Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru electronic autosalare,0-50V


Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

M-ar interesa o schema de voltmetru electronic,care sa-mi permita afisarea tensiunii in gama 0-50V.Am la dispozitie doua integrate,C520D,care masoara 0-999mV,respectiv ICL7107,care masoara 0-199,9mV.Daca folosesc un singur divizor,pe toata gama,tensiunea va fi afisata de ambele,de genul 47,5V.La tensiuni mai mici de 10V,in cazul C520D si 20V,in cazul 7107,se poate insa citi cu o precizie de zece ori mai buna,gen 9,47V sau 19,47V,functie de integrat.Mi-ar trebui deci doua divizoare de tensine,comutabile automat,de la cresterea tensiunii peste 10,respectiv 20V.In mare m-am gandit la un comparator care sa primeasa pe intrare o tensiune de referinta,iar pe cealalta intrare o fractiune din tensiunea de masurat,astfel incat sa comute la depasirea tensiunii de 20V,de exemplu.La iesirea comparatorului,un releu care sa comute pe intrarea voltmetrului,unul din divizoarele rezistive. Daca aveti ceva sugestii,sau alte idei,mai simple,nu ezitati sa le postati..Voltmetrul vreau sa-l folosesc la o sursa reglabila,comutatie plus liniar,0-50V...Cam aceasta e in mare,schema la care m-am gandit....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo6pir

    1

  • radusa

    1

  • franzm

    1

Top autori în acest subiect

Daca nu va deranjeaza variatii ale rezistentei de intrare, nu trebuie doua divizoare de tensiune. Ajunge un singur divizor avand rezistorul dinspre masa din doua bucati inseriate. Pe domeniul de tensiuni mari se scurtcircuiteaza unul dintre rezistoare. In felul acesta va ajunge un releu cu un contact simplu, ND sau NI. Comparatorul trebuie sa fie cu histerezis.

Link spre comentariu

Tot cu releu am facut si eu. Deosebirea este ca am folosit un divizor rezistiv serie, 99k-900-100 (pt rez mai mare de intrare se poate merge bineintales si pe varianta rezistentei totale a divizorului de 1M) si am cules prin comutarea releului, tensiunea de pe una din prizele divizorului. Releul folosit a fost cu doua sectiuni comutatoare (DPDT) din care o sectiune folosita la divizorul rezistiv si a doua sectiune pt comutarea punctului la afisaj.Cum s-a spus si mai sus, comparatorul trebuie neaparat sa fie cu histereza. Al meu l-am reglat sa comute in sus la 19.8V si la intoarcere la 20.2V. Am si o schema de comutare automata mai sofisticata, din revista Elektor (daca mi-aduc bine aminte), dar am considerat ca este prea sofisticata pt ceea ce trebuie sa faca. O atasez ca informatie suplimentara:Daca se doreste varianta in engleza, cred ca pot sa o extrag si pe aia si sa o postez. Asta era la indemana in PC.

Automatische Bereichumschaltung_DE2008070992.pdf

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Azi dupa o saptamana,revenit acasa din concediu,am acces la net;este adevarat,modificarea divizorului de tensiune e mai simpla.Cred ca astfel si releul poate fi inlocuit cu un mosfet,comandat de comparator.Exista si varianta folosirii unui CD4066,care contine patru comutatoare analogice,realizate tot cu mosfeturi,solutie folosita in unele multimetre digitale.Folosind un banal LM324 si un CD4066,s-ar putea obtine un voltmetru cu autoscalare,cu patru game de masura,desi in practica ar fi suficiente mai putine..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări