Vizitator delele Postat Iulie 22, 2012 Partajează Postat Iulie 22, 2012 Salut tuturor sunt nou venit in acest interesant forum,unde sunt atatea ai atatea info pretioase;problema mea e urmatoarea:am un alimentator(mod.CPA09-004A) ptr. un laptop Samsung care nu mai incarca ,practic ledul de prezenta a tensiunii la iesire in secundar ramane ptr. circa 30 de secunde aprins dupa care se stinge bineinteles.L-am demontat si inauntru am gasit un triac (IF10N60)care imi da valoare 000 la masurare .Intrebarea mea este ,daca exista un echivalent ptr.IF10N60si care ar putea fi si alte posibile defecte ???? cu multumiri anticipate ,va salut . Link spre comentariu
pinky Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 Esti sigur ca e triac? Eu as zice ca e un mosfet.Vezi ce scrie pe integratul de comanda din primar si cauta PDF pentru el iar in PDF vei gasi scheme cu el.Zici ca ai masurat 000 pe "triac". Banuiesc ca e vorba de ohmi. Daca ala e 0 ohmi inseamna ca s-a prajit si siguranta de intrare. Ai verificat sa fie descarcat condensatorul de filtrare din primar? Ala de vreo 100uF / 400V. Daca mosfet-ul e in scurt atunci ai sanse foarte mari sa fie prajit si integratul si rezistenta din sursa mosfet-ului.E forte ciudat ca se aprinde led-ul de pe iesire. Asta e semn ca integratul si mosfetul sunt buni. In acest caz trebuie doar sa inlocuiesti condensatorii electrolitici si sa verifici ca firul care duce la laptop nu are probleme. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 IF10N60 este mosfet, Vds-600V; Id-6A, Ciss-2,1n. verifica-l cu multimetru digital setat pe dioda, intre drena si sursa ar trebui sa iti arate ca si o dioda, iar intre grila si drena sau grila si sursa nu trebuie sa iti arate nimic/circuit intrerupt, daca in schimb arata in scurt atunci mosfetul este decedat. O schema a aparatului sau ceva poze de rezolutie mare ar ajuta. Link spre comentariu
Vizitator fisher Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 IF10N60 este mosfet, Vds-600V; Id-6A, Ciss-2,1n. verifica-l cu multimetru digital setat pe dioda, intre drena si sursa ar trebui sa iti arate ca si o dioda, iar intre grila si drena sau grila si sursa nu trebuie sa iti arate nimic/circuit intrerupt, daca in schimb arata in scurt atunci mosfetul este decedat. O schema a aparatului sau ceva poze de rezolutie mare ar ajuta.Am cateva intrebari1--Ai masurat/verfificat cu digital (cu bargraph) tranz MOSFET ?Daca da cum arata pe bargraf indicatia?? Ca la analog ?2--Dar condensatori pe scala rezistenta cu digital (cu bargraph), a-ti masurat?Cum arata /comporta bargraful ? Ca la analogic ?Poate ca ar fi edificator, ptr cei care nu au avut ocazia sa utilizeze un aparat mai scump digital cu bargraf. Link spre comentariu
Marian Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 -Eu testez Mosfetii doar cu aparat digital setat pe dioda in 2 etape, intai verific intre grila si drena/sursa apoi intre drena si sursa, dupa care incarc capacitatea din grila si verific daca si anume canalul de conductie se activeaza.-Cat despre condensatori, acestia se testeaza cu capacimetru si daca este posibil ESR-metru, nu cu setarea pentru rezistenta, care nu poate decat sa iti arate daca acel condensator este eventual in scurt. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 1, 2012 Partajează Postat August 1, 2012 Din pacate exista condensatori cu capacitate decenta (~90% din cea nominala),dar cu esr deplasat. Si cum e vorba de o sursa in comutatie,in special un alimentator de laptop,care e mereu incins,electroliticii ar cam trebui schimbati,mai ales in cazul in care nu se pot verifica! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum