Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 6P14P PP

sorin175

Postări Recomandate

Miezurile de acest tip se desfac numai prin caldura, eu le bag in cuptor (am mai scris la subiectul de transformatoare). Rusii folosesc (foloseau) un fel de adeziv magnetic (probabil "pilitura" cu ceva rasina) la imbinarea intrefierului - mi-ar place sa am asa ceva... Oricum, orice soc mecanic produce efecte dramatice, bineinteles ca in rau...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorin175

9

• gheo23

3

• carageae

2

• blue

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am reusit intr-un final sa desfac trafurile destul de usor. Am fiert 1l de apa, am cele doua tc-uri intr-un vas mai mare, am turnat putina apa pe un colt din carcasa sa vad cum reactioneaza si apoi am turnat apa peste miezuri in cantitati egale. Du aceea le-am luat cu un prosop (frigeau destul de tare) si am tras de cele doua c-uri. S-au desfacut usor. Erau lipite intre ele cu ceva rasina de culoare gri.Am desfacut bobinajele originale de pe cei patru galeti si maine am sa caut prin oras sarma sa ma apuc sa le bobinez. Mai ramane sa vad cum fac transformatorul de retea.O seara buna.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Desi este perioada de concedii al meu nu a venit inca, asa ca printre alte treburi am mai mesterit cate ceva la amplificator. Am demontat complet pickup-ul (inclusiv imitatia de piele neagra care acoperea lateralele si partea de jos) urmand sa umplu diversele gauri din cutie care nu imi mai trebuiesc cu lemn decupat corespunzator. Apoi am sa caut o solutie de a acoperi pe unde era imitatia de piele.Droselurile si ot-urile le-am trimis unui profesionist spre realizare. Am reusit sa fac insa transformatorul de alimentare folosind miezul E20 de 18cmp. Fata de calculul prezentat cateva postari mai sus am mai scos din primar 50 sp. In secundar am bobinat 780sp/0,5; 80sp/0,5; 19sp/1,5 si 11+11sp/2*1,4. Am folosit sarma dublu emailata. Spatiul a fost la limita. La prima incercare cu mai multe sectiuni izolate intre ele pentru tensiunea anodica nu mai ramanea loc si pentru celelalte infasurari secundare. A doua incercare a fost cu fiecare infasurare secundara izolata fata de celelalte si atat. Au incaput la limita.

post-63936-139829475255_thumb.jpg

post-63936-139829475279_thumb.jpg

post-63936-139829475302_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tolele transformatorului de alimentare aratau diferit pe cele doua fete. Le-am montat cu fetele identice in aceeasi directie si am verificat de bavuri fiecare segment E si I. Am intervenit la cateva unde erau bavuri la gaurile de fixare si apoi am dat cu lac folosit la bobinaj. Am izolat suruburile de prindere si l-am strans bine. Nu se aude ca functioneaza decat daca pun urechea pe el. Am facut cateva masuratori in gol si in sarcina. Pentru 226V la retea am masurat: U1=251,3V; U2=26,1V; U3=6,2V si U4=3,92V+3,6V. Curentul absorbit de primar in gol: 51mA.Apoi am conectat la infasurarile de filament cate un bec de 12V/50W si la infasurarea de anodica un transformator coborator 220V>110V si apoi un ventilator de 110V/50W care sa sufle aerul peste becuri. Am lasat totul sa functioneze 30 min. Temperatura miezului a urcat de la 25*C la 30*C. Am masurat consumurile: U1/I1=246V/240mA; U3/I3=5.88V/2,8A si U4/I4=7.18V/3,05A.Tensiunile de filamente sunt cam mari. Poate ar fi trebuit cate o spira mai putin. Sa incerc sa scot spire sau sa mai ajustez cu rezistori de putere (am calculat ca s-ar disipa cca 8W). Cel cu priza mediana l-am gandit pentru lampile finale si sa pun la masa mediana. Merge oara cu diferenta de 0,3V?Cunoaste cineva unde as putea gasi capace pentru transformator (macar o bucata), reglete pentru montat piesele si socluri de calitate pentru montaj pe carcasa?

post-63936-139829475327_thumb.jpg

post-63936-139829475346_thumb.jpg

post-63936-139829475366_thumb.jpg

Link spre comentariu

Lenesul mai mult alearga....Rebobineaza totul asa: pe miezul de 18cmp - primar 570 sp. , sec1 650 sp. , sec2 16 sp , sec3 16 sp. , sec4 70 sp. Diametrul sarmei functie de incarcare 3A/mmp ar fi cam max iar 2.5 ideal la marimea miezului. De ce te-ai orientat pentru 6v si 6,3v pentru cele doua infasurari de filamente ? Nu toate lampile sunt la 6,3v ? Vei obtine , in sarcina , tensiunile corecte ! Variatiile retelei intre 220 si 230v vor modifica tensiunea de filament intre limitele acceptate : 5,7-6,9v eff. Si inca ceva : pentru OT-uri iti inteleg ingrijorarea dar pentru drosele ? Ce era mai simplu , prietene..? Era un bun antrenament pentru bobinarea tr retea , nu crezi ? Astept vesti mai bune si nu te mai complica , incearca sa simplifici lucrurile . Succes !

Link spre comentariu

Trebuie sa recunosc ca m-am complicat putin cu infasurarile de filamente. Infasurarea de 6V vreau sa o redresez si la celalta sa am priza mediana conectata la masa (pentru lampile finale). Dupa ce am terminat si am facut masuratori mi-am dat seama de niste erori de calcul si de faptul ca la o infasurare cu putine spire rotunjirile inseamna ceva la rezultatul final. Oricum am sa-l folosesc asa pentru probele initiale (cu rezistente serie pe filamente ca sa aduc tensiunea la valoarea corecta). Daca totul este ok cel mult am sa rebobinez infasurarile de filamente (la care am acces foarte usor). De celelalte doua infasurari sunt multumit cum au iesit. Nu vad de ce as desface complet traful, inclusiv infasurarea primara, si sa-l fac cu mai putine spire pe volt (singurul castig il vad ca as avea loc sa pun izolatii suplimentare la infasurarea de Uanodica) cu riscul de a-l face sa functioneze mai cald. Multumesc de sfaturi si de urari,Sorin

Link spre comentariu

E cam frustrant sa rebobinezi, dar daca totusi o faci, iti recomand sa faci primarul asa: 225-230-235V, adica 235 cu doua prize. Te va scuti de multe belele cu tensiunea de filament. Mai bine as scoate o spira decat sa pun rezistente acolo...daca bobinajul permite.Nu as calcula transformatorul exact pentru 6,3V, trebuie tinut cont si de caderea de tensiune in sarcina...eu bobinez cam pentru 6,5-6,6V in gol...depinde de sectiune. Cu prizele din primar insa se poate face un "fine-tuning" bun si nu costa nimic in plus...daca anodica difera cu 5% nu e nici o problema, dar e important sa avem 6,3V la filamente in cea mai mare parte a timpului de utilizare.Daca stii sigur ca tensiunea retelei nu e (inca) 230V, mai poti adauga si 215-220...Eu am facut un asemenea transformator pentru teste si m-a scutit de multe batai de cap.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări