Vizitator Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Primul Ra(Za) ales de tine blue 2k8 mi se pare perfect pentru situaţia gu-50-triodă(g2 conectată la anod) atât că trebuie un atac gc uşor asimetric. (ia_0 uşor peste 100mA disipaţia la anod +g2 poate depăşi 40W dacă se trece la negativare automată de unde va rezulta 11W-12W în sarcină la anod probabil 9W-10W în sarcină secundar). Link spre comentariu
THOMAS Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 @Lazaroiu: Puteti, va rog, sa dati datele de PSF la graficul 300B de pe pagina precedenta? Adica Ua, Ug, Ia, Za si Pa? Daca este dificil va propun eu un PSF (oarecare) dupa cum urmeaza: Ua=300V, Ug-65V, Ia=40mA, Za=2,5k ; as fi curios cum arata graficul Fourier in aceste conditii. Multumesc!Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului,dar am avut motive foarte intemeiate de ordin personal.Ca sa lamuresc problema cu 300B,o sa postez aici modelul de lampa folosit atat ecuatia LTC cat si familia de caracteristici,recomandarile fabricantului,schema folosit pentru test,si o imagine a variatiei crentului si tensiunii in anodul lui 300B,de aici va rezulta foarte simplu si corect ce Ra este stabilit. O sa incerc si propunerea dv. de PSF si o sa va comunic rezultatele. P.S cum naiba sa fie dificil sa va postez un PSF ???...nu doar cu asta se incepe orice fel de studiu in astfel de aplicatii ??? Este gata si ce ati cerut dv. Am ales PSF-ul propus de dv.,Ra=2500ohmi dar nu pare prea inspirat,puterea pe sarcina este de 3.05W la THD=5.9%,semnalul pe sarcina este usor asimetric Vout=+6V/-7.5V,iar raspunsul armonic il vedeti si dv. Sunt in afara topicului,rog moderatorii sa mute aceste postari la <300B un mit>,imi cer scuze fata de . Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 P.S cum naiba sa fie dificil sa va postez un PSF ???...nu doar cu asta se incepe orice fel de studiu in astfel de aplicatii ???.....................Sunt in afara topicului,rog moderatorii sa mute aceste postari la <300B un mit>,imi cer scuze fata de .Fisierele sursa puteau fi sterse. Multumesc!.....................Topicul e nepersonalizat pe un tub si se refera la pentoda/trioda. Nu-i necesar sa fie mutat pentru ca eu n-o sa mai insist, acuma c-am vazut formula de calcul a modelului (n-am fost curios pina acuma s-o vad). Multumesc inca o data! Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Nu are rost sa fie mutate. Si blue doar tot asta face doar ca practic: cauta maximul din toate punctele de vedere, doar ca lampa este alta. Oricum din doua grafice se poate observa diferentele. (atat ca 300B "nu poate" pentoda/trioda). Link spre comentariu
blue Postat August 5, 2012 Autor Partajează Postat August 5, 2012 ....si analiza Fourier (distorsiuni) pentru modul triodaOricum,saracia in armonici este clara; la pentoda peste 8khz se cam termina,iar la trioda la 7Khz...priviti in poza FFT pentru vestita 300B,folosind acelasi aparat matematic de simulare (!!!)Asa poate gasim o parte din raspunsul la intrebarea:" de ce suna asa de bine 300B !?"P.S tot pentru comparatie si e bine sa avem aceste referinte,vedeti si FFT pentru OT100 si pentru 2A3.tuburile proiectate pentru audio sunt pentru audio.Acestea nu sunt amanunte,sunt lucruri principale de care trebuie sa tinem seama cand dorim sa construim un amplificator foarte bun.Interesant este faptul ca spectrul armonic la 300B,2A3 si OT100 este oarecum asemanator dar la GU50 armonica trei are cu -10dB fata de celelalte, cum se poate interpreta acest lucru ? Link spre comentariu
blue Postat August 5, 2012 Autor Partajează Postat August 5, 2012 Primul Ra(Za) ales de tine blue 2k8 mi se pare perfect pentru situaţia gu-50-triodă(g2 conectată la anod) atât că trebuie un atac gc uşor asimetric. (ia_0 uşor peste 100mA disipaţia la anod +g2 poate depăşi 40W dacă se trece la negativare automată de unde va rezulta 11W-12W în sarcină la anod probabil 9W-10W în sarcină secundar). Cred ca situatia de trioda pt GU50 este oarecum dificila din cauza cresterii bruste a distorsiunilor in jurul valorii de 6-7w , masuratorile din tabel arata ca 2,8K este intradevar o valoare rezonabila si probabil ca se poate ajunge la 9w in secundar cu un trafo bine executat, cel folosit de mine este facut pt incercari cu un randament de aprox 75-80% ,ideea este sa vedem daca pt trioda acest tub are un raspuns armonic bun sacrificind 1w sau 2w, oricum ascultind un gen de muzic ce nu necesita dinamica ridicata si cu un SPL bun al incintei acest aspect nu prea conteaza Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Blue, ai 412 spire de 0,28, poti sa le scoti de pe anodica si sa le cablezi in serie cu G2 si cu alimentarea de 250V? Link spre comentariu
blue Postat August 5, 2012 Autor Partajează Postat August 5, 2012 Blue, ai 412 spire de 0,28, poti sa le scoti de pe anodica si sa le cablezi in serie cu G2 si cu alimentarea de 250V? Transformatorul nu are infasurari separate in primar, prizele sint scoase direct, doar in secundar exista infasurari ce pot fi separate prin U-link si folosite de exemplu pt cuplaj catodic sau prin inseriere normala la modificarea Z la OTPt GU50 este dificil de rezolvat UL, ar trebui o infasurare distincta cu prize de incercare... Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Foarte utila scula si arata bine. Cred c-o sa-mi fac si eu unul insa o sa strecor si niste infasurarari cu sirma de 0,1, sa fie acolo... De asemenea cred ca o sa folosesc C-core, ca sa pot regla intrefierul, plus ca fereastra e mai mare. Link spre comentariu
THOMAS Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Blue, ai 412 spire de 0,28, poti sa le scoti de pe anodica si sa le cablezi in serie cu G2 si cu alimentarea de 250V? Transformatorul nu are infasurari separate in primar, prizele sint scoase direct, doar in secundar exista infasurari ce pot fi separate prin U-link si folosite de exemplu pt cuplaj catodic sau prin inseriere normala la modificarea Z la OTPt GU50 este dificil de rezolvat UL, ar trebui o infasurare distincta cu prize de incercare... Foarte frumoase si utile realizari pentru aparatura de laborator,d-le Marius (),va felicit si va invidiez (la modul pozitiv!),pentru realizarile dv.Din totdeauna am afirmat ca-mi place tot ce construiti dv. Sunteti un exemplu extrem de pozitiv pentru incepatori. ****************************************************************************** Referitor la configuratia SE GU50 modul trioda,am "prelucrat" putin montajul lui ,SE GU50 mod trioda si vedeti ce am folosit pentru atacul asimetric pe G1 GU50,obtinand astfel un semnal absolut simetric pe sarcina,in schimb FFT ramane aproape neschimbat (caracteristic tubului GU50). Ideea este "furata" de la si se pare ca este ceva foarte eficient. Aveti mai jos cateva rezultate: schema FFT: Semnal pe sarcina: Link spre comentariu
Vizitator Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 Această soluţie download/file.php?id=24668&mode=view devine foarte eficientă pentru cei care doresc să experimenteze (desigur nu strică o inductanţa ceva mai mare a primarului). ... Referitor la configuratia SE GU50 modul trioda,am "prelucrat" putin montajul lui ,SE GU50 mod trioda si vedeti ce am folosit pentru atacul asimetric pe G1 GU50,obtinand astfel un semnal absolut simetric pe sarcina,in schimb FFT ramane aproape neschimbat (caracteristic tubului GU50). Ideea este "furata" de la si se pare ca este ceva foarte eficient... Acesta soluţie extrem de simplă şi eficientă pentru atac asimetric gc a fost prezentată tocmai pentru a satisface oarecum astfel de situaţii (de tip gu-50-triodă sau chiar pentodă etc) ,mă bucur că simularea o pune în evidenţă , desigur şi fizic/material soluţia extrem de simplă are acelaşi efect.Aşa cum se vede când tubul gu-50-trioda-SE are ca sarcină la anod 3k(2k8) condiţiile date poate furniza peste 10W în sarcina secundar OT. În cadrul acestui subiect deschis de blue devenit interactiv între timp prezentarea gu-50 în diferite condiţii a devenit evidentă şi de luat în calcul. gu-50 poate fi considerat un tub serios chiar şi în audiofrecvenţă (aşa cum rezultă din acest subiect) ,hpavictor a intuit foarte bine(uşor obsesiv) potenţialul gu-50 în audiofrecvenţă. Personal consider că tubul gu-50-trioda-SE reprezintă o soluţie pe baza unui "buget de austeritate" şi nu numai. Link spre comentariu
feri.visky Postat August 6, 2012 Partajează Postat August 6, 2012 Desi nu am (inca) boxe performante totus sunt multumit de GU-50... iar pentru simetrizare voi incerca solutia "valderama"...va voi tine la curent...@blue: excelenta realizare acel trafo "variabil" cu aceasta o sa poti face un acord foarte fin domeniul adaptarii sarcinii la o inductivitate a primarului optima.... Link spre comentariu
blue Postat August 6, 2012 Autor Partajează Postat August 6, 2012 Desi nu am (inca) boxe performante totus sunt multumit de GU-50... iar pentru simetrizare voi incerca solutia "valderama"...va voi tine la curent...@blue: excelenta realizare acel trafo "variabil" cu aceasta o sa poti face un acord foarte fin domeniul adaptarii sarcinii la o inductivitate a primarului optima....Multumesc, adaptarea se face si mai bine daca rezistorul de sarcina este reglabil 4-8-12-16 ohm/100w Link spre comentariu
hpavictor Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 Aici ai amanunte : Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2012 Partajează Postat Octombrie 24, 2012 Cred ca am sa reiau incercarile cu GU50 fiindca se pare ca multe rezultate in urma testelor au fost viciate de un fenomen pe care l-am neglijat si anume tubul are tendinta sa autooscileaza pe frecvente mari l lucru detectat cu ajutorul dB-metru RF de banda larga folosit mai demult pt reglarea amplificatoarelor de antena TV, dar sub rezerva ca trebuie sa vad daca aparatul mai este OK, acesta nu a fost folosit de peste 20 de ani...De curiozitate am montat perle de ferita pe anod ,G2 si G1 si se pare ca ceva sa schimbat in comportamentul pentodei, cu osciloscopul este mai greu de detectat dar distoriometrul arata oaresce diferente, ce parere aveti ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum