Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatii cogenerare


Vizitator MaVinde

Postări Recomandate

Vizitator MaVinde

Vreau sa invat mai multe despre cogenerare, incepand cu echipamentele componente precum si modul de functionare. Pe internet am gasit o gramada de firme producatoare/distribuitoare de echipamente de cogenerare dar nicaieri nu am gasit o schema sa inteleg cum functioneaza acestea. Productia energiei electrice se realizeaza exploatand legea inductiei electromagnetice? Ca la alternatoarele auto sau e ceva mult mai complex? Ma puteti indruma catre niste materiale, sau imi puteti da niste idei generale sa inteleg cum functioneaza echipamentele de cogenerare? Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • puriu

    4

  • Dr.L

    2

  • C.D.

    2

  • GEO 53 BN

    2

Top autori în acest subiect

Pai cogenerarea inseamna in principal generarea energiei electrice si al agentului termic pentru incalzire simultan.In felul acesta se creste simtitor randamentul de utilizare al combustibilului utilizat.Instalatiile de cogenerare sunt rentabile doar la puteri foarte mari (ELCEN de exemplu), si sunt destul de costisitoare ca si investitie.Pentru persoanele fizice, sau pentru firmele mici sunt chiar contraindicate, asemenea instalatii datorita costurilor initiale foarte mari.

Link spre comentariu
Vizitator MaVinde

Salut cristiand02 stiu despre ce inseamna cogenerarea si avantajele ei, dar ma intereseaza CUM se obtine acea energie electrica si termica, adica vreau sa patrund instalatia sa o inteleg cum functioneaza.Ca si caz particular, doresc sa inteleg cum functioneaza cogenerarea pe biogaz. Presupun ca functioneaza precum motoarele endotermice de la autovehicule (motor Otto/Diesel)? Adica se pompeaza combustibil (biogaz in acest caz) prin supapa de admisie a pistoanelor si se produce lucru mecanic la arborele motor in urma arderii combustibilului? Sau presupun gresit?

Link spre comentariu

La centrale,se foloseste doar aburAdica se incalzeste apa (cu orice combustibil) pana devine abur,acesta trece printr-o turbina conectata la generator si cum apa e inca sub forma de abur,se raceste cedand caldura unei instalatii de incalzire

Link spre comentariu

O centrala de cogenerare este compusa dintr-un motor care functioneaza pe combustibil lichid sau gazos (gaz metan), miscarea de rotatie a motorului cu ardere interna antreneaza un generator electric pentru producere de energie electrica. Apa de racire a motorului si gazele rezultate la esapament produc energia termica (care poate fi apa calda sau abur). Acesta este procedeul de functionare a unei instalatii de cogenerare.

Link spre comentariu

Cogenerare inseamna generarea simultana a energiei electrice si a energiei termice, ambele fiind valorificate. O centrala electrica simpla are o sursa de energie mecanica (turbina cu aburi, motor termic, turbina cu gaze, turbina hidraulica, turbina eoliana, etc.) si un generator electric, de obicei un generator sincron trifazat. Cel mai folosit este sistemul cu generator de abur supraincalzit (cazan) si turbina cu aburi. Generatorul de aburi foloseste arderea unui combustibil oarecare sau un reactor nuclear. Turbina cu aburi utilizeaza cea mai mare parte din energia aburului pentru producerea energiei mecanice. Caldura pierduta in cazan, turbina si condensator se evacueaza in aer si in apa de racire. Un sistem cu cogenerare este proiectat astfel incat sa utilizeze o parte din energia termica pentru a obtine abur tehnologic, apa supraincalzita, apa fierbinte si apa calda. Aburul tehnologic si apa supraincalzita se utilizeaza in intreprinderi aflate pe aceeasi platforma, apa fierbinte este petru termoficare, iar apa calda pentru sere. Energia electrica este produsa la un cost mai mare, dar se adauga venitul obtinut prin valorificarea energiei termice. Daca energia termica nu poate fi valorificata o centrala electrica cu cogenerare nu este eficienta. Daca o asemenea centrala electrica este destinata numai termoficarii nu va fi eficienta decat iarna, iar vara va incalzi gratis o apa curgatoare sau va fi oprita. Este situatia majoritatii termocentralelor romanesti construite in anii 60-70 care erau cu cogenerare, dar care si-au pierdut intre timp principalii consumatori de energie termica.

Link spre comentariu
Vizitator MaVinde

Salut. Multumesc puriu pentru informatii. Intrebare...Cum se produce energia mecanica intr-o turbina cu abur? As vrea sa inteleg procesul mai in detaliu.

Link spre comentariu
Vizitator MaVinde

Mai exact nu am inteles cum se trimite aburul prin ajutaje realizandu-se energie cinetica necesara transmiterii la palete care o transforma in energie mecanica.

Link spre comentariu

O turbina cu aburi (de uz energetic) este pricipial o masina simpla, are doar un rotor si un stator. In realitate este o constructie extrem de complexa si de inalta tehnicitate. Aburul la parametri inalti, de exemplu 400 grade si 100 bari, se destinde succesiv in mai multe zeci de trepte de presiune mare, medie si joasa, pana la vidul creat de condensator. Fiecare treapta consta intr-o coroana de palete fixata pe stator si una pe rotor. Fiecare coroana de palete de pe stator reprezinta ajutaje pentru paletele alaturate de pe rotor. Forma, dimensiunea si pozitia fiecarei palete este optimizata astfel incat aburul sa circule continuu, sa se destinda uniform si sa transmita energia mecanica maxima rotorului. Pentru a compensa forta axiala (enorma) turbina se executa simetric, cu alimentare pe la mijloc si cu evacuare pe la extremitatile statorului. Fiecare treapta a turbinei se construieste in dublu exemplar si se monteaza simetric pe cele doua jumatati, astfel incat fortele axiale se compenseaza reciproc.

Link spre comentariu
Vizitator MaVinde

1. Deci o treapta consta intr-o pereche "stator-rotor", asta inseamna ca la o turbina in 5 trepte sa zicem, avem 5 statoare si 5 rotoare, sau statorul e unul singur si se imperecheaza cu fiecare din cele 5 rotoare? 2. Tot nu am inteles cum se trimite aburul prin ajutajele primei trepte, sunt pompe ajutatoare pentru asta? 3. Cum este adus aburul la presiune inalta? Prin compresie?

Link spre comentariu

Statorul este un singur subansamblu. El contine toate coroanele de stator. Daca turbina descrisa mai sus are 25 de trepte de destindere pe stator vor fi montate 2x25=50 coroane de stator. Pe rotor, al doilea subansamblu, vor fi montate deci 50 de coroane de rotor. Aburul provine de la generatorul de abur unde, prin fierberea apei la volum constant, se obtine abur saturat de presiune mare si temperatura corespunzatoare presiunii. In continuare aburul saturat trece printr-un supraincalzitor unde temperatura sa creste la valoarea necesara turbinei. Aburul (cateva zeci de tone pe ora) vine de la generator la statorul turbinei printr-o conducta si patrunde intr-o camera inelara unde intra intre paletele primei trepte de destindere care formeaza primul ajutaj. Este un ajutaj multiplu, atatea ajutaje cate palete are coroana. Cum turbina este simetrica totul este dublat. Nu este nevoie de pompare deoarece toata diferenta de presiune din intregul circuit se creeaza prin fierberea apei. Singura pompa, de putere relativ mica, introduce apa din condensator, unde este vid, inapoi in generator unde presiunea este mare. Amanunte interesante se pot gasi in manuale universitare de cazane, turbine, masini electrice, etc. la biblioteca unei universitati tehnice. Eu am absolvit asa ceva in 72 si am mai uitat.

Link spre comentariu
Vizitator MaVinde

Am inteles, mi-am facut o idee acum despre functionarea turbinei, multumesc. Eu am absolvit in 2011 o facultate tehnica, mi-as fi dorit sa fac si eu scoala in anii 70.Despre motorul endotermic in instalatia de cogenerare ma poate lamuri cineva? Ce diferente sunt fata de motorul cu ardere interna de la masini (ciclu Otto/Diesel)?

Link spre comentariu

Mai adaug la cele spuse mai sus ca nu se poate imagina functionarea turbinelor fara a sti si ceva mai multe si despre cazane; de fapt turbinele si cazanele fac perechi!.In afara de faptul ca aceste cazane functioneaza cu diversi combustibili (si aici sunt f. multe de spus!) doresc sa amintesc importanta alegerii prizelor de preincalzire, lucru f. important pentru un randament bun. Deasemenea tratarea apei este un alt capitol..poate alta data daca sunt cereri!"Productia energiei electrice se realizeaza exploatand legea inductiei electromagnetice? Ca la alternatoarele auto sau e ceva mult mai complex?".In principiu, ai intuit corect; diferenta ar fi ca la producerea energiei electrice in centralele specializate frecventa este constanta (la automobil variaza cu turatia motorului) iar tensiunea furnizata este alternativa (alternativa iese si din alternator! dar se redreseaza imediat cu diodele incorporte).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări