zbodeoc Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Mie mi se pare ca in mod pentoda e mai curat sunetul. Diferenta de decibeli intre fundamentala si trena de armonici mi se pare mult mai sanatoasa la pentoda, plus ca majoritara e armonica a doua, para. Analiza grafica Fourier mi se pare dubios de diferita intre pentoda si trioda, se poate sa fi lucrat cu rezolutii diferite? Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Kosmin, ai obtinut in trioda 8.6W mult mai curati ca 12W in pentoda. Dar daca reduci nivelul la intrare in asa fel incit in regim pentoda sa obtii 8.6W? Asta ar fi testul comparativ real, nu? La puteri egale. Sau ca sa nu fie nici o varianta la maxim, amindoua la 6W de exemplu. Ok, iata si pentoda la 8.6w la 1khz/8R : @kosmin227 Din punctul meu de vedere gu-50-SE pentoda în cazul Ua 400V Ug2=250 pentru distorsiuni mici în cazul 12W în sarcină trebuie să vadă la anod 3k9 atunci când ia_0=100mA(aprox. gc=-24V). Aş merge de fapt cu 425V la anod un 265-270V pentru g2 şi negativare automată Uk_0 24V(Ra ,Za 3k9) pentru 12W considerând o modulaţie la anod aprox. 180mA vârf la vârf. Se poate simula si varianta asta, eu am incercat sa ma apropii cat de cat de transformatorul userului Blue. Link spre comentariu
blue Postat Iulie 31, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2012 Multumesc Kosmin, uite am avut astazi mai mult timp si am umblat la impendanta transformatorului cu ochii pe acul distorsimetrului, concret pentru pentoda am impus 12w si din comutatoarele din primarul si secundarul transformatorului reglabil am stabilit valoarea optima la 4K cu 9,6% TDH fata de 14% cu Z=2,8K .Wattmetrul are Rs=4-8-12-16 ohm/100w deci am putut regla cu precizie Z=4018 ohm si cum asa cum am aratat distorsiunile masurate sint majorate din cauza zgomotului , probabil in realitate ele se situeaza la aprox 4-6% ,de acea rugamintea mea este sa faci o noua simulare pt Z=4K , daca conteaza inductanta in primar este aceiasi ,difera usor inductanta in secundar iar inductanta de pierderi cred ca se modifica usor Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 In 5-10minute apar oscilogramele lui nea Vali si urmeaza apoi si cele de la 4k cu schemele dvs, asa e, pe la 4k deja scad distorsiunile. Ati pastrat aceleasi PSF-uri pt finala? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 În situaţia când o să urmăriţi ce spun(gu-50-SE pentodă...) distorsiunile scad la jumătate...,aştept cu nerăbdare simularea kosmin227...,3K9 estimez 12W cu 4% thd. Link spre comentariu
blue Postat Iulie 31, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2012 Sigur ca da, am modificat doar Z, iar pt trioda fara sa insist prea mult se pare ca totusi 2,8K este valoarea potrivita@valderama ,probabil ca maine voi mari progresiv Ua cu modificarea Z si Ia, totusi la limita de Pd de 50w, parca imi este mila de tub... Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Pentru pentoda cu Za=3k9, Ua 425V, Ug2-270V, Rk-350R, pe 8R la 1khz am scos 11.86W cu rezultatele de mai jos: Analiza grafica Fourier mi se pare dubios de diferita intre pentoda si trioda, se poate sa fi lucrat cu rezolutii diferite?Analiza e aceeasi, probabil mi-a scapat o abscisa liniara in loc de logaritmica, cum era normal sa fie. Promit sa nu se mai intample :P . Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Da, Valderama a mirosit/extrapolat corect (dar si eu, putin inainte). In practica valoarea fixa a impedantei trafo-out poate fi "combatuta" cu modificarea tensiunii anodice (bineinteles, intre anumite limite). Pasul urmator este ponderea armonicelor impare, aici e miza. Cam acesta este pragul de rezolutie in care se intilneste distorsiometrul lui Blue cu acuratetea modelului de lampa. Nici unul nici altul nu cred ca pot sa evidentieze corect ponderea armonicelor impare; timp mai avem, in urma cu un an eram mult mai primitivi... o☺☺THD-ul luat ca valoare absoluta nu-i decit un motiv de cearta intre ingineri si audiofili. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 micşorează rezistenţa din catod kosmin227 280-300Ω ,mi se pare mult Rk=350Ω(mă rog se poate să greşesc dar mă îndoiesc...). Acum (kosmin227) pot spune că ai un sinus în secundar http://postimage.org/image/cywnv0s5b/ mai devreme părea un "sinus caricatural" http://postimage.org/image/xy5f0jatb/ . Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 La rugamintea lui Blue, am pus Za=4k, restul schemei fiind identica si s-au obtinut 11,7W / 8R @1kHz. In mod trioda cu 2k8 am obtinut 8w / 4R @1khz. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Dar graficul amplitudine - frecventa nu se poate vedea / atasa ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 mergi acum kosmin227 cu numai 8W pentoda(Rk=250-300Ω) şi compară distorsiunile(8w trioda).Nu poţi schimba parametrul Rk kosmin227 ?(250Ω-280Ω),sau nu vrei să trecem de 12W ?!. Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 mergi acum kosmin227 cu numai 8W pentoda(Rk=250-300Ω) şi compară distorsiunile(8w trioda). Nu poţi schimba parametrul Rk kosmin227 ?(250Ω-280Ω),sau nu vrei să trecem de 12W ?!. Il pot schimba, asta faceam acum, dar ca sa aranjez pozele alea si sa tot mut valorile componentelor imi ia ceva timp, rabdare " ca e pe teava". O sa pun la urma si pt Victoras ceva diagrame Bode. P.S. Intre timp daca tot vreti sa mai vedeti una alta, de la nea Lazaroiu vine o schema tot pe Gu50 (nu a putut sa o posteze la ora asta si m-a rugat pe mine sa o pun). Probabil pentru cine vrea putere mai mare, si se incumeta sa foloseasca si niscaiva "nisipuri". _________________________________________________________ Pentru pentoda, cu negativare automata cu Za=3k9, Rk=280R, Ua=425v, Ug2 270V avand 8W / 8R @1kHz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 @kosmin227 vezi domnule spun cam bine se pare(în realitatea fizică/materială consider că Rk poate avea chiar 230Ω-240Ω rămâne de văzut...). Acum apare un sinus adevărat aici http://postimage.org/image/pka6sz74b/ (pentru cine poate înţelege implicaţia...). Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 @kosmin227vezi domnule spun cam bine se pare(în realitatea fizică/materială consider că Rk poate avea chiar 230Ω-240Ω rămâne de văzut...)..Pai am zis eu ca nu spui bine? Da se poate si Rk mai mic, si in cazul 230R in catod Ug1k=-23.91V in repaos fata de Ug1k=-25.7V cu 280R. Dupa cum ai si zis tatonarea se mai face si fizic, in jurul valorii respective pentru ca si parametrii lui Gu50 variaza la fel de "imprastiat" precum ai lui 6p3s. (asta din ce am mai observat si eu la masuratorile de imperechere pe catometru).Si-a dat si blue seama ca un 4k la PSF-ul lui se potriveste mult mai bine decat 2k8, eu doar am vrut sa vad cat sunt distorsiunile in situatiile date, atata tot.Si acum sa scoatem si niste diagrame Bode.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum