Vizitator viobio Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Vin cu aceste rinduri in ajutorul celor care se lupta cu "hummul", provocat de filamentele tuburilor Citeva reguli de baza alimentati filamente cu fire torsadate firele care alimenteaza filamentele sa fie cit mai departe de grilele tuburilor firele care alimenteaza filamentele sa nu treaca pe linga componente care se conecteza in grile Am desenat 14 scheme de alimentare voi descrie in continuare fiecare schema in parte 1 cel mai simplu mod dar destul de ineficient,legarea unui fir care alimenteaza filamentele,la masa 2 impartirea infasurarii care almenteaza filamentele in doua sectiuni ,mediana se cupleaza la masa,eficient pentru alimentarea tuburilor finale,asa alimentez eu doar tuburile finale ,in amplificatoarele hi-fi sau de chitara,folosesc o sectiune a trafului de alimentare DOAR pentru filamentele tuburilor finale 3 impartirea infasurarii care alimenteaza filamentele in doua sectiuni,mediana este cuplata la un circuit care ridica potentialul filamentului fata de catod,se foloseste in special pt alimentarea etajelor SRPP sau cind in catodul tubului avem o tensiune foarte aproape de limita admisa de tub ,cu acest artificiu de lungeste foarte mult viata tubului 4 montarea unui semireglabil de 100 ...500ohmi,se regleaza pentru a avea zgomot cit mai mic,semireglabilul NU este obligatoriu sa fie unul bobinat,se poate folosi cam orice semireglabil,in radio Traviata exista un asemenea semireglabil,chimic de 0,5w!!,ca de altfel si in alte aparate cu tuburi,acest sistem este foarte eficient in unele aplicatii 5 montarea a doua rezistente CIT MAI EGALE intre filamente si masa ,se pot folosi rezistente de la 22...100ohmi/0,5w,eu folosesc de 47..56ohmi 6 rezistente montate intre filamente si ridicarea potentialului intre filament si catod 7 montarea unui semireglabil intre filamente ,cursorul se leaga la un circuit care ridica potentialul filamentului fata de catod,se regleza semireglabilul pina dispare hummul 8 alimentarea filamentelor in CC,se leaga un pol la masa,puntea redresoare si valoarea condensatorului se dimensioneaza in functie de curentul consumat de filamentele tuburilor,se foloseste la alimentarea filamentelor tuburilor care lucreaza cu semnale mici,de ex preuri,nu se foloseste la alimentarea tuburilor de putere,e aberant sa redresezi filamentele pt EL34 sau alt tub de putere 9 tot alimentare in CC pt filamente,foarte eficient, cu acest circuit alimentez eu filamentele,atunci cind folosesc 6H9C,6H8C,aceste tuburi sunt extem de sensibile la zgomot. 10 alimentare in CC si ridicarea potentialului filamentuli fata de catod,foarte eficient 11 alimentare in CC pentru tuburi gen ECC83,12AX7,etc,tensiunea de alimentare pentru filamente este de 12,6v, pinul care inseriaza filamentele se cupleaza la masa,foarte eficient 12 circuitul 11 dar cu ridicare a potentialului filamentului fata de catod,acest circuit este folosit de mine ,pt alimentarea preurilor,in special acolo unde folosesc etaje SRPP sau repetoare catodice,folosesc o infasurare separata pentru tuburile din preu,adica filamentele tuburilor din preu sunt total separate de cele ale finalelor 13 circuitul de filamente cu potential ridicat fata de catod 14 circuit pt tuburi cu doua filamente ,gen ECC83,pinul central se alimenteaza la mediana infasurarii de filamente,4/9-6,3V---9/5-6,3V,mediana se monteaza la circuitul care ridica potentialul filamentului fata de catod R1,R2 22....100ohmi/0,5W,cu tolerante cit mai mici R3,R4 22....100ohmi/0,5W,cu tolerante cit mai mici R5,R6 se aleg astfel incit sa avem pe polul + al lui C4 o tensiune de 50..100V ,tensiunea se alege in functie de tensiune maxima suportata de tub intre filament si catod C1 se alege in functie de consumul filamentelor,eu pentru 5 ECC83 folosesc un condensator de 20000microF C2,C3 4700....10000microF C4 47...100microF ,trebuie sa suporte de doua ori tensiune de la bornele sale,ex daca la bornele lui C4 avem 65v ,tensiunea la care lucreaza condul ,trebuie de fie de 160V,eu folosesc conzi la 160..200V P1 100...500ohmi/0,5W,de calitate cit mai buna Puntea redresoare trebuie da suporte usor curentul consumat de filamente,de exemplu pentru un curent consumat de 1,2A e bine sa folositi o punte de 10A,aceasta va functiona doar putin calduta,fara sa fie montata pe radiator,eu sunt mai "rus" pun de 25A! aceste rinduri sunt adresate incepatorilor Link spre comentariu
allexx1968 Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Pentru incepatori(eu sunt incepator vesnic) e o mina de aur.Multumim Link spre comentariu
Piotr67 Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Pentru incepatori(eu sunt incepator vesnic) e o mina de aur.MultumimSubscriu! Link spre comentariu
hbi Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 viobio, asta inseamna forum. Bravo! Propun moderatorilor, ca acest post sa fie ''on top''. Link spre comentariu
florinmarinoiu Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Foarte util.Am sa experimentez schemele postate de Viorel in amplificatoarele de chitara pe care le-am facut.Va voi tine la curent cu rezultatele obtinute. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 Asteptam de multa vreme lamuriri legate de ridicarea potentialului la filamente, deoarece am in lucru mai multe proiecte, unele cu SRPP, multumesc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 Multumirile se fac prin intermediul mesajelor private .Poluam forumul cu informatii neimportante , chiar daca Viobio merita aplauze la scena deschisa . Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 Bravo Viobio! O alimentare critica a filamentelor o intilnim la lampile cu incalzire directa gen 6S4S(6A3/6B4G), 2A3, 300B, gm70, etc... Ca sa completez lista lui Viobio atasez citeva metode de filtrare in cazul tuburilor cu incalzire directa (si nu numai...). N-am pretentia (si nici intentia) sa epuizez aceasta lista. Exclud metodele de stabilizare moderne pentru ca nu se incadreaza in curentul retro si nici nu produc mari minuni la modul practic. Valorile din scheme sint pur orientative, m-am gindit la un curent undeva intre 1A si 3A. In cazul tuburilor in preamplificatoare (0,5 - 1,5A) inductantele trebuiesc marite corespunzator. In majoritatea cazurilor dimensiunea fizica a droselelor poate fi ceva intre dimensiunea unei cutii de chibrituri si cea a unui pachet de tigari (...hai doua... )... ☺☺☺ Diferenta fundamentala intre filtrarea de tip C/RC si cea LC/CLC este forma de unda a riplului rezultat. In primul caz riplul nu va avea o forma sinusoidala pe cind in cel de-al doilea se va apropia foarte mult de forma sinusoidala. Un semnal care nu este de natura sinusoidala este purtator de armonici, de obicei nemuzicale. Bineinteles, asta e perfect valabil si pentru tensiunile anodice si de grila... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 300B e scump si .... "acru ca nu ajungem la el" dar gm70 se mai gaseste si este accesibila ca pret insa la filament de 3A la 20V per lampa este cam greu de filtrat CLC. Tu iti faci singur bobinele (care oricum la un curent de 6A pentru 2 lampi mai mult ca sigur ca vor fi air core) deci iesi mai ieftin dar nu scapi de problema marimii si greutatii unei asemenea bobine. Pentru restul populatiei care trebuie sa cumpere .... se ajunge destul de scump. Oricum nici 20mH nu-ti da mana sa faci .... 60mH e "scump la buzunar". Deci solutia este foarte buna dar .... pentru cei care .... "au cu ce" . Totusi informatia: Diferenta fundamentala intre filtrarea de tip C/RC si cea LC/CLC este forma de unda a riplului rezultat. In primul caz riplul nu va avea o forma sinusoidala pe cind in cel de-al doilea se va apropia foarte mult de forma sinusoidala. Un semnal care nu este de natura sinusoidala este purtator de armonici, de obicei nemuzicale. este bine de "bagat la cap" !P.S. Tu sigur ai cu ce (mai ales bobine), deci nu faci repede un montaj sa pui o poza sa vad si eu forma de unda la filtru CLC? (nu vreau curent mare si cateva sute de mA imi ajunge) Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 31, 2012 Partajează Postat Iulie 31, 2012 Bravo Viobio! O alimentare critica a filamentelor o intilnim la lampile cu incalzire directa gen 6S4S(6A3/6B4G), 2A3, 300B, gm70, etc... Ca sa completez lista lui Viobio atasez citeva metode de filtrare in cazul tuburilor cu incalzire directa (si nu numai...). N-am pretentia (si nici intentia) sa epuizez aceasta lista. Exclud metodele de stabilizare moderne pentru ca nu se incadreaza in curentul retro si nici nu produc mari minuni la modul practic. Valorile din scheme sint pur orientative, m-am gindit la un curent undeva intre 1A si 3A. In cazul tuburilor in preamplificatoare (0,5 - 1,5A) inductantele trebuiesc marite corespunzator. In majoritatea cazurilor dimensiunea fizica a droselelor poate fi ceva intre dimensiunea unei cutii de chibrituri si cea a unui pachet de tigari (...hai doua... )... ☺☺☺ [attachment=0]DHT DC filament.jpg[/attachment] Diferenta fundamentala intre filtrarea de tip C/RC si cea LC/CLC este forma de unda a riplului rezultat. In primul caz riplul nu va avea o forma sinusoidala pe cind in cel de-al doilea se va apropia foarte mult de forma sinusoidala. Un semnal care nu este de natura sinusoidala este purtator de armonici, de obicei nemuzicale. Bineinteles, asta e perfect valabil si pentru tensiunile anodice si de grila... foarte bine ca ati postat aceste scheme,am evitat sa pun si scheme de alimentare a filamentelor pt tuburi cu incalzire directa,sunt prohibitive sau putin intilnite pe forum oricine poate veni cu completari Link spre comentariu
zbodeoc Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 Iata o exemplificare de folosire a filamentului redresat la lampi cu incalzire directa. Cu toate ca este o realizare foarte studiata, as zice de prestigiu, lampa prefinala are filamentul alimentat dupa cum vedeti. Link spre comentariu
Mihai85 Postat August 2, 2012 Partajează Postat August 2, 2012 La preamplificator am alimentat filamentul tubului din LM338 , voltajul ajustandu-l fin dintr-un semireglabil multitura. Nu am folosit capacitati de filtrare uriase, 4700uF la punte si 1000uF dupa LM Masa alimentarii filamentului am unit-o cu masa intregului montaj, nu stiu daca am procedat corect dar nu am brum deloc. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 2, 2012 Partajează Postat August 2, 2012 La preamplificator am alimentat filamentul tubului din LM338 , voltajul ajustandu-l fin dintr-un semireglabil multitura. Nu am folosit capacitati de filtrare uriase, 4700uF la punte si 1000uF dupa LM Masa alimentarii filamentului am unit-o cu masa intregului montaj, nu stiu daca am procedat corect dar nu am brum deloc.e foarte corectdaca nu ai humm ..inseamna ca ai procedat corectai folosit ceva foarte asemanator cu figura 8,tu ai plus in plus acel stabilizator serie,probabil pt a regla tensiunea de filament la 6,3Vmulte succese sa ai icon_jook Link spre comentariu
feri.visky Postat August 2, 2012 Partajează Postat August 2, 2012 Schemele de la nr. 8-12 de cele mai multe ori se folosesc in versiunea C-R-C, filtru "Pi" trece jos... Cu C=6mF...10mF si R=<10 Ohm (se calculeaza in functie de tensiunea de alimentare a filamentului)...Sinteza este bine venita... precum si felicitarile... Link spre comentariu
zal Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 Un subiect foarte folositor ptr începători. Bine că mai apar şi chestii practice, că s-a umplut de teorii sterile şi simulări pe aici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum