Vizitator MCL2k6 Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 Salutare,acum ceva timp (cam de 3 ani) am facut un egalizor parametric cu 3 filtre state variable (unul pt 20Hz-200Hz, urmatorul, pe 150Hz-1500Hz comutabil pe 750Hz-5000Hz si unul cu 4500Hz-20kHz). Ceea ce nu-mi convenea, si m-a impins sa abandonez proiectul in sertar era faptul ca pt. varianta stereo aveam nevoie de potentiometre cvadruple la reglaj frecventa si Q. Am facut o improvizatie legand 2 potmetre stereo pe acelasi ax, dar prob. era si la potmetre, ca nu am reusit sa gasesc 2 la fel (... dar 4 :rolleyes: )Intrebarea este: exista vreo solutie pt aceasta problema? Eventual exista vreun IC cu care se pot face eq parametrice, controlate in tensiune (cum e TDA1524 pentru ton control stereo)??? Link spre comentariu
Vizitator kitzu Postat Mai 23, 2006 Partajează Postat Mai 23, 2006 exista integrate eq pe 5 benzi care in principiu sunt tot AO cu filtre RC.Probabil ai optat pt un eq parametric pt a regla Q si respectiv frecventa in loc de un eq pe 10 sau mai multe benzi fixe. Sincer eu nu vad utilitatea. Sunt de acord ca un Baxendall la 100HZ si 10kHz e nesatisfacator dar deja 5 benzi cu reglaj joase in jur de 60Hz si inalte pe la 14kHz e mai mult decat suficient.Toata teoria o gasesti in cartea Amplificatoare audio. Link spre comentariu
Vizitator MCL2k6 Postat Mai 23, 2006 Partajează Postat Mai 23, 2006 exista integrate eq pe 5 benzi care in principiu sunt tot AO cu filtre RC.Probabil ai optat pt un eq parametric pt a regla Q si respectiv frecventa in loc de un eq pe 10 sau mai multe benzi fixe. Sincer eu nu vad utilitatea. Sunt de acord ca un Baxendall la 100HZ si 10kHz e nesatisfacator dar deja 5 benzi cu reglaj joase in jur de 60Hz si inalte pe la 14kHz e mai mult decat suficient.Toata teoria o gasesti in cartea Amplificatoare audio.Dap, Baxendallul nu este suficient. Insa am optat pentru parametric chiar din motivul pe care-l ziceai: se poate regla Q, frecventa. In acest fel daca pui cap-la-cap 3 filtre parametrice, sau un filtru parametric si 2 de tip shelf, obtii un egalizor-corector net superior egalizoarelor grafice simple... in plus, daca filtrul parametric e facut corect, atunci poti sa scoti din semnal anumite portiuni, fara sa te atingi de toata banda. Cateodata e util sa ai asa un tool pentru prelucrari audio, si nu numai.Cu o singura celula parametrica, setat pe Q mai mic poti de asemenea sa simulezi un fel de "loudness" reglabil in frecventa.Un eq grafic cu filtre constant Q e de asemenea o optiune buna fata de eq grafice normale, la care cu modificarea atenuarii/accentuarii se modifica - din pacate - si Q. Problema cu constant Q este ca sunt mai complexe din pdv. electric. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum