aureliu67 Postat Septembrie 18, 2013 Partajează Postat Septembrie 18, 2013 am facut schema dar nu am stiut sa o micsorez.. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 aici am redesenat schema. Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Salut,Asa se mai intelege ceva. Lipseste o dioda din schema desenata de tine, dar nu prea conteaza ptr ca aia e ptr high side, pe care nu o folosesti. Nici condul dintre 6 si 8 nu e necesar daca nu folosesti MOSul high side. Condensatorul dintre 1 si 3 e prea departe de integrat. Tre sa fie cat mai aproape.Masa BDului si cea a integratului trebuie aduse la masa generala prin conexiuni separate, nu un fir comun. Daca firul/traseul ala e subtire, o sa ai "ground bounce" (gugal) si poate sa mearga nasol, instabil.Oricum, te complici. Fa schema asta. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 multumesc pt raspuns si pt schema.Vreau sa folosesc ceva dedicat ca m-am saturat sa vad cum din mosfeti pleaca fumul pe baza catuia functioneaza toate circuitele.In concluzie schema care am facut-o eu este buna sau e mai bine ca sa pun inainte de tranzistor rezistenta si condensatorul cu valorile date de Dvs?Trebuie cumva sa scot si rezistenta de 47 k si condensatorul; de 100mF? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Merge si fara condensator. Daca il pui, accelereaza putin fronturile la iesirea BDului si comuta mai rapid.Schema e corecta, cu observatiile de mai sus. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Acum pot sa trec la partea practica?Este corect ce am modificat sau am omis ceva? Rezistenta de 47k trebuie scoasa sau lasata? O intrebare importanta pentru mineBD-ul merge la frecventa de 45kHz? PWM e setat la 42,8..(cu aproximatie) Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Salut,Nu este necesara nici conexiunea din pinul 6 la sarcina si mosfet.C1 trebuie aproape de integrat.47K nu e necesara.BD139 merge la 45KHz. Candva am si emis in 3.5MHz cu o pereche de BDuri 139 in push-pull. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 E grea electronica asta daca nu vezi ce fac electronii.Nu prea sunt obisnuit sa lucrez cu ceva ce nu se vede. Link spre comentariu
10vid Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Cam aiurea cu BD-ul ala de putere acolo, doar pentru a alimenta o intrare cmos???? Daca ai deja componentele la indemana poti incerca si asa, daca nu, exista drivere mai noi si mai rapide decat acel 2111, si cu intrare compatibila cu logica 5V sau 3.3V pentru a fi interfatate direct cu un uC, de ex: IRS2186. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 schema domnului cirip imi convine prin simplitate si universalitate. Adica pot sa pun direct mosfetul sa vad daca merge. Nu am inteles care e pana la urma rolul high side? Adica la ce foloseste jumatatea respectiva? Daca gasesc acest circuit il voi incerca. daca nu ramane schema aceasta. Link spre comentariu
10vid Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 High-side conduce curent dinspre Vcc, iar low-side conduce curent inspre GND. Ca si functionalitate sunt identice.High-side si low-side se folosesc pentru aplicatii unde vrem sa generam curent alternativ, adica unde curentul isi schimba directia prin sarcina comandata.Pentru aplicatii pur rezistive (rezistente de incalzire, becuri, leduri etc.) e suficient doar low-side (sau doar high-side), care nu face altceva decat sa tot intrerupa un curent DC. In schimb pentru componente care necesita curent alternativ (transformatoare, motoare, difuzoare, convertoare DC/DC etc.) sunt necesare ambele.Daca luam ca exemplu difuzorul de putere si il comandam doar low-side, membrana va fi trasa in jos, apoi dupa intreruperea curentului la mijlocul perioadei, membrana va fi libera sa revina in pozitia initiala, dar doar elasticitatea ei nu va fi suficienta sa-si impinga propria greutate si a aerului din fata ei in timp util pana la inceperea unui nou ciclu. Astfel ca membrana va oscila slab undeva in spatele punctului de repaus, mult mai slab decat acel 50% de putere furnizata, diferenta fiind disipata in caldura de catre rezistenta bobinei. De aceea se foloseste si un high-side, o borna a difului se leaga la mijlocul tensiunii de alimentare (sa zicem 6v), iar cealalta la driver, unde va primi cand 12v, cand 0v. Tensiune citita la bornele difului va alterna intre -6v si 6v. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Multumesc mult.Acum am inteles de ce nu trebuie sa folosesc ambele jumatati ale circuitului.Am sa va tin la curent cu realizarile mele.. Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Nu am inteles care e pana la urma rolul high side? Adica la ce foloseste jumatatea respectiva?Driverele de mosfet se folosesc frecvent in asa numitele punti H pentru comanda motoarelor. Puntea H are doua ramuri in care se afla cate un mosfet conectat la sursa de alimentare. Sunt 2 probleme cu "mosfetul de sus":1) Ca sa il deschizi iti trebuie o tensiune cam cu 10V mai mare decat tensiunea sursei de alimentare a puntii. Dioda si condensatorul pe care le-ai scos actioneaza ca o sursa in comutatie ca sa genereze suplimentul asta de tensiune. Tu nu ai nevoie de ele ptr ca nu folosesti mosul de sus.2) Valoarea tensiunii de poarta a mosfetului de sus fata de masa este foarte mare in comparatie cu ce suporta circuitul de comanda, procesorul in cazul tau. Driverul asigura translatia de tensiune de la cei 5V din procesor la tensiunea de alimentare a puntii H.Atat ptr mosfetul de jos cat si ptr cel de sus, curentii de comutare in poarta sunt f mari; pot depasi 1A ptr un scurt timp. Procesorul nu poate genera asa ceva si de aia se foloseste driver. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 O chestie f buna montajul cu punte H . Mi-ar fi f util pt trackerul meu solar..Acum folosesc BD uri cu relee. Sper sa realizez ci celalalt montaj la iarna.. Acum mai am o intrebare..Iesirea din mosfet e pe pinul din mijloc si puterea medie estimata va fi cam de 20A. Cam dificil sa realizez un traseu asa gros, de mare putere (25-30A) intre minus si iesirea din mosfet.Am masurat iesirea mosfetului (IRFZ48N) si metalul care se fixeaza de radiator. Imi arata scurt indiferent daca schimbam polaritarea in timpul masurarilor.INTREBARE! Pot prelua sarcina direct de pe radiator? Adica in cazul ca se rupe piciorul de la iesirea mosfetului putem folosi radiatorul pe post de pinul din mijloc (iesire)? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 puterea medie estimata va fi cam de 20A.Puterea se masoara in Watti, curentul in Amperi. E bine sa iti insusesti conventiile, altfel e greu sa fii inteles.INTREBARE! Pot prelua sarcina direct de pe radiator? Adica in cazul ca se rupe piciorul de la iesirea mosfetului putem folosi radiatorul pe post de pinul din mijloc (iesire)?Dpdv electric da, cu conditia sa te asiguri ca rezistentele de contact sunt mici. Asta inseamna suruburi bine stranse. Pe de alta parte, conectarea radiatorului la semnal este periculoasa ptr operator si, in cazul unui circuit de comutatie, provoaca EMI importante.Pe scurt, nu cred ca e recomandabila optiunea cu radiatorul "live". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum