasurare incepe.

-La flyback unde traful este de fapt o inductanta, primarul este obligatoriu sa fie in antifaza cu secundarul, si procedura este aceeasi, insemnezi pinul unde incepe fiecare infasurare, restul este simplu.

Link spre comentariu

@Leco: Dansul (@Pop) se refera la toate cazurile de SMPS, la flyback si forward simplu are importanta fazarea primar-secundar.Daca tot trebuie sa intelegi fazarea nu trebuie neglijata nicio varianta.Plus ca in cazul de fata au 2 trafuri in paralel unde situatia se complica un pic. Pot spune ca varianta lui Maxente nu mi se pare tocmai corecta in cazul in care trafurile nu sant perfect identice.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

vorbin doar despre cazu de fata si un singur traf nu 2 

Deci teoretic ;

-se bobineaza ca un transformator  clasic.(avand grije sa iei masuri de izolare galvanica riguroase )

-fazezi identic cu cel clasic ?(inceput cu sfarsit )

daca este fazat corect ar trebui sa avem spre exemplu pe capat si median 5 volti si pe capat si capat 10 volti cu conditia sa fie bobinele egale 

Nu inseamna ca, daca am doar liceul nu trebue sa perseverez si sa invat sau cel putin sa incerc .

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Miticamy, eu m-am referit la un Half Bridge, nu la Flyback.

Din cite vad eu este vorba despre un IR2153 folosit HB.

Nu cred ca am indrumat "gresit".

Faptul ca unii colegi folosesc 2 trafuri pentru putere mai mare fata de unul singur cu sectiune mai mare (pentru putere mai mare), nu este treaba mea, este alegerea fiecaruia cum isi realizeaza sursa, si respect asta.

Am discutat strict si la obiect, traf half bridge, un primar, si secundar(e) pentru o tensiune simetrica.

Link spre comentariu

CITAT: Nu inseamna ca, daca am doar liceul nu trebue sa perseverez si sa invat sau cel putin sa incerc .

Doamne, ce mai inteleg oamenii !!!

Eu am spus ca teoria din liceu ajunge pt fazarea trafului.

Pe forum aflam despre flyback, forward cu o faza, forward cu 2 faze= semipunte/ punte plina/ contratimp cu 2 infasurari primare.

Nu ramane decat sa suprapunem cunostintele de fazare cu cerinta particulara a schemei sursei. Nimic mai simplu (este o gluma, unii au avut ca meserie asta).

Acele mici puncte de pe langa infasurari sant esenta problemei.

Posted Image

REVIN: se poate si mai rau...

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Fiind delogat, am citit fara sa vreau postarea ta, ma mai maninci mult de partea dorsala?

Chiar nu ai chef sa incetezi?

Sa vii sa iti iei lectii de la mine cum se realizeaza A-Z un smps de 5kW care functioneaza corect cu toate protectiile, am explicat pe acel topic mutat de Marian la pubela.

Da, si totul fara teorie, sa crapi de ciuda!

Nu-ti da atata importanta, sunt multi care fac surse in comutatie, dar care nu stapanesc o minima teorie. Dar daca te simti cu musca pe caciula, e treaba ta. Daca tot te bagi in seama, pana la tine, nici n-am intalnit pe cineva, care sa fie mandru ca e prost... Prost informat in ce priveste functionarea unei surse, nu altcumva. 

E drept ca am invatat comutatie pe forum, dar nu de la tine. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Eu am invatat singur, nu de pe forum.

in 2000-2002  cind am facut primul kilowat in smps, nu era forum.

Si nici prea mult "internet".

Si nici "colegi" care bat apropouri incontinuu, indiferent cui sint adresate, ele...

Si nici mosfeturi de tensiuni si curenti mari sau IGBT-uri "de cumparat", cele din urma, abia imi auzeau urechile despre ei, nici nu visam vreodata sa lucrez cu ele.

Era ambitie, si dorinta de a face ceva.

Asta m-a adus aici, unde sint acum.

Link spre comentariu

N-ai invatat singur comutatie, cum n-ai invatat singur sa scrii, sa citesti sau sa numeri. Te-ai inspirat din Start spre viitor, Tehnium, diverse surse industriale, pdf-uri, etc. Daca acum te dai mai destept ca invatatorii, profesorii, cei ce au scris articole, pdf-uri, proiectat SMPS, meriti ce am scris.

Link spre comentariu

Singur inseamna sa faci singur montajele, reglajele, sa ajungi sa obtii rezultatul, singur.

Nu sint fabricant de componente semiconductoare sa realizez DS-uri si nici inginer proiectant smps ca sa proiectez singur o schema de la A la Z, desi Leco SMPS asta este, facuta de  mine de la 0 din DS-urile componentelor.

Iar ieri la intilnirea colegilor LAMPARI la Viorel, SMPS-ul si-a aratat maiestria, toti colegii au aplaudat la sfirsit cum a sunat amplificatorul realizat cu acest SMPS.

Sic, pentru CA POT!

Fara teorie, fara vorbaraie scrisa!

Doar cu 10 clase, obligatorii pe vremea mea.

Doare, stiu...

Link spre comentariu

Se pare ca ti-au murit laudatorii. Daca n-ai reusit sa termini un liceu, inainte de 89, inteleg repulsia ta pentru teorie. Avem fix aceeasi varsta, dar eu am terminat macar un liceu, unul din putinele cu profil electronic, la vremea aceea. Dar am conversat destul off topic... Hai pa!

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Pai daca ce incercam noi sa ajutam este vorbaraie scrisa ar fi timpul sa ma gandesc din nou daca sa mai activez pe aici.De fapt cred ca mai mult "fiebem in suc propriu", nu prea am primit semnale in ultima vreme ca cineva a beneficiat de vorbaria noastra scrisa.

Link spre comentariu

@Miticamy:

Ma refeream la "vorbaraia scrisa" nu ca nu ar fi utila, din contra este foarte utila!

Ma refeream in ideea ca sint colegi (din pacate) din partea carora vezi "vorbaria scrisa" dar realizari fizice, mai "subtirel".

Asta era idea, imi pare rau ca s-a inteles gresit...

@Giongiu:

Ca sa inchei si eu, provin dintr-o familie MODESTA, crescut fara tata, doar de mama si bunica, o familie cu un venit redus.
De aceea la 17 ani preferam sa lucrez deja, ca angajat intr-o fabrica comunista, Tricotajul Rosu (dadusem semnatura ca fac "practica la viitorul loc de munca" la angajare) astfel imi cistigam singur banii pentru intretinere si componentele pe care mi le cuparam din tirg sau alte locuri.
La 15 ani aveam peste 10 amplificatoare vindute la "lautarii" acelor vremuri, 1500 lei bucata 2x25 sau 2x50W.
Fiecare cum s-a putut descurca, eu nu regret nimic, decit ca in 1992 inainte sa plec in armata aveam 115000 lei, da 115 mii lei ca Dj Profesionist cu atestat, pe cartea de munca la fosta discoteca Mozaic in pasagiul victoriei, pe cind directorul de la fabrica de unde plecasem in 1990 conform restructurarilor (i-au pastrat pe cei in virsta sa poata ii scoata la pensie, am plecat la cererea mea expresa) avea 47000 lei salariu.

Regret ca nu am cumparat cu banii jos 125000 lei, decit apartamentul in care locuiesc acum, cind puteam sa cumpar unul la 2-3 luni, deh, mi-a placut viata, m-am distrat, am mincat, am baut orice am dorit..
Niciodata nu mi-am refuzat vre-un moft, si nici acum.
Intretin o familie cu copil, un apartament cu 3 camere in o zona de virf a Bucurestiului, intretin o batrina la un camin de batrini, platesc 2 asigurari de viata full si una de apartament, si nu imi refuz nici acum nicio placere, mie, sotiei sau copilului.
Toate nimicurile astea cu doar cu 10 clase, o calificare de electrician si un atestat de dj profesionist, toate luate pe bune...

Link spre comentariu

Fara contributiile esentiale ale celor mai cunoscatori ( nu ma enumar printre ei, nu va faceti griji ), sectiunea asta ar fi fost una foarte saraca, adica fara acea vorbaraie scrisa, forumul nu isi are sensul, pentru ca fara ea, cei mai putini experimentati nu primesc ajutorul dorit sau necesar, si implicit nu mai acceseaza forumul. Haidem mai bine sa cadem de acord ca nu putem fi de acord, adica adeptii teoriei gandesc intr-un fel iar cei ai practicii in alt fel, si sa terminam o data cu contrele.

Link spre comentariu

Marian, daca giongiu nu facea acea aluzie care m-a deranjat, nu scriam nimic pe acest topic decit puneam acel desen. Dar dupa cum observi am fost provocat. Poate data viitoare, giongiu va fi atentionat ca a instigat "indirect prin apropouri" la flame...Spor la treburi tuturor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări