Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Raritati vintage

Vizitator

Postări Recomandate

Eu am curatat-o cu petrol rafinat este anume pentru curatatul mecanismelor fine...Va pot trimite daca nu reusiti cu alceva

Intre timp o sa mai postez ceva poze cu un alt aparat vintage de data aceasta o firma mai comerciala desi topicul interzice acest lucru dar care spun eu merita atentia dumneavoastra

http://www.flickr.com/photos/77918780@N ... hotostream

http://www.flickr.com/photos/77918780@N ... otostream/

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Interesant topicul si piesele prezentate. Am citit recomandarile din primul post, totusi te intreb daca pot posta un tuner mai desebit, nu prin renumele marcii ci prin raritatea lui. Atras de sculele vintage am achizitionat cateva, dar e cam greu la noi sa investesti intr-un lucru pentru a-i reda frumusetea și pastra totul original. Este vorba de un tuner marantz 115b, care din cauza lipsei becurilor de scala, ce pot fi cumparate de pe ebay, i s-a montat un neon de toata frumusetea, iar celelalte componente interne de la afisaj (scala + lămpi+difuzoare de lumina) au fost scoase si nu stiu daca se mai pot recupera. Nu mai spun ca vanzatorul zice ca asa l-a luat, ca l-a costat mult montarea acelui neon, bla,bla, bla. Din pacate asa se intampla la noi, sculele se maltrateaza si se vand apoi ca funcționale la modul ireprosabil. CA si in cazul deck-ului SD 8020 vandalizat, pe care am reusit cel putin sa-l completez si sa-l fac sa se miste un pic, voi incerca sa redau frumusetea de odinioara a unui tuner mai putin cunoscut pe la noi. Voi posta imagini doar daca am acceptul initiatorului.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru bunul simt, domnule Paul.Nu am nimic impotriva sa postati poze cu aparatul dvs atata vreme cat pozele sunt REALE si NU luate de pe net.Poate ca raritatile vintage au devenit chiar...raritati :rade:

Link spre comentariu
Vizitator NAICA

salutare,

Scuze daca postez aiurea,dar detin un aparat de care (probabil) nu a auzit multa lume.E vorba de Minitel(precursorul internetului de astazi).Acest aparat a fost creat de FranceTelecom,functiona in retea de unde puteai accesa cateva zeci de mii se "site-uri"(ca o curiozitate,exista si Minitel rox-"site" erotic).Aparatul e format dintr-un monitor de vreo 23cm,tastatura si receptor de telefon.Pe aparat nu scrie mare lucru,nici macar anul de fabricatie,dar am inteles ca ar fi aparut acum vreo 30-40ani si ca reteaua ar fi disparut.Pun poze reale:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Inca o raritate la care am nevoie de un ajutor, mai bine zis un electronist bun care sa faca dracia sa mearga. Am gasit si schimbat 2 integrate logice(se vad crapate-lipsa bucata) in ultima poza si o rezistenta de putere( se vede in alta poza incalzita). In momentul de fata aparatul se aprinde dar in maxim un minut rezistenta respectiva arde. Am scos placa afara si am masurat tot ce exista semiconductor si condensator electrolitic nu am gasit nimic in scurt, ars, intrerupt, etc.

Nu stiu nici cum as putea transporta aparatul , deoarece trece de 50 kile. Poate ca pana la urma o sa-l tin de design alaturi de celelalte....desi as fi dispus sa investesc ceva bani pentru manopera.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Raritatea este un aparat din familia ROTAMINT, jocuri cu castiguri fabricate in Germania anilor 80.Intr-o vreme invadasera Romania,n-au avut succes.Sunt jocuri acceptate in baruri, cafenele, aparate care ofera castiguri mici si la care jucatorul nu are o contributie majora in obtinerea castigurilor.Neamtu baga o fisa de 1marca sau de 5 marci se aseza la masa sa-si bea halba cu bere si aparatul isi vede singur de treaba.S-au construit sute de variante cu diverse tipuri de procesoare pe 8 biti (Z80 del Zilog,6809 Motorola sau 6502 Synertek)Referitor la aparatul tau:O rezistenta de un wataj mai mare nu rezolva problema.Trebuie gasita cauza pentru care se supra incalzeste.E clar ca prin ea trece un curent pe care nu il suporta.Dupa cum este dispusa pare a fi legata pe partea de lumini.Becurile sunt legate in sistem matricial inseriate cu diode comandate prin arii de tranzistoare de catre interfete periferice programabile gen 8255.Verifica sa nu ai diode in scurt pe panoul cu becuri.Ar fi interesant de stiut ce integrate explodate ai gasit si daca au fost inlocuite cu altele identice.Ar fi benefica existenta unui osciloscop pentru a verifica functionarea unitatii centrale (prezenta CLOCK,activitate pe cele doua magistrale de DATE si ADRESE, prezenta diverselor semnale pe procesor, etc).Mai treebuie verificata prezenta tensiunilor de alimentare (uzual +/-5V, +/- 12V si 24V pentru masinile de plata)Daca aparatul este valid electronic are nevoie de cateva conditii de functionare :Tuburile din care face platile trebuiesc umplute cu monede sau microcontactele care sezizeaza prezenta fiselor "pacalite" asa cum vad ca ai facut la unul din tuburi.Microcontacte care sezizeaza usa deschisa trebuiesc puse in pozitie normala de lucru (usa inchisa).Cam asta la prima vedere.Daca sunt intrebari,pe privat.Succes

Link spre comentariu

Domnule Nicolae, eu am acasa un foisor unde am adunat multe chestii vechi(inclusiv un flipper din anii 80). Vara stau acolo cu prietenii, mai ascultam o muzica veche, mai tragem de maneta unui "slot machine"...de ce sa nu apasam tasta unui triomint. Poate ca o sa fac niste poze odata sa vedeti. Aparatul asta l-am cumparat din Germania, am dat 35 euro pe el(si neamtul zicea ca functioneaza :bataie ), i-am mai dat unui amic cu microbuzul inca 20 euro sa mi-l aduca acasa. Eu nu mai am timp sa ma ocup de reparatii, de aceea am si postat aici rugamintea de ajutor. V-am lasat un pm.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

CENTRATE

Pioneer EQ-600 graphic equalizer. Din aceeași serie vor urma tuner-deckul KEX-M801 cu amplificatorul GM-3000.Componentele sunt specifice sistemelor audio pentru autoturisme, la sfarsitul anilor 80. Pretul lor foarte ridicat, precum si conectica specifica doar acestora, pe conectori DIN 7+1 pini, i-au cam indepartat pe iubitorii de muzica, acestia orientandu-se spre sisteme mai ieftine si compatibile, dar care nu ajungeau la fidelitatea Pioneer. Pe piața japoneză produsele se vindeau sub denumirea de CARROZZERIA.

EQ-600 l-am luat ca defect, vanzatorul spunandu-mi ca nu se aprinde fata. E si normal, cunoscatorii stiu că iluminarea panoului frontal se face prin intermediul deck-ului, care comanda acest lucru prin semnal transmis prin mufa DIN. Firul portocaliu este doar un plus permanent.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Fara suparare domnule Paul, eu nu vad nimic rar in Pioneerul ala. V-as fi recunoscator daca ati deschide un topic separat cu "interiorul aparatelor comerciale". Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Aparate comerciale sunt toate. Ca si varsta are aproape 25 de ani, destul de vechi. Aparatele din aceasta serie sunt, din cate stiu eu rare, cel putin la noi, aduse de afara. Sunt serii de Pioneer foarte rare, s-au vandut mai putin datorita pretului ridicat si a conecticii.Daca gasesti aparate de acest gen sau din seriile mai vechi (doar Centrate) sunt dispus sa le cumpar. Daca va displace postarea acestui gen de aparate (mentionez ca nu este orice tip, comun, pe care le gasesti pe toate drumurile) nu o voi mai face.

Link spre comentariu

Nu este vorba ca imi place sau imi displace MIE. Rolul acestui topic l-am scris in primul post.

As dori sa fac doua mentiuni importante;

1. Ii rog pe toti fanii marcilor comerciale sa se abtina in a posta aici poze si detalii(ma refer la denon,pioneer,technics,sony,onkyo,marantz,etc).

...

Rolul acestui topic( in viziunea mea) ar fi o prezentare reala a unor aparate pe langa care trecem uneori si zicem; cine naiba a auzit de firma...X?

Inca ceva, nici un aparat pe care il voi prezenta aici nu este si nu va fi de vanzare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări