Vizitator florin112 Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 Salut.Vreau sa-mi construiec un ceas binar, ca in arhiva de la atasamente.Problema este ca foloseste un quartz de 4 Mhz(extern) si eu nu am mai lucrat cu fuse bits-ii.Stie cineva cum setez bits-ii in SinaProg?Pot sa nu folosesc acel quartz si sa modific schema?Am creat circuitul in Proteus, dar nu este simulat corect.Este de vina desenul meu, sau Proteus nu poate simula?(Pun si asta in atasamente, in speranta ca ma va ajuta cineva)Bafta!!! BiClock.zip Link spre comentariu
GeoMar Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 De ce mai trebuia sa deschizi alt topic? Ai primit raspunsurile in celalalt topic.Poti sa NU folosesti acel quartz (4 Mhz), DAR trebuie modificat softul ca sa functioneze cu oscilator intern de 4 Mhz.Deci, ai in celalalt topic raspunsurile, nu vad necesara deschiderea unui alt topic pe aceeasi tema. Link spre comentariu
godFather89 Postat Iulie 30, 2012 Partajează Postat Iulie 30, 2012 Citeste si despre precizia oscilatoarelor (intern vs extern, RC vs cristal de quartz). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 30, 2012 Partajează Postat Iulie 30, 2012 Teoretic, se poate şi fără cuarţ. Asta numai dacă vrei să faci montajul doar aşa, în scop didactic.Practic, dacă nu pui cuarţ, ceasul tău va avea abateri foarte mari, de până la zeci de minute pe zi.Chiar şi cu cuarţ, ai nevoie de un condensator semireglabil de câţiva pF (trimmer), din care să faci reglajul fin al frecvenţei oscilatorului.Cu cuarţ, dar fără reglaj fin al frecvenţei (adică aşa cum e acum în schema ataşată de tine), vei avea o eroare de până la câteva secunde pe zi. Link spre comentariu
Vizitator radur Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Sau poti lua de la un ceas cu quart partea electronica pentru a genera impulsurile catre avr.Despre un ceas binar am scris acu' ceva vreme pe la incepatori parca si din cate-mi aduc aminte nu m-am jucat deloc la fusebits.viewtopic.php?f=37&t=46561#p750765 Link spre comentariu
one Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 Eu am un radio cu ceas la frecventa retelei si nu l-am mai reglat de foarte mult timp, oricum 1 minut pe luna nu e o problema.Tot la retea merge si ceasul de la cuptorul cu microunde...Ceasurile chinezesti merg bine si nu au nici un reglaj... recuperarea circuitului intern si folosirea ca baza de timp este posibila, doar ca trebuie facuta adaptarea nivelului de tensiune... in rest, cam toate ceasurile moderne merg destul de bine si nu au altceva decat quartzul. Unde se vrea precizie mare, se foloseste ajustarea de la o sursa externa (internet, DCF77).Reglajul fin al unui ceas realizat cu microcontroller poate fi facut destul elegant din software.Aceasta complicatie o utilizam deja ca sa corectam calendarul fata de timpul astronomic (ani bisecti, luni cu 28, 29,30, 31 zile). Daca ceasul are o eroare de 10 secunde pe luna, este suficient sa il dai inapoi cu 0.3sec/zi.Folosirea unui oscilator extern cu quartz (din acelea dreptunghiulare) cred ca imbunatateste considerabil stabilitatea. Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Salutare! Mi-am facut si eu un ceas binar cu LED-uri Am ales calea simpla, si anume, "creierul" ceasului este un Raspberry Pi. Altfel spus, a trebuit doar sa fac un circuit simplu, in care 17 LED-uri (5 pentru ore, 6 pentru minute, 6 pentru secunde) sunt comandate cu ajutorul unor ULN2003-uri prin semnalele care vin de la Raspberry Pi. Stiu, este o exagerare enorma sa folosesti un minicalculator ca si Raspberry Pi pentru a face un ceas binar, dar pentru cei care sunt mai putin priceputi in a face ciurcuite complexe, este o solutie simpla si eleganta (si nu extrem de scumpa). Si pe deasupra Raspberry Pi-ul poate fi folosit in paralel si pentru altceva, de exemplu eu il folosesc ca si web server. Descrierea proiectului meu de ceas binar se poate citi aici: http://iqjar.com/jar/raspberry-pi-binary-led-clock/ Veti gasi acolo si software-ul necesar (e scris de mine, il dau gratis pentru a fi folosit de oricine). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum