dsasorin Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Salut. Vreau sa imi renovez apartamentul total. Bloc cu 8 etaje, anul 1985, Bucuresti.Am conceput dupa priceperea mea o schema electrica cu protectii si tot balamucul. Initial erau decat 2 circ priza si 2 circ lumina.Acum am extins cu inca 3 circuite priza (cu impamantare). Am vazut ca impamantarea este legata la nul in cofretul de pe palier unde este si contorul si siguranta de dinainte de contor, (fuzibila). Vreau sa le montez intr-un tablou cu 16P, 2 randuri.Vreau sa va cer o parere.1. Schema este buna ca si conexiuni si modalitate de conectare ?2. Valorile sunt potrivite ? Sau ar trebui sa merg cu o clasa in jos ? ( ca sa am ce pune in siguranta de la contor, de afara)Astept pareri.Multumesc anticipat. Link spre comentariu
cristi_ozana Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Salut,Ceea ce vrei tu sa faci nu cred ca este in regula pe protectia circuitului de alimentare. In primul rand descarcatorul intra in functiune la tensiuni de 800 - 900 v si nu stiu cu ce te poate ajuta. In al doilea rand siguranta aceea de 40 A pe sosire, in tablou ce rol mai are daca ai o siguranta inainte de contorul electric. In al treilea rand tin conductorii de alimentare la un curent de 40 A? Sigurantele de protectie se monteaza in cascada pe tipuri de sigurante tip A se monteaza la siguranta generala tip B se monteaza siguranta generala pe care o ai montata la intrarea in tabloul tau de distributie. Iar de tip C sunt sigurantele care le ai montate ca protectie pentru aparate. Tipul A, B sau C reprezinta viteza de rupere in cazul unui scurt circuit sau la incarcarile ce depasesc puterea instalata pe circuit. Tipul C fiind cea mai rapida.Daca nu tii cont de acest lucru este posibil ca la un scurt sa-ti sara toate sigurantele de dinainte de circuitul afectat. Inca o problema este ca daca vrei sa montezi sigurante diferentiate este bine sa le montezi direct pe circuitele de protectie pentru fiecare consumator. Daca lasi decat o siguranta generala diferentiata vei ramane fara curent in toata casa in cazul unei defectiuni. Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 27, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2012 Merci de parere Cristi.Schema aceasta este gandita sa fie si ieftina, dar sa si protejeze din aproape toate punctele de vedere.O diferentiala pe fiecare circuit ar fi insemnat 500 lei in loc de 225 lei, posturi de 2 ori mai mult ocupate, deci maresc tabloul, si apoi nu ma deranjeaza faptul ca daca s-a intamplat vreun "defect" sa resetez siguranta pentru toate prizele. Iar numarul de surse in comutatie este in jur de 6. Becurile economice am evitat sa le pun pe diferentiala. Deci treaba cu saritul din senin nu prea apare in cazul meu.In alta ordine de idei: Eu asa stiam si asa am vazut ca se practica, sa pui un general in casa, chiar daca ai unul inainte de contor. Iar acest general sa sara daca se intampla vreo belea de tip suprasarcina in toata casa sau sa deconecteze daca tensiunea depaseste 250V, ca nulul "s-a miscat", sa nu imi prajeasca aparatele. Inainte de contor exista o siguranta fuzibila nenorocita, care daca suflu in contor se misca patroanele si sar gandacii din sigurante....Ti-ai facut deci o imagine despre ce este afara pe palier. Deci ce vreau eu: protectie la trasnet pentru tot sistemul, protectie la casa daca U>250V, protectie diferentiala pe prize sa nu ma curentez eu sau altcineva, mai ales ca am multe dispozitive cuplate la apa si de putere mare.La intrare in apartament am firele de 4 sau 6 mmp, nu stiu exact, o sa ma uit.Intra-adevar am tinut cont numai de valorile curentilor nominali ai sigurantelor, nu si de clasa sau viteza lor de reactie....Asta nu o consider o problema majora in acest caz.Dar in rest ? Sunt montate/ dispuse bine in schema ?Merci. Link spre comentariu
cristi_ozana Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Salut,De montat sunt montate bine dar problema este ca tu ai siguranta fuzibila de 25A la tabloul de distributie de pe palier si tu ai siguranta generala din tabloul tau de 40 A. Pentru protectie poti sa atasezi un releu de protectie cu bobina de maxima tensiune montat pe siguranta generala. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 27, 2012 Partajează Postat Iulie 27, 2012 Tip C nu e cea mai lenta? Adica cea mai rapida e A,apoi B,apoi C,apoi D,care e pt motoare.De fapt sigur asa eAC-urile ar trebui sa aiba sigurante (si trasee de alimentare) separate.Poti pune o diferentiala ca si siguranta generalaAsta in mareAm mai exemplificat de cateva ori cum s-ar putea face asemenea modificari,dar trebuie sa cauti Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 28, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2012 Salut,De montat sunt montate bine dar problema este ca tu ai siguranta fuzibila de 25A la tabloul de distributie de pe palier si tu ai siguranta generala din tabloul tau de 40 A. Pentru protectie poti sa atasezi un releu de protectie cu bobina de maxima tensiune montat pe siguranta generala.D-asta ma gandeam sa ma duc in jos cu un nivel de In la sigurante. Sa pun la Prize 25A/30mA in loc de 32A/30mA, iar la General sa pun 32A, in loc de 40A. Dar apoi gasesc patron de 40A sa pun afara pe palier ? Sau trec pe lite ??? Acel MSU 255, nu asta face ? Nu este o bobina care decupleaza siguranta generala la care este cuplata ? Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 28, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2012 AC-urile ar trebui sa aiba sigurante (si trasee de alimentare) separate.Normal ca ideal asa ar trebui. Deja mi-a luat niste zile de munca sa fac 3 circuite (cativa zeci de m de canale in beton) , muncind doar cate 2 ore pe zi, ca este jos un bebe ce vrea sa doarma. Sa trag pentru fiecare AC, canal separat, mai imi ia 3 sapt... Poti pune o diferentiala ca si siguranta generala Mi-e frica sa fac asta, pentru ca cresc riscul sa sara din senin. Multi s-au plans de chestia asta pe forumuri, si am zis sa invat din greselile lor.Plus ca in schemele din cataloagele marcilor de prestigiu, am vazut ca luminile nu se pun pe diferentiale. Banuiesc ca tocmai pentru a evita decluplarea din senin a generalui. Ca la ce loterie de becuri exista la noi in Romania.... Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Diferentiala nu sare din senin. Ea sare cand este un aparat defect (sau instalatia electrica e defecta,cu probleme de izolare),care te-ar putea curenta!Becurile nu se pun pe diferentiala...ca nu stai cu mana pe ele toata ziua,in special in timpul functionarii! Deci sa pui o diferentiala (separata) pe becuri,e o inutlitateNu modifica siguranta de pe palier,las-o la 25A. Nu de alta,dar sigurantele protejeaza firele. Si cum firele nu le schimbi...Deci si siguranta generala ar trebui sa fie de 25A.Nu puteai sa tragi firele prin vechile tuburi? Sau instalatia nu e facuta pe tuburi? Apoi,printr-un singur canal poti merge cu mai multe fire. Si in anumite locuri poti pune p-afara pat de cablu Link spre comentariu
cristi_ozana Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Tip C nu e cea mai lenta? Adica cea mai rapida e A,apoi B,apoi C,apoi D,care e pt motoare.De fapt sigur asa eAC-urile ar trebui sa aiba sigurante (si trasee de alimentare) separate.Poti pune o diferentiala ca si siguranta generalaAsta in mareAm mai exemplificat de cateva ori cum s-ar putea face asemenea modificari,dar trebuie sa cautiCei de la firma fosta Moeller acum Eaton asa recomanda montarea sigurantelor automate de la A la C in cascada. Asta pot sa iti spun de la o prezentare la care am participat cu cei de la AREL.O seara buna! Link spre comentariu
cristi_ozana Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Salut,De montat sunt montate bine dar problema este ca tu ai siguranta fuzibila de 25A la tabloul de distributie de pe palier si tu ai siguranta generala din tabloul tau de 40 A. Pentru protectie poti sa atasezi un releu de protectie cu bobina de maxima tensiune montat pe siguranta generala.D-asta ma gandeam sa ma duc in jos cu un nivel de In la sigurante. Sa pun la Prize 25A/30mA in loc de 32A/30mA, iar la General sa pun 32A, in loc de 40A. Dar apoi gasesc patron de 40A sa pun afara pe palier ? Sau trec pe lite ??? Acel MSU 255, nu asta face ? Nu este o bobina care decupleaza siguranta generala la care este cuplata ?Pentru a pune o siguranta fuzibila trebuie schimbat elementul de siguranta de 25 A cu unul de 63A si apoi poti pune o siguranta fuzibila de 40A. Dar nu mi-ai raspuns la intrebarea daca bransamentul tau poate tine la 40 A. Cred ca el este ceva de genul de 2X6mm aluminiu si nu cred ca este recomandat sa-i inlocuiesti elementul de siguranta decat cu aprobarea celor de la ENEL. Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 28, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2012 Trebuie sa ma uit cand ajung acasa daca am la intrarea in tablou cablu de 3x4 sau 3x6mmp (adica cu impamantare), dar Cupru sigur.Apoi totul este pe aluminiu de 2.5mp. Desi este bloc din 1985, din ce am vazut asa cand demolam si spargeam si racaiam, cablurile nu sunt prin tevi de plastic, ci prin copex flexibil, negru (d-asta modern). Nu se pune in discutie sa fac cablari prin pat de cable. Renovez de la -5, nu de la 0. Adica tocuri scoase, etc....Bun.Am fost la cumparaturi azi. Am luat esentialul: tablou Viko 16P + sigurante Schneider1x bobina MSU 2551x sig. diferentiala 25A/ 30mA5x sig. 16A - prize2x sig. 6A - luminiAcum am in cap 2 variante:var.1: Cuplez bobina MSU cu diferentiala de 25A (compatibile), apoi pun totul dupa diferentiala. Ea va avea rol de general. (mi-e frica sa nu sara "din senin")var.2: Mai cumpar o sig. de 32A bipolara si o pun inainte de 25A. Aceasta de 32A va avea rol de general. Luminile le pun direct la 32A.Intrebarea magica ramane. Ce naiba pun pe palier in fiecare caz ? Banuiesc ca:var.1 sig. palier 32Avar.2 sig. palier 40ANu stiu acum daca gasesc patroane de 32A sau 40A potrivite cu soclul actual.Ce ziceti ? Merci tuturor. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 28, 2012 Partajează Postat Iulie 28, 2012 Pe socu actual,cea mai mare e de 25.Cea de 35A e deja pe alt soclu.Ma intreb contorul ce are de zis la 'instalarea' unei puteri mai mari... Link spre comentariu
cristi_ozana Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 Trebuie sa ma uit cand ajung acasa daca am la intrarea in tablou cablu de 3x4 sau 3x6mmp (adica cu impamantare), dar Cupru sigur.Apoi totul este pe aluminiu de 2.5mp. Desi este bloc din 1985, din ce am vazut asa cand demolam si spargeam si racaiam, cablurile nu sunt prin tevi de plastic, ci prin copex flexibil, negru (d-asta modern). Nu se pune in discutie sa fac cablari prin pat de cable. Renovez de la -5, nu de la 0. Adica tocuri scoase, etc....Bun.Am fost la cumparaturi azi. Am luat esentialul: tablou Viko 16P + sigurante Schneider1x bobina MSU 2551x sig. diferentiala 25A/ 30mA5x sig. 16A - prize2x sig. 6A - luminiAcum am in cap 2 variante:var.1: Cuplez bobina MSU cu diferentiala de 25A (compatibile), apoi pun totul dupa diferentiala. Ea va avea rol de general. (mi-e frica sa nu sara "din senin")var.2: Mai cumpar o sig. de 32A bipolara si o pun inainte de 25A. Aceasta de 32A va avea rol de general. Luminile le pun direct la 32A.Intrebarea magica ramane. Ce naiba pun pe palier in fiecare caz ? Banuiesc ca:var.1 sig. palier 32Avar.2 sig. palier 40ANu stiu acum daca gasesc patroane de 32A sau 40A potrivite cu soclul actual.Ce ziceti ? Merci tuturor.Cel mai simplu este sa montezi in tabloul de pe palier o sina omega si sa montezi o siguranta monopolara de tip A la puterea care te intereseaza si ai scapat de siguranta fuzibila dar fi foarte atent ca pe circuitul de alimentare ai aluminiu si pe cel de protectie la impamantare cupru. Si daca ai avea chiar cupru la diametrul de 6mm sa nu depaseasca 40A pentru ca nu mai ai protectie pentru cablu. Apropo vezi ca pe contoar ai trecut la ce intensitate lucreaza, sa nu depasesti pentru ca risti sa provoci un incendiu. Link spre comentariu
EFTIMIE Postat Iulie 29, 2012 Partajează Postat Iulie 29, 2012 Mare atentie ca la siguranta generala de pe palier umbli in tensiune si teoretic ar trebui sa fi electrician autorizat sa poti umbla.Dar cum la noi regulile sunt pt. altii...mare atentie . Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 29, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2012 Desi am habar ce este acolo, NU VREAU sa ma bag inainte de contor, in jurisdictia Enel.Cred ca o sa raman la varianta 1, adica pun diferentiala de 25A pe post de general in casa, iar pe palier las tot fuzibilul de 25A.Oare o fi suficient, la ce consum am ?De fapt, nu cred eu sa am consum instantaneu mai mare de 5.5 kW vreodata...Iar daca pe viitor vad ca depasesc, adica sare de multe ori generalul de 25A sau palierul de 25A, ma duc la ei, si modific abonamentul sa imi dea o putere mai mare de 6KW, si sa imi schimbe si ce trebuie pe palier (contor, patron...). Apoi iau masuri in tabloul meu din casa.Nu ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum