Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator si/sau UPS pentru tomograf Kodak 9000 3D

Vizitator TWK

Postări Recomandate

Vizitator TWK

Traind in romania, tensiunea de la priza fluctueaza in jur de 210V. Am un tomograf Kodak 9000 3D care are neaparat nevoie de tensiune constanta de 220V pentru a functiona corect. Mi s-a sugerat sa cumpar un stabilizator de minim 3000 VA. Problema e ca eu doream sa cumpar un UPS Line-Interactive care pe langa stabilizare sa imi ofere si back-up power 2-3 minute cand cade curentul. Ma gandisem la un APC de 1000VA/700W, modelul asta mai precis http://www.apc.com/products/resource/in ... u=SMT1000I.

Acestea sunt specificatiile tehnice ale tomografului http://i.imgur.com/Bk7gr.jpg, din care eu am inteles ca in timpul expunerii exista un spike de 0.1 s cand se folosec 1200W, dar in rest consumul nu trece de 100W. Problema evidenta ar fi ca daca chiar am nevoie de minim 3000VA, UPS-ul nu ar face fata, iar un UPS de 3000VA este foarte scump.

O alternativa ar fi sa cumpar un stabilizator si un UPS pe care sa le conectez in ordinea priza>stabilizator>UPS>aparat. In primul rand, este posibila o astfel de conectare? In cazul asta as lua un UPS mai ieftin, pentru ca l-as folosi practic doar pentru back-up power, partea de stabilizare facand-o stabilizatorul. Pe de alta parte, daca chiar am nevoie de 3000VA si iau un UPS mai mic (de 750VA, de exemplu) pe care il pun intre stabilizator si aparat, presupun ca acesta imi va limita puterea la 750VA si aparatul s-ar putea sa nu functioneze.

Cealalta alternativa ar fi sa cumpar doar stabilizatorul care mi-a fost sugerat, dar in felul asta nu as rezolva decat partial problema.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

5

• Dr.L

5

• costy

3

• radusa

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

varianta cea mai buna este un ups on-line dar la ce putere consuma aparatul o sa fie al naiba de scump.Problema e ca aparatul trage 2.2kva cand face "poza" Deci daca vei merge pe aceasta solutie ups-ul cred ca ar trebui sa fie de 2.5kvaProbabil ca ups-ul de 700w va da overload si n-ai facut nimic.Solutia ieftina e doar stabilizator, combinatia stabilizator+ ups clasic e posibil sa iasa la acelasi pret ca ups onlineEdit 1:Acum m-a lovit: eventualul ups cred ca ar fi bine sa fie sinus pur ; nu stiu cum functioneaza acel tomograf si e posibil sa faca urat cu ups-uri simple(asta e de discutat)Acum vad ca un apc de 3000VA e cam 9000 RON deci enorm. Cred ca va trebui sa va limitati la stabilizator

Link spre comentariu

In primul rand puterea in VA a UPSurilor e doar o gogomanie de marketing.Singura putere la care merita sa te uiti,e cea in W.Orice UPS in afara de cele cu dubla-conversie (online),asigura o stabilizare foarte bruta (poate doar sa scada sau sa creasca tensiunea cu ~30-40V). Deci nu-i nici pe departe util.Evident,exista stabilizatoare si stabilizatoare. Dar un stabilizator cu servomotor va mentine tensiunea de la iesire la 220V. Dezavantajul e ca se misca incet (deh,se roteste un motor).La asemenea puteri,ori ramai doar la stabilizator,ori sapi adanc in buzunar.Nu m-ar mira ca tomograful sa necesite neaparat forma de unda sinuosoidala,pe care nici un UPS ieftin nu ti-o ofera.Macar cele dubla-conversie sunt numai sinus

Acum vad ca un apc de 3000VA e cam 9000 RON deci enorm.

Nu e enorm,astea-s preturile. Si evident ca UPSurile de genul isi merita banii,altfel producatorul ar fi dat faliment de mult
Link spre comentariu

Acum vad ca un apc de 3000VA e cam 9000 RON deci enorm.

Nu e enorm,astea-s preturile. Si evident ca UPSurile de genul isi merita banii,altfel producatorul ar fi dat faliment de mult
nu am spus ca nu merita banii, stiu si eu ce firma e APC, vorbeam din prisma veniturilor in romania.
Link spre comentariu
Vizitator TWK

Din pacate nu am de unde sa imprumut unul, deci probabil singura optiune ramane doar stabilizator, un UPS de 3000VA imi depaseste cu mult bugetul.

Imi puteti recomanda un anumit model de stabilizator? In primul rand, ar trebui sa iau unul de 3000VA sau de 5000VA? Si de la ce firma, nu am idee care sunt mai bune.

Eu ma gandeam la ceva de genul asta http://www.mediafun.ro/Stabilizator-de- ... 00VA-16335, dar daca pot lua unul mai bun bugetul poate ajunge pana spre 1000 lei. De asemenea, la ce se refera "Delay selectabil (intarziere) 6 secunde sau 180 secunde" din specificatiile tehnice ale stabilizatorului?

Link spre comentariu

Zic si eu cum vad situatia. Acel aparat consuma 100W in mod constant si 2,2kW (acei 1200W sunt puterea debitata in tubul de raze X si nu consumul total al aparatului) in regim de expunere. Durata de expunere este foarte mica comparativ cu timpul de standby. Asta inseamna ca si probabilitatea sa ai o cadere de tensiune in acel interval este tot asa de mica. Pentru asta ai nevoie de un regulator de tensiune de 3kW si dupa el cuplat un releu, alimentat din acelasi circuit cu tomograful, cu doua contacte. Primul contact (normal deschis) este cuplat la regulator cat timp releul este alimentat si al doilea contact (normal inchis) este la un invertor sinus de 150W. Daca exista cadere de tensiune, releul decupleaza si se comuta pe invertor. Daca este in standby atunci se rezolva usor problema altfel, in timpul expunerii, invertorul se opreste detectand suprasarcina. Dar cum probabilitatea de a avea cadere de tensiune in cei 0,1s este foarte mica cred ca este un compromis acceptabil. Conteaza foarte mult timpul de comutare ar releului fata de timpul maxim pe care tomograful il suporta fara tensiune (zeci de milisecunde). Daca aparatul suporta acest timp de comutare atunci se poate trece usor peste problema cu conditia ca sa existe o avertizare optica sau acustica a trecerii pe invertor pentru a nu se incerca expunere in acest interval. Invertorul in acest caz va functiona continuu, alimentat de la un acumulator cu circuitul de incarcare dimensionat asfel incat sa se asigure consumul propriu al invertorului fara sarcina.Aceasta metoda prezinta riscul pierderii garantiei asa ca atentie. Incearca sa afli daca partea de inalta tensiune contine un transformator electronic (sursa in comutatie) sau daca este clasic cu transformator (doar la un service poti afla acest lucru sau daca ai schema sau ai ocazia sa vezi inauntru). Daca este electronica si nu contine nici un transformator conectat la alimentare se renunta la montajul precedent dar se adauga la intrarea in aparat o punte redresoare pentru obtinerea unei tensiuni continue si apoi adaugarea de condensatoare electrolitice de valoare cat mai mare si o tensiune de lucru peste cea redresata (cam pe la 350V maximum). Asa ai acoperite golurile de tensiune si, daca valoarea condensatorilor este foarte mare poti trece peste ele si cu expunerea in curs. Sursele in comutatie nu au nevoie de tensiune alternativa putand functiona la fel de bine cu tensiune continua la valoarea celei redresate la alimentarea de la retea. Variatiunea la tema se poate face cu mai multe ups-uri de putere mica, puterea adunata pana se ajunge la 2,5kW, fiecare generand tensiunea necesara printr-o punte redresoare. Asa se renunta la condensatorii de capacitate mare, compensand cu ups-uri obisnuite cu unda sinus modificat.Ca stabilizator pot recomanda unul cu relee, par mai rezistente decat cele cu servomotor (care cam au tendinta sa se gripeze plus ca sunt mai lente decat cele cu relee la variatii bruste de tensiune). Acel "delay" probabil se refera la timpul din momentul detectarii variatiei de tensiune pana la executia reglajului propriu-zis.Cred ca prima varianta este un compromis bun la pret si care poate rezolva o mare parte din problemele de alimentare. Pot discuta pe subiect daca prezinta interes.

Link spre comentariu

banuiesc ca voia ups pt a termina treaba in cazul in care cade tensiunea.Altfel daca are doar rol de protectie, intr-adevar se poate folosi unul de o putere mai mica.

Link spre comentariu

Un ups sinus la puterea maxima a aparatului este necesar doar daca tomograful contine transformatoare de retea si se doreste functionarea fara alimentare de la retea in timpul expunerii. Ups-ul sinus este mult mai scump comparativ cu cele obisnuite, cu sinus modificat. Era doar o idee de a folosi un ups ieftin (sau mai multe pana se ajunge la puterea necesara), cu sinus modificat si alimentarea aparatului in curent continuu daca aparatul are numai surse in comutatie la intrare. Aceasta idee poate fi rafinata in functie de situatia reala.Parerea mea este ca mai intai sa observe situatia reala a retelei electrice. Adica, daca are multe caderi de tensiune sau sunt numai scaderi de tensiune (diferenta intre ele este ca la prima situatie tensiunea dispare complet iar la a doua este doar o scadere a valorii tensiunii fara disparitia completa a acesteia). Situatia cea mai simpla de a urmari reteaua este un releu cu bobina la 220V, cuplat la un regulator de tensiune (cea mai mica putere sau poate fi si regulatorul de tensiune al aparatului tomograf). Acest releu este cuplat cu contactul normal inchis la o sirena, buzer sau alta sursa de avertizare. Cand regulatorul nu mai poate regla tensiunea, acesta se opreste, releul decupleaza si suna alarma. Se poate aprecia cate asemenea evenimente au aparut si durata lor totala cu ajutorul unui ceas electromecanic (cronometru sau ceas de masa sau de perete cu baterii ) si a unui numarator , ambele alimentate de la retea (sau comandate de contactele releului daca se alimenteaza de la baterii). Numaratorul contorizeaza numarul de evenimente si ceasul electromecanic ajuta la aprecierea duratei totale a lor (diferenta dintre indicatia acelui ceas si a unuia normal, initial sincronizate, indica durata lipsei tensiunii). Se poate modifica ceasul de perete cu baterii sa functioneze doar in timpul caderilor de tensiune asa indicand exact durata totala a caderilor de tensiune in intervalul de timp ales, prin folosirea contactului normal inchis a releului in serie cu alimentarea de la baterie.Daca are caderi de tensiune rare si un regulator de tensiune face fata, nu vad necesitatea unui ups in acest caz decat daca mai exista si alte probleme ale instalatiei electrice altele decat cele enumerate.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Kodac 9000 3D e un mijloc de productie ,cu care faci bani .Daca te duci la dentist trebuie pt o lucrare ,banii nu sant putini numai timpul efectiv de lucru . Asa ca ...

Link spre comentariu

@TWK -eu ti-am trimis un pm interesant. N-ar fi sau sa-l citesti...Acum m-am uitat la specificatiile aparatului: tensiune de alimentare 230V +/- 10%Asta inseamna ca merge foarte bine de la 207 pana la 253V.

Link spre comentariu

Poate scrie de aceasta toleranta standard dar acest tip de aparate (emitatoare de radiatii X) sunt in general foarte sensibile la fluctuatiile rapide ale tensiunii de retea blocandu-se foarte usor chiar daca acea fluctuatie de tensiune este in limitele normale (din informatiile pe care le am). Adica, cu cat este mai incarcata reteaua cu atat riscul de blocare al acestuia creste. Nu cunosc detalii de ce dar probabil fiind un aparat emitator de radiatii X are sisteme de protectie care intra in functiune cand o fluctuatie de tensiune modifica parametrii expunerii.

Link spre comentariu
Vizitator TWK

Problema sunt fluctuatiile de tensiune, caderile sunt destul de rare, maxim o data pe saptamana. Am vazut si eu in specificatii ca toleranta este destul de mare teoretic, dar practic apar tot felul de distorsiuni care acum cateva zile au culminat cu defectarea unui senzor, iar cei care se ocupa de mentenanta aparatului ne-au spus ca ar fi cauzate de fluctuatiile de tensiune, lucru care nu am de unde sa stiu cat de adevarat este. Ideal as fi cumparat un UPS pentru a beneficia, pe langa stabilizare, de 2-3 minute in care sa putem inchide aparatul in cazul unei caderi de tensiune. Bugetul pentru asta era in jur de 4-500€, de aceea as fi vrut un UPS Line-Interactive de la APC de 1000VA. De aceea ramane intrebarea - ar face fata un astfel de UPS cerintelor aparatului? Daca nu sunt fortat sa merg doar pe stabilizator, un UPS de 3000VA imi depaseste cu mult bugetul. Si in acest caz, imi puteti recomanda un anumit model de stabilizator? Nu am idee care producator este mai bun, daca sa iau cu sau fara servomotor, etc.@The StressmakerM-ai cam bagat in ceata, o solutie de acel gen imi depaseste cu mult cunostiintele de electronica, din aceasta cauza cautam o solutie "plug and play", fie UPS, fie stabilizator. Voi mai cauta in documetatia tomografului dupa o schema a circuitului de alimentare, poate poti sa ma lamuresti exact de ce ar fi nevoie. Eventual daca ai putea recomanda pe cineva care sa faca lucrarea propriu-zisa cu atat mai bine.Multumesc.

Link spre comentariu

Probabil ca problema ta cu fluctuatiile de tensiune s-ar rezolva prin inlocuirea / revizia instalatiei electrice, atat din interiorul imobilului cat si din exterior.Daca tomograful "suge" 2,2KVA, obligatoriu ca UPS-ul sa fie mai mare de 2,2KVA. Chiar daca trage puterea asta timp foarte scurt, un UPS mai mic va intra in protectie caci el crede ca i se pune de un incendiu.Zici ca un APC 3KVA e scump. Cat costa un senzor, cat costa tomograful, cat costa o interventie service in afara perioadei de garantie? E totusi un tomograf, nu un TV.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări