ShadowDaniel Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Sa incep cu inceputul, am niste boxe de la o combina veche carora le stiu doar impedanta de 8 ohmi dar nu am idee de putere. M'am uitat la circuitul de amplificare din combina si daca nu gresesc circuitul audio era unul plat cu un radiator lipit pe spate, care mi'a dat de inteles din ce mi s'a zis ca nu are cum sa depaseasca 6W si nici de auzit nu par a se auzi mai tare. Transformatorul care alimenta combina are 12V si 0.3A (din ce am masurat eu). Iar pe spatele ei nu scrie decat puterea de consumatie 30W daca este cu ceva de ajutor.Mi s'a recomandat sa fac un amplificator pt ele si sa maresc volumul pana aud distorsiuni ca sa imi pot da seama cam cat pot duce. De aceea doresc o schema de amplificator ce il pot face pentru ele. Presupun ca nu este nevoie de ceva mai mare de 6W pe care preferabil sa il pot alimenta la acelasi transformator de 12V si 0.3A. Link spre comentariu
iod2 Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 cu 12V si 0.3A nu scoti decat 3.6w dar de unde ati dedus ca traful poate sa debiteze 0.3A?scheme simple sunt pe forum destule. motajul simplu a lui TDA 2003 cred ca ar fi deajuns pentru ce boxe aveti. dai in google si gasiti foaia de catalog a lui si cu schema. Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat Iulie 24, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2012 Am masurat cu ampermetrul in serie. Asta la iesirea din transformator. Sa'nteleg ca din asta pot afla oarecum puterea difuzoarelor ? Nu m'am gandit la asta desi pare logic Link spre comentariu
vio2007 Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 Am masurat cu ampermetrul in serie. Asta la iesirea din transformator. Sa'nteleg ca din asta pot afla oarecum puterea difuzoarelor ? Nu m'am gandit la asta desi pare logic Poti determina orientativ ce putere audio poti avea la iesire in functie de puterea cosumata de amplificator (sau puterea sursei)si randamentul amplificatorului.Daca alimentezi combina din 12V/0,3A=3,6w puterea de iesire este de 0,6-0,7din puterea consumata. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 @ShadowDaniel ceea ce ai masurat tu cu ampermetrul inseriat nu este capacitatea in curent a trafului ci consumul combinei. ca sa ai o ideie despre cam cat poate duce un traf in conditii de siguranta trebuie sa masori diametrul sarmei din secundar si apoi se poate calcula sau extrage dintr-un tabel curentul pentru acel diametru, insa ar trebui sa scrie si pe traf totusi...Cat despre puterea posibila a unui traf, aceasta este direct dictata de catre tensiunea de alimentare si topologia amplificatorului, daca traful are 12Vca atunci vor fi cam 15Vcc si presupunand ca traful poate duce curentul necesar puterea maxim disponibila in aceste conditii este de aproximativ 7W in sarcini de 4 Ohm/4W in 8 Ohm pentru varianta single ended si aproximativ dublu pentru BTL. Link spre comentariu
Bloodmist Postat Iulie 24, 2012 Partajează Postat Iulie 24, 2012 Pt inceput poti folosi o schema simpla cum a sugerat si iod2 cu TDA2003, cum ar fi cea de mai jos: Integratele sunt ridicol de ieftine si daca respecti schema nu vor fi probleme de nici un fel. Pe impedanta de 8 ohmi probabil vei obtine undeva la 8-9W maxim; oricum daca intr-adevar traful are puterea care ai spus-o, nici nu poti scoate mai mult. O recomandare ar fi filtrare cat mai buna a tensiunii pt ca rejectia riplului nu e totdeauna excelenta la TDA2003 (poate datorita calitatii celor de pe piata). Link spre comentariu
ShadowDaniel Postat Iulie 24, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2012 dupa cum vad in acea schema sunt 2 tda2003 pt un singur difuzor ? pentru ca in datasheet am vazut o schema cu un singur integrat pt un difuzor. Link spre comentariu
Bloodmist Postat August 5, 2012 Partajează Postat August 5, 2012 dupa cum vad in acea schema sunt 2 tda2003 pt un singur difuzor ? pentru ca in datasheet am vazut o schema cu un singur integrat pt un difuzor.Da, se numeste configuratie in punte. Al 2-lea integrat culege semnalul nedefazat din iesirea primului prin intrarea inversoare (a se observa ca intrarea neinversoare este pusa la masa printr-un condensator) si il amplifica defazat cu 180grade. Astfel puterea teoretic s-ar dubla dar practic poti obtine maxim 18W pe o impedanta de 4ohmi (insa si asa cu destule distorsiuni). A se lua in calcul ca si impedanta minima permisa se dubleaza. Electronistii cu oarecare pretentii in ce priveste fidelitatea vor evita aceasta schema, pt ca ar pretinde imperecherea buna a integratelor ceea ce este cam greu de realizat. Un alt factor-problema este faptul ca unul din integrate practic il urmareste pe primul, ceea ce va afecta slew rate-ul. Montajul in punte va "suna" oarecum mai prost decat varianta simpla in domeniul inaltelor, dar va avea puterea dorita. Daca ar fi sa mai construiesc asa ceva, as face-o numai pt domeniul frecventelor joase cum ar fi intr-un subwoofer. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum