zbodeoc Postat August 4, 2012 Partajează Postat August 4, 2012 Prin testele lui Blue si simularile lui Lazaroiu (si Cosmin) s-a atins deja un prag de o oarecare finete. Deja imi este dificil sa-mi mai dau cu parerea, de aceea prefer sa bat cimpii; am tendinta intima sa cred ca un muzician tehnicist (atirnator prin studiouri), cu o ureche supereducata, ar prefera modul pentoda-ultraliniar (sau din familia "nisipuri"). N-am cum sa verific asta cum printre printre cunostintele mele nu pot identifica o astfel de persoana... pretioasa dealtfel... ☺ ... Timp mai avem, nu-i musai sa concluzionam in anul curent... ☺Un mit este prin definitie o intimplare nedemonstrata exhaustiv. Dezavantajul miturilor la indemina este acela ca toata lumea pune umarul la naruirea lor (asta e valabil si interdisciplinar...) asa ca nu m-as incapatina sa tin pe... soclu o lampa proiectata in anii '40. Mai las-o incolo - cu tranzistoare sau fara - au trecut 70 de ani de atunci! ... si ca sa fluier pina la capat in biserica, e vorba de 300B!-----------------------------------------Agnosticul de serviciu Link spre comentariu
blue Postat August 4, 2012 Autor Partajează Postat August 4, 2012 D-le Lazaroiu, ceva nu prea se potriveste, ponderea 2H si 3H la GU50 este egala sau mai mica decit in cazul tuburilor 300B, 2A3 sau OT100, trebuie sa vedem de ce...Chestia cu schimbarea PSF la driverul EF80 este relativa referitoare la distorsiuni deoarece se modifica si reactia negativa locala introdusa, ori asa cum se vede dintr-un un tabel anterior pentoda distorsioneaza mai tare ca trioda deci logic un grad mai mare de RN local poate compensa THD pentodei fata de trioda, practic am aratat si masurat valori mai mici ale distorsiunilor decit in varianta cu catod decuplat total, ar putea fi o chestiune de finete...P.S. va rog sa observati ca nu ma interesaza deloc chestia cu drepturi de autor, un subiect lansat de mine pe un spatiu public este deschis tuturor, daca este benefic oricine este invitat sa aduca modificari, sugestii sau cum se crede ca este de cuvinta ! Link spre comentariu
blue Postat August 4, 2012 Autor Partajează Postat August 4, 2012 Prin testele lui Blue si simularile lui Lazaroiu (si Cosmin) s-a atins deja un prag de o oarecare finete. Deja imi este dificil sa-mi mai dau cu parerea, de aceea prefer sa bat cimpii; am tendinta intima sa cred ca un muzician tehnicist (atirnator prin studiouri), cu o ureche supereducata, ar prefera modul pentoda-ultraliniar (sau din familia "nisipuri"). N-am cum sa verific asta cum printre printre cunostintele mele nu pot identifica o astfel de persoana... pretioasa dealtfel... ☺ ... Timp mai avem, nu-i musai sa concluzionam in anul curent... ☺Un mit este prin definitie o intimplare nedemonstrata exhaustiv. Dezavantajul miturilor la indemina este acela ca toata lumea pune umarul la naruirea lor (asta e valabil si interdisciplinar...) asa ca nu m-as incapatina sa tin pe... soclu o lampa proiectata in anii '40. Mai las-o incolo - cu tranzistoare sau fara - au trecut 70 de ani de atunci! ... si ca sa fluier pina la capat in biserica, e vorba de 300B!-----------------------------------------Dar ce bine a fost facut acest tub (300B)Agnosticul de serviciu Link spre comentariu
THOMAS Postat August 4, 2012 Partajează Postat August 4, 2012 D-le Lazaroiu, ceva nu prea se potriveste, ponderea 2H si 3H la GU50 este egala sau mai mica decit in cazul tuburilor 300B, 2A3 sau OT100, trebuie sa vedem de ce...Chestia cu schimbarea PSF la driverul EF80 este relativa referitoare la distorsiuni deoarece se modifica si reactia negativa locala introdusa, ori asa cum se vede dintr-un un tabel anterior pentoda distorsioneaza mai tare ca trioda deci logic un grad mai mare de RN local poate compensa THD pentodei fata de trioda, practic am aratat si masurat valori mai mici ale distorsiunilor decit in varianta cu catod decuplat total, ar putea fi o chestiune de finete...P.S. va rog sa observati ca nu ma interesaza deloc chestia cu drepturi de autor, un subiect lansat de mine pe un spatiu public este deschis tuturor, daca este benefic oricine este invitat sa aduca modificari, sugestii sau cum se crede ca este de cuvinta ! Eu va inteleg si nu va contrazic,dar vedeti si dv. ce semnal frumos avem pe sarcina (8ohmi) pentru modul pentoda,aproape simetric si ce semnal asimetric avem pe sarcina in modul trioda,aceasta generand multe distorsiuni,sunteti de acord ??? Vreau sa spun ca pentru modul trioda ar trebui un semnal usor asimetric pe grila (G1-GU50) pentru a obtine un semnal simetric pe iesire. Cu alte cuvinte,cred ca trecerea de la mod trioda<=> pentoda ar trebui sa o privim mai delicat,parerea mea si nu vreau sa intru in polemica cu nimeni,pana la urma m-am cam bagat singur in seama. In ceea ce priveste FFT pentru tipurile de tuburi puse de mine ca referinta,cel putin pentru mine reprezinta chiar o referinta,eu am incredere in acest aparat matematic de simulare. Simularile sunt facute cu modele verificate,PSF-urile sunt cele reale iar Ra este optim pentru clasa de functionare aleasa...P.S chestia cu dreptul de autor am spus-o ca o gluma,cate scheme originale am postat noi aici ar trebui sa legam o carte,nu? Priviti in ultima imagine ce urat raspuns armonic la un PP HIBRID cu CI pe intrare si defazor si 2XEL84 in final: Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 @Lazaroiu: Puteti, va rog, sa dati datele de PSF la graficul 300B de pe pagina precedenta? Adica Ua, Ug, Ia, Za si Pa? Daca este dificil va propun eu un PSF (oarecare) dupa cum urmeaza: Ua=300V, Ug-65V, Ia=40mA, Za=2,5k ; as fi curios cum arata graficul Fourier in aceste conditii. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 @Lazaroiu: Puteti, va rog, sa dati datele de PSF la graficul 300B de pe pagina precedenta? Adica Ua, Ug, Ia, Za si Pa? Daca este dificil va propun eu un PSF (oarecare) dupa cum urmeaza: Ua=300V, Ug-65V, Ia=40mA, Za=2,5k ; as fi curios cum arata graficul Fourier in aceste conditii. Multumesc!Acest PSF nu prea are legătură(practică) cu 300B. Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Am precizat ca-i un PSF oarecare; nu-i optimizat nici pentru putere nici pentru performanta. Nu ma indoiesc ca 300B poate functiona corect pina-n 6W in asemenea conditii. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Am precizat ca-i un PSF oarecare; nu-i optimizat nici pentru putere nici pentru performanta. Nu ma indoiesc ca 300B poate functiona corect pina-n 6W in asemenea conditii.Adică vre-o 2W ! ,dacă considerăm(prin absurd) o modulaţie simetrică la anod ia pe sarcina dată (0,040 x 0,707 =28mAef 0,028 X 0,028 X 2500 = 1,96W) datorită asimetriei probabil 3W(ca vai de capul lor...). Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 zbodeoc de ce vrei sa mergi cu doar 40mA cand in pdf apare 62mA? (la anodica de 300V) Te-ai gandit la ceva sigur dar nu ne spui si noua? (vrei sa "ingenunchezi" un 300B?) Link spre comentariu
Vizitator Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Da ,ia_0=62mA(300B) dar cu 3K la anod (0,062 X 0,707 = 44mAef adică simetric 0,044 x 0,044 x 3000 = 5,8W cam aşa apare şi în foaia de catalog-6W). Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Vad ca lotrii de serviciu s-au activat, fiecare tragindu-si partea de subiect din zona de incompetenta. Am luat datele din foaia de catalog 300B si vreau sa vad ce armonici scoate simularea in aceste conditii. Dupa cum observati am cautat valori rotunde. Sint convins ca Lazaroiu a inteles datele problemei si ma bazez pe deontologia sa profesionala ca nu "va trage" incoace-incolo de simulare ca "sa bata" cu realitatea...Ar fi de asemenea interesant sa vedem 2-3 modele de 300B (daca exista, nu stiu...). Zona de PSF este interesanta pentru verificarea modelelor de lampa pentru ca nu se situeaza in zona de maxim interes, daca intelege cineva ce spun ☺ Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 zbodeoc cred ca apelativul de lotru nu prea are ce cauta pe aici. Eu am dat o cautare pe google si primul pdf "care mi-a aparut in cale" a fost acesta: http://www.westernelectric.com/spec_sheets/300B.pdf si acolo vad recomanate doua PSF-uri la clasa A1 si de aceea am intrebat de ce ai ales PSF-ul ala. Poti pune te rog link cu pdf-ul in care apare tabelul ala? Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 zbodeoc cred ca apelativul de lotru nu prea are ce cauta pe aici. Eu am dat o cautare pe google si primul pdf "care mi-a aparut in cale" a fost acesta: http://www.westernelectric.com/spec_sheets/300B.pdf si acolo vad recomanate doua PSF-uri la clasa A1 si de aceea am intrebat de ce ai ales PSF-ul ala. Poti pune te rog link cu pdf-ul in care apare tabelul ala? Adrian, as putea sa pun un link spre documentul unde apare tabelul cum la fel de bine te-ai putea uita in subiectul "300B un mit", unde ai postat - cu minutele tale - tabelul in cauza. De unde putem deduce ca ce postam nu este echivalent cu ce cunoastem, de fapt, ca sa ma exprim eufemistic... ☺ Link spre comentariu
adrian_pic Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Sa inteleg ca daca postez un link spre un PDF trebuie sa invat pe de rost acel PDF si sa il tin minte? Daca aveam memorie ma faceam MEDIC! Daca tot ai tu link-ul de ce nu-l pui aici? Mai bine ma trimiti pe mine sa caut intr-un topic mai vechi? (functia de cautare de pe forum m-a dezamagit de cate ori de aceea evit sa o mai folosesc).In acel topic de care faci vorbire unde am pus eu cu "manuntele mele" tabelul indicam sa se foloseasca acest PSF sau ce sustineam acolo? Link spre comentariu
blue Postat August 5, 2012 Autor Partajează Postat August 5, 2012 D-le lazaroiu, am tinut cont de sugestia dvs si am reluat masuratorile cu driver-ul in configuratie fixa si preamplificatorul ECC82 reglabil pt unificarea tensiunii de atac pentoda /trioda iar ca o prima concluzie THD celor doua configuratii este practic identic, pot prezenta un tabel cu evolutia lor functie de putere dar eu zic ca dvs prin simulare puteti releva ponderea 2H si 3H in cele doua cazuri pt Pout=6w, ar fi foarte important .Daca este relevant pot sa va ofer datele transformatorului folosit ,aceasta pt acuratetea simularii, Kosmin a avut nevoie de ele,eu nu ma pricep... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum