Vizitator mariush29 Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 salut vreau sa fac scafa asta cu spoturi si tub luminos si nu stiu cum sa duc firele de curent la ele cine ma ajuta cu o idee sau o shema sa fac instalatia ,va multumesc Link spre comentariu
H Robert Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Daca ai rigips pui in interiorul lui firul bagat in copex,daca nu ai tavan fals faci un canal si bagi copexul cu fir ingropat spoturile din acel romb,la fel trebuie si la celelalte spoturi din colturi,presupun ca faci din rigips acele profile pt spoturi unde le bagi trage prin alea firele,si dupaia le legi la doza pe care o ai in camera, mai multe detalii, ai tavan fals din rigips sau trebuie sa fie ingropate in zid.... Link spre comentariu
Vizitator mariush29 Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Daca ai rigips pui in interiorul lui firul bagat in copex,daca nu ai tavan fals faci un canal si bagi copexul cu fir ingropat spoturile din acel romb,la fel trebuie si la celelalte spoturi din colturi,presupun ca faci din rigips acele profile pt spoturi unde le bagi trage prin alea firele,si dupaia le legi la doza pe care o ai in camera, mai multe detalii, ai tavan fals din rigips sau trebuie sa fie ingropate in zid.... am inteles asta pe mine ma intereseaza cum duc firele la spoturi o schema ceva Link spre comentariu
H Robert Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Pai pleci cu 2 fire din doza la primul spot, dupa ce legi primul spot pleci cu alte 2 fire spre al 2 lea al 3 lea si tot asa le legi in paralel pe toate cu cele 2 fire, daca spoturile sunt cu trafo legi transformatoarele in paralel,daca sunt direct la 230V legi direct spoturile in paralel, tubul luminos este din acela ca cel care se foloseste ca decoratione extrioara pt craciun sau? Si pe ala il legi in paralel cu firele care vin de la doza, si de la doza inainte sa legi treci unul prin intreruptor si mergi la doza cu firul trecut prin intreruptor, faza o treci prin intreruptor Link spre comentariu
Vizitator mariush29 Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 am fir de cupru litat e bun e de 1,5 mm la spoturi si o priza Link spre comentariu
H Robert Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Cu acele conductoare de 1,5mm vrei sa realizezi si circutul spoturilor si un circuit pt priza separat sau impreuna pe aceleasi conductoare? Link spre comentariu
kit Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 circuitele de iluminat si cele de prize trebuie sa fie separate. circuitele de prize se realizeaza cu un conductor cu suprafata minimia de 2,5mmp. cele de iluminat, cu minim 1,5mmp. poate sa fie si litat. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 Asa,ca idee. Ca de la doza la lustra n-ai nevoie de 3x1,5mm^2 .Si singura problema cu pizele si lumina pe aceelasi circuit e ca ramai in bezna in caz de scurt Link spre comentariu
kit Postat August 2, 2012 Partajează Postat August 2, 2012 separarea circuitelor de iluminat normal si prize se face in baza I7/2011, art. 5.4.1.se pot trage prin doze comune, insa.circuitul de prize se trage cu 3xFy2,5. doua pentru faza-nul, unul pentru protectia electrica.in cazul in care corpurile de iluminat au carcasa metalica, aceasta se va lega la protectia electrica, deci se va folosi 3xFy1,5 (2 pentru faza-nul, protectia electrica se leaga la carcasa).sectiunile minime ale conductoarelor sunt date in anexa 5.32 din I7/2011:1,5 mmp - circuite de iluminat;2,5 mmp - circuite de prize.(pentru cupru).aluminiul lipseste din tabel la pozitiile astea doua, dar sunt unii instalatori care cred ca-i o eroare si se poate folosi sectiune de 4 mmp. eu asa cred...spor! Link spre comentariu
H Robert Postat August 2, 2012 Partajează Postat August 2, 2012 Omul nostru cred c ane intreaba daca poate folosi acel conductor de 1,5 pt realizarea circuitului de priza si dupaia de lumina.... daca vrea asta trebuie sa ne spuna la ce vrea sa foloseasca priza, dar pt lumina este bun. Link spre comentariu
__farad__ Postat August 2, 2012 Partajează Postat August 2, 2012 Urăsc amestecul de circuite. Priza e priză şi iluminatul este iluminat!În doză ai probabil doua circuite. Unul de priză (fire mai groase) şi unul de iluminat (fire mai subţiri). Spoturile şi tubul luminos le legi pe circuitul de iluminat, iar priza o tragi separat, cu fir de 2,5mm (poate fi şi liţat).@Robert230 ca să monteze spoturi obligatoriu are nevoie de rigips. Nu am întâlnit pe nimeni care să sparga în beton 10cm adâncime pt un spot.Excepţie spoturile micro, cu bec de 12v/10W/G4.Uite poza poate înţelegi cum să le legiCu negru este firul de nul de la lustra veche dacă folosesti instalatia originala. celelalte doua le legi unul la tub unul la spoturi. Daca ai aluminiu pe instalatia veche foloseste reglete, în asa fel incat sa nu se atinga cu cuprul (oxideaza în timp). legaturile trebuie sa fie usor accesibile, in spatele unui spot.Spor Link spre comentariu
Vizitator mariush29 Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 mersi pentru sfaturi am sa pun la spoturi si tub firu ala de 1,5 si la priza am sa-l las pe ala vechi care e de aluminiu e bun asa ?Si ce fel de spoturi imi recomandati si tubul de lumina cu leduri sau am vazut la cineva avea furtun din ala cu instalatie va multumesc Link spre comentariu
H Robert Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 Ar fi indicat sa schimbati si cel de la priza de aluminiu, atentie daca aveti in doza firele din aluminiu cele de cupru le conectati printr-o regleta de cele de aluminiu si nu prin rasucire,daca nu aveti acum posibilitatea sa-l schimbati verificati contactele din doze sa fie bine stranse, de obicei nu sunt stranse bine nu fac contact perfect si se incalzesc foarte tare, eu va recomand sa schimbati si cel de la priza e undeva la 1,5 lei m de cunductor monofilar de 2,5mm deci nu e scump si ar fi o investitie de viitor, la spoturi va recomand sa va orientati spre cele cu leduri au un consum mai mic si o durata de viata mai lunga decat cele cu lampa incandescenta cu oglinda, si puteti sa va luati spoturi colorate daca va place, si va recomand eu asa as pune un variator de lumina pt spoturi sa reglati luminozitatea lor, este mai placut asa. Link spre comentariu
__farad__ Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 Unele spoturi cu LED nu suportă variatorul. Deci trebuie alese cu grijă, să scrie pe cutie "dimmable". Ca furtun luminos îţi recomand cel cu leduri. E mai scump dar are o durată de viaţă mai lungă. Şi nu se decolorează nici nu se "prăjeşte" ca celălalt. Atenţie la furtunul cu led-uri, are nevoie de redresare (o cutiuţă care se leagă între furtun şi firele de alimentare). Ar trebui să fie livrată de vânzător odată cu furtunul. Link spre comentariu
Vizitator mariush29 Postat August 4, 2012 Partajează Postat August 4, 2012 va multumesc ca ma-ti ajutat cu idei si sfaturi foarte folositor Elforum Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum