Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 6P14P PP

sorin175

Postări Recomandate

Buna searaIn urma raspunsurilor primite intr-un topic putin mai vechi de-al meu "http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=116629" am decis sa demarez un proiect cu 6p14p-ev in configuratie PP. Am facut rost de lampile finale noi NOS si de inca sase 6n1p in aceeasi stare (sper :) ). Am cautat/citit pe internet si pe forum diverse postari si m-am decis sa merg pe schema d-lui Vali din topicul: "http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=56212&start=180" . La aceasta as mai dori sa adaug un etaj de preamplificare si corectie de ton astfel incat la intrare sa am o sensibilitate de cca 0,5v. As dori sfaturile dvs. vis-a-vis de schema aleasa si de modificarile necesare pentru lampile 6n1p cat si pntru implementarea preului si a corectorului.Am strans si cateva transformatoare din care sa le aleg pe cele ce urmeaza sa le folosesc in acest proiect. In fundalul pozei sunt doua TC-80 pentru OT. In stanga pentru filtre tola E10,grosime tola 0,29, sectiune 4cmp (daca sectiunea este mica as putea folosi cate unul pentru fiecare canal deoarece am mai multe), in centu fata cel desfacut este cu tola E20, grosime tola 0.42 si sectiune18 cmp. In dreapta sunt doua identice (unul este desfacut) cu tola E16, grosime 0,47 si sectiune 14,4 cmp (si acestea doua ma gandeam ca ar merge ca OT).In faza aceasta as vrea sa ma apuc de bobinat transformatoarele si as avea nevoie de cateva sfaturi. Cu ce sarma bobinez filtrele si cate spire?Transformatorul cu tole E20 vreau sa il folosesc pentru alimentare. El a fost bobinat initial pentru 380v cu priza la -5% si -10%. L-am alimentat la 220 si era total silentios. Am desfacut secundarul si din primar pana la -10% si din masuratorile facute si calcule a reiesit ca am 3,31 sp/V. Sarma in primar este de 0.65 cu tot cu izolatie. Sa las asa primarul sau sa-l bobinez de la zero?Multumesc anticipat de sfaturi si ajutor.

post-63936-139829465776_thumb.jpg

post-63936-139829465799_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorin175

9

• gheo23

3

• carageae

2

• blue

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Raspund punctual pentru a nu intra in conflicte.1. Cele doua TC-80 sunt excelente pentru OT.2. Cel de 18 cmp este mult pentru ce iti trebuie pentru alimentarea unui PP cu EL84 si mai nimerit ar fi unul din cele doua de 14 pe care sa le rebobinezi.3. Pentru filtre cele doua de 4 cmp bobinate cu 2000 de spire Cu-Em 0,25 pentru fiecare canal , cu intrefier de...sa zicem 0,1mm , cu toate ca s-ar putea sa ma conteste cineva prin vre-un calcul al dracului de exact si sa zica...0,1145mm. Ramane sa cauti hartia de aceasta grosime :ras: 4. Daca te hotarasti la cel de 14 pentru retea facem un calcul .

Link spre comentariu

Daca primarul transformatorului este calculat pt 380v nu se poate folosi la 230v, teoretic pt sectiunea de 18cm* Nsp/V=48/S=48/18=2,66 rezulta ca pt 380v ai 1013 sp pt 230v este nevoie de 613 sp deci trebuie sa scoti 399 sp si cum puterea teoretica a transformatorului este data de formula S=1,4 rad P rezulta cam 165 VA suficienta pt a nu modifica diametrul conductorului in cazul amplificatorului PP ales de tineSectiunea de 4cm* este buna pt drossel-uri iar pt OT ar fi nevoie de minim 10cm*Daca nu ai ascultat vreodata un amplificator cu tuburi este explicabila ideea de corector de ton, dar trebuie sa stii ca un sunet corect nu are nevoie de asemenea corectie, tuburile se descurca foarte bine fara asa ceva..@gheo23,ai dreptate sectiunea de 18cm* este un pic cam mare dar pt simplificare se poate folosi iar drossel-urile se proiecteaza cel mai simplu calculind doar diametrul conductorului, in rest se umple la carcasa la maximul iar intrefierul... aici discutia este mai lunga, dar iar simplificind valoare aleasa de tine este buna

Link spre comentariu

Pentru OT , daca privesti cu atentie amplificatorul realizat de valderama , poti folosi fara grija miezurile C-core pe care la ai. Poti desemenea sa-l rogi pe d-l valderama sa-ti dea si datele de realizare si poate niste mici secrete.Succes!

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri,Cunosc aspectul cu corectorul de ton la un amplificator cu tuburi. De altfel ideea a aparut doar astazi deoarece am gasit in targul de vechituri un pick-up Dual HS-12 cu doza defecta si ceva probleme la partea mecanica si m-am gandit sa-i folosesc cutia (care necesita doar mici retusuri) la amplificator. Si cum pe panoul frontal are pe langa reglajul de volum si reglaj de ton...dar nu este obligatoriu. Pot sa-i modific panoul frontal eventual sau sa gasesc alte functii pentru butoane (selectie surse, etc.?). Transformatoarele de 14 si 18 cmp sunt facute la Contactoare Buzau acum vreo 30 de ani si nu stiu ce calitate au tolele (nu sunt ruginite) si m-am gandit ca daca le las cu mai multe sp/v nu risca sa se incalzeasca la o folosire mai indelungata. Cel de 14cmp este bobinat tot cu sarma de 0.65 si tot pentru 380v.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, Si cum pe panoul frontal are pe langa reglajul de volum si reglaj de ton...dar nu este obligatoriu. Pot sa-i modific panoul frontal eventual sau sa gasesc alte functii pentru butoane (selectie surse, etc.?).

eu am folosit pentru volum butoane separate, unul pentru stanga si unul pentru dreapta.
Link spre comentariu

@sorin175 Lăţimea de bobinare galet TC90 53mm , activ 48mm , 48/0,25=192sp/strat , un galet conţine (192sp x 3,5straturi diametru CuEm 0,23-0,25mm)P1 + (90sp x un_strat diametru CuEm 0,53-0,55mmm)S1 + (192 x 3,5straturi diametru CuEm 0,23-0,25mm)P2 + (90sp x un_strat diametru CuEm 0,53-0,55mmm)S2 Raport(sp) de transformare (2 x 1344)/90=29,87 Zaa=8K când Rs=8ΩDacă aveţi sarcină de 4Ω în secundar înfăşurările secundare scad la 63sp şi diametrul CuEm creşte la 0,65-0,7mm.Toate înfăşurările secundare sunt conectate în paralel şi în faza toate înfăşurările primare sunt conectate în serie şi în faza

Link spre comentariu

Avem mai sus un exemplu de raspuns competent la o intrebare pusa...Dar daca incepem sa divagam cu:-observatii la modul cum a fost pusa intrebarea...-observatii la pregatirea celui care pune intrebarea...-observatii la tonul cu care a fost pusa intrebarea-observatii la numarul emoticoanelor folosite...-etc., etc.Ajungem sa inchidem topicuri pentru ca atmosfera se va inginge peste limita de suportabilitate a forumului...

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri si sper ca nu am suparat pe cineva cu tonul intrebarilor mele. Am sa ma abtin de asemenea sa postez emoticoane (as posta in acest moment un smiley face dar tocmai ce am zis ca ma abtin). Vis-a-vis de pregatire nu am deloc experienta in lucrul cu lampi (am adus pe linia de plitire doua radiouri cu lampi dar interventia la partea electronica a fost minima). Am experienta in lucrul cu semiconductori si cu tensiuni medii si inalte.Acum revenind la transformatoare. Inainte sa desfac traful mare (18cmp) am facut cateva masuratori pentru a putea determina numarul de sp/v cu care este bobinat. Primarul de 380v avea prize la -5% si -10%. Am alimentat cu 227v la -10% si in secundar am masurat 90v. Apoi am desfacut secundarul 298sp rezultand 3,31sp/v. Am desfacut apoi si din primar pana am ajuns la priza de -10%. In acest moment ar trebui sa mai am in primar, dupa calculele mele, 751sp. Pentru sectiunea miezului numarul actual de sp/v corespunde aproximativ formulei de calcul 60/s. Pentru secundar m-am gandit ca infasurarea anodica sa furnizeze cca 250V/300mA si sa am doua infasurari pentru filament: 6.3V/4A - finalele si 6V/3A pentru celelalte lampi (cu redresare?) In conditiile acestea traful de 14cmp este la limita (chiar si daca as face calculul de consum mai strict).Domnule valderama, am masurat tc-80 pe care le am. Lunginea galetului este de 52.8mm. Am sa bobinez straturile asa cum mi-ati indicat dvs. Sensul de bobinare pentru cei doi galeti va fi acelasi? Incintele mele au 6ohm. Cum ar trebui sa modific secundarul pentru adaptare optima?Va multumesc anticipat,Sorin

Link spre comentariu

...Sensul de bobinare pentru cei doi galeti va fi acelasi? Incintele mele au 6ohm. Cum ar trebui sa modific secundarul pentru adaptare optima?...

Da,77spire diametru CuEm 0,61-,65mm
Link spre comentariu

M-am apucat de cele doua OT. Am desfacut jugurile din tabla cate tin stranse c-urile. In punctul acesta m-am blocat deoarece cele doua c-uri nu vor nicicum sa se desprinda. Nu am recurs la lovituri sau alt fel de manifestari de forta ca sa nu le desprind tolele. Stie cineva ce metoda as putea incerca pentru a le desprinde?Multumesc.

Link spre comentariu

Nu cred ca e nevoie de asa mult...eu am desfacut asa ceva, tot de teama de a nu strica tolele prin lovire incalzind miezul cu un uscator de par mai solid...apoi am introdus o dalta intre miez si carcasa si cu putina grija s-au desfacut frumos...Merge si cu apa, dar ma tem ca se vor deforma carcasele alea de carton...EDIT: Pentru viitor as incerca si cu un ciocan de cauciuc, din ala pentru lucrarile de mobila, presupun ca nu patesc nimic tolele de la atat...dar astept si alte sfaturi, asta nu am experimentat inca.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări