Mihai Epure Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Salutare! As dori sa stiu daca, intr-un ansamblu corector de ton/amplificator, combinatia corector de ton cu alimentare asimetrica/amplificator cu alimentare simetrica este una nefericita. Mai concret, de curand am facut rost de o statie de amplificare facuta de Electromures AS40202-SP care are corectorul de ton (original) cu alimentare asimetrica iar amplificatorul (facut de vechiul proprietar) tot cu alimentare asimetrica ( schema asta: http://www.niqro.3x.ro/100wt/aaf_clasic_100W.htm ) dar cu cablajul extrem de degradat. Am construit 2 alte amplificatoare dar de putere mai mica cu LM1875, schema si cablajul din datasheet. Problema e ca atunci cand il conectez la corectorul de ton, apare un brum destul de deranjant cu o frecventa de cca 30-40 Hz (cf. unui analizor de spectru audio). Daca il deconectez, e liniste totala. Am incercat sa conectez separat cele doua module, respectiv corectorul de ton la o pereche de boxe de calculator si se aude ok, fara brum, iar amplificatorul direct la placa de sunet si se aude de asemenea ok, fara brum. Problema intervine doar cand conectez corectorul la amplificator. Am incercat sa las masa cablului de semnal dintre amplificator si corector deconectata la unele din capete, in ideea de a nu se forma bucla de masa, dar atunci brumul e si mai puternic. Atasat gasiti si un PDF cu schema de conectare, inainte si dupa. sch1.pdf Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 30, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2012 Nimeni? Nimic? :confuz1 Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 30, 2012 Partajează Postat Iulie 30, 2012 Eu in urma cu peste 15 ani confectionam amplificatoare audio.In general finalele erau cu alimentare simetrica iar preul si corectorul cu alimentare asiimetrica.Niciodata nu am avut probleme cu zgomote sau alte cele.Nici nu vad de ce din cauza asta ar fi zgomotul. Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 30, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2012 Nici eu nu inteleg de und poate sa provina brum-ul. Am schimbat cablurile de semnal, am scos transformatorul din carcasa si l-am pus separat, departe de toate cablurile de semnal dar nu am observat vreo diferenta. Daca dau volumul la maxim, zgomotul se mai domoleste putin. Daca aplic semnal audio, de la o anumita treapta de volum (cam un sfert din pot de volum al corectorului si cam jumatate din volumul placii de sunet) zgomotul nu mai e perceptibil si se aude bine, reglajele de ton functioneaza bine... Ma gandesc ca pana la urma sa refac cablajele de la vechile amplificatoare, desi sunt cam depasite comparativ cu cele din ziua de azi. Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 30, 2012 Partajează Postat Iulie 30, 2012 Corectorul cum este alimentat prin stabilizator de tensiune? Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 30, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2012 Are propriul stabilizator de tensiune, respectiv un BD137, o dioda zener PL24Z plus componentele auxiliare (o rezistenta si vreo 2 condensatori). Tocmai ce am incercat mai devreme si cu un alt corector (LM1036) extras dintr-un alt amplificator pe care initial l-am alimentat dintr-o alta sursa (o baterie de 9 V) si se auzea foarte bine. Apoi am incercat sa-l alimentez din ramura pozitiva a amplificatorului intercaland un LM7812. Pe langa faptul ca avea brum (foarte usor ce-i drept) inca de la conectarea alimentarii corectorului de ton, fara a conecta cablurile de semnal, atunci cand conectam cablul de semnal brumul era chiar mai puternic decat cu celalalt corector de ton. Cu corectorul conectat la amplificator si fara cablul de semnal conectat la placa de sunet, in momentul in care am dat potentiometrul de volum aproape de maxim, s-a ars integratul din corector, probabil ca a intrat in oscilatii. Chiar si cu intrarea corecturului la masa, tot are brum (indiferent care corectoare). Cu intrarea amplificatorului la masa (implicit si iesirea corectorului), fara semnal, tot se aude un brum, redus cam la jumatate. In momentul in care opresc alimentarea, brumul dispare si se mai aude doar un fasait usor pana cand se descarca condensatorii. Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 30, 2012 Partajează Postat Iulie 30, 2012 E clar brum de retea daca la decuplarea alimentarii dispare..Poate fi din proiectarea placii ceva traseu de masa aiurea. Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 30, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2012 Nu neg, tot ce este posibil, insa dat fiind faptul ca am facut cablajul amplificatoarelor dupa chipul si asemanarea celui din datasheet, corectorul de ton este cel original, neatins iar partea de alimentare e formata dintr-o punte redresoare, 4 condensatori de 4,7 nF in paralel cu diodele, 2 cond de 6800uF/40V si 2 de 100nF in paralel cu cei electrolitici...aici nu vad ce ar putea fi gresit. Am observat intamplator ca luand transformatorul in mana in timpul functionarii pentru a-l muta, brumul se diminueaza usor si cu cat acopar mai mult din partea bobinata sau cu cat strang mana mai tare pe el, cu atat brumul se diminueaza mai mult. Sa aiba o problema transformatorul? La prima vedere, pare-se ca au mai fost scoase din spire, in momentul de fata are 2 x 25V (24,81V cu 24,86V). In timpul functionarii se incalzeste putin (cam 34 de grade masurate cu sonda multimetrului), dupa care temperatura se stabilizeaza. Temperatura bobinajului secundar e unifirma, deci nu pare a fi vreo spira in scurt. Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 30, 2012 Partajează Postat Iulie 30, 2012 Daca se modifica pozitia transformatorului fata de placa se intampla ceva cu zgototul?dar daca se leaga la masa carcasa metalica a lui? Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 30, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2012 Daca il indepartez, nu, ca practic asa mi-am si dat seama ca punand mana in jurul infasurarilor brumul se diminueaza (l-am tot mutat cat mai departe de montaje, am ajuns si la 1 m distanta). Carcasa statiei de amplificare este conectata la masa prin intermediul unui condensator de 100 nF iar daca il scurtcircuitez nu are niciun efect, miezul transformatorului nu intra in contact cu carcasa iar de pus la masa miezul transformatorului nu am incercat inca, voi incerca, oricum are o tona de lac pe el. Am sa incerc sa pun si cate o spira in scurtcircuit in jurul fiecarei bobine (transformatorul este cu tole U, cu primarul si secundarul impartite in 2) sa vad ce rezultat obtin. Link spre comentariu
Mihai Epure Postat August 5, 2012 Autor Partajează Postat August 5, 2012 Pana la urma s-a dovedit a fi de vina transformatorul. Daca ii puneam o spira in scurtcircuit, brum-ul disparea complet. Nu-mi explic fenomenul, cert este ca am inlocuit transformatorul cu unul toroidal si nu mai am niciun fel de problema. Multumesc pentru ajuto! Numai bine! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum